AstraZeneca: «Καμπανάκι» από ΕΜΑ - Ποιοι δεν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο

Τι είναι το σύνδρομο τριχοειδούς διαρροής που προστίθεται στις παρενέργειες

Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί με AstraZeneca. Video αρχείου

«Καμπανάκι» από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για το εμβόλιο της AstraZeneca και μια συγκεκριμένη ομάδα πολιτών που δεν πρέπει να εμβολιάζονται με αυτό.

Κορωνοϊός: Παρενέργειες μετά το εμβόλιο - Σε ποιους και γιατί εμφανίζονται

Συγκεκριμένα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε σήμερα πως η επιτροπή ασφάλειας του οργανισμού συνέστησε όσοι έχουν παρουσιάσει το σύνδρομο τριχοειδούς διαρροής να μην εμβολιαστούν με το εμβόλιο της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Vaxzervia.

AstraZeneca: Οδηγίες για θρομβώσεις και χαμηλά αιμοπετάλια από τον ΕΜΑ

Η επιτροπή ανακοίνωσε ότι διενήργησε μια εις βάθος ανασκόπησηέξι περιπτώσεων συνδρόμου τριχοειδούς διαρροής σε άτομα που είχαν λάβει Vaxzevria. Οι περισσότερες περιπτώσεις εμφανίστηκαν σε γυναίκες και εντός τεσσάρων ημερών από τον εμβολιασμό. Τρεις από αυτούς που είχαν προσβληθεί είχαν ιστορικό συνδρόμου τριχοειδούς διαρροής και ένας από αυτούς πέθανε στη συνέχεια. Από τις 27 Μαΐου 2021, περισσότερες από 78 εκατομμύρια δόσεις Vaxzevria είχαν χορηγηθεί στην ΕΕ / ΕΟΧ και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

AstraZeneca

Να μην κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca όσοι έχουν παρουσιάσει το σύνδρομο της τριχοειδούς διαρροής. ap images

Τέλος, η επιτροπή κατέληξε  στο συμπέρασμα ότι το εν λόγω σύνδρομο πρέπει να προστεθεί στις πληροφορίες για το προϊόν ως νέα παρενέργεια του εμβολίου.

Τι ειναι το σύνδρομο τριχοειδούς διαρροής

Το σύνδρομο τριχοειδούς διαρροής είναι μια πολύ σπάνια, σοβαρή κατάσταση που προκαλεί διαρροή υγρών από μικρά αιμοφόρα αγγεία (τριχοειδή αγγεία), με τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • πρήξιμο κυρίως στα χέρια και τα πόδια

  • χαμηλή αρτηριακή πίεση
  • πάχυνση του αίματος
  • χαμηλά επίπεδα λευκωματίνης στο αίμα (ένα σημαντικό αίμα πρωτεΐνη).

Οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να γνωρίζουν τα σημεία και τα συμπτώματα του συνδρόμου τριχοειδούς διαρροής και τον κίνδυνο επανεμφάνισης σε άτομα που είχαν προηγουμένως διαγνωστεί με την πάθηση.

Τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με το Vaxzevria θα πρέπει να αναζητήσουν άμεση ιατρική βοήθεια εάν παρουσιάσουν ταχεία διόγκωση των χεριών και των ποδιών ή απότομη αύξηση βάρους τις ημέρες μετά τον εμβολιασμό.

Αυτά τα συμπτώματα συνδέονται συχνά με αίσθημα λιποθυμίας (λόγω της χαμηλής αρτηριακής πίεσης).

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top