Ανησυχία σε κυβέρνηση: Η μετάλλαξη Δέλτα ανεβάζει στο 80% το τείχος ανοσίας

Πέτσας: Το νέο κύμα της πανδημίας θα πλήξει τους ανεμβολίαστους

Ανησυχία προκαλεί στην κυβέρνηση η παγκόσμια επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα, που φέρνει ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού προ των πυλών.

Η Ελλάδα, όπως φαίνεται και από την αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες, βρίσκεται και πάλι σε κρίσιμη επιδημιολογικά καμπή.

Σύμφωνα με τη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, ο Rt (δείκτης αναπαραγής της λοίμωξης Covid) είναι 1,38, αρκετά πάνω και από υψηλές τιμές του προηγούμενου επιδημικού κύματος (1,10 τον Μάρτιο).

Covid19: Πότε η μετάλλαξη «Δέλτα» θα αντιπροσωπεύει το 90% των κρουσμάτων;

Παράλληλα, τα κρούσματα κινούνται συνέχεια στην περιοχή των 3.000 την ημέρα (2.938 νέα κρούσματα ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ την Τετάρτη 14 Ιουλίου).

Πέτσας: Το νέο κύμα πανδημίας θα πλήξει τους ανεμβολίαστους

Με την κυβέρνηση να έχει βάλει μπρος την εκστρατεία πειθούς για την ανάγκη εμβολιασμού, αλλά και να χρησιμοποιεί το «όπλο» του υποχρεωτικού εμβολιασμού (για συγκεκριμένες εργασιακές ομάδες, σε αυτή τη φάση), οι πρώτες ενδείξεις είναι θετικές.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Τα σενάρια και το plan B από φθινόπωρο

Ο Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε πως τις τελευταίες 10 ημέρες ο ρυθμός των εμβολιασμένων είναι ικανοποιητικός, ωστόσο επεσήμανε ότι ο χρόνος είναι αντίπαλός μας σε αυτή την προσπάθεια και «δεν πρέπει να εφησυχάζουμε».

Πέτσας στο Star για εμβολιασμούς 15 - 17 ετών: Ραντεβού μέσω παιδιάτρων

Ωστόσο, η ανηφόρα, που πρέπει να ανέβουμε είναι ακόμη μεγάλη. Όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, το τείχος ανοσίας έχει στο 80%, λόγω της μετάλλαξης Δέλτα. Αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε κοντά στο 50%.

Ο ίδιος, πάντως, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα, σημειώνοντας πως ένα πιθανό τέταρτο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο «θα πλήξει τους ανεμβολίαστους όχι την οικονομία».

Κεραμέως: Εξετάζονται κυρώσεις για εκπαιδευτικούς που αρνούνται να εμβολιαστούν

Στο κυβερνητικό επιτελείο είναι σε απόλυτη εγρήγορση για το θέμα των σχολείων καθώς δε θέλουν να ακούν ούτε ως σενάριο την πιθανότητα να οδηγηθούμε για τρίτη σχολική χρονιά στη λύση της τηλεκπαίδευσης.

Ο κ. Πέτσας τόνισε πως υπάρχει ανησυχία και στους γονείς για τη νέα σχολική χρονιά, υπογραμμίζοντας πως τα θέματα πρέπει να αντιμετωπιστούν «για να είμαστε έτοιμοι τον Σεπτέμβριο».

Εμβολιασμοί: Το απόγευμα ανοίγει η πλατφόρμα για τους 15 – 17 ετών

Από την πλευρά της, η Νίκη Κεραμέως επεσήμανε πως τρεις στους τέσσερις εκπαιδευτικοί, το 73%, έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό.

«Καμπανάκι» για σχολεία - πανεπιστήμια: «Θα έχουμε πάλι πρόβλημα»

Κεραμέως: Κανονικά θα λειτουργήσουν τον Σεπτέμβριο σχολεία και ΑΕΙ

Ωστόσο, απηύθυνε κάλεσμα και στους υπόλοιπους, αλλά και στους φοιτητές, σημειώνοντας πως «χρειαζόμαστε περισσότερους εμβολιασμούς».

Παράλληλα, άφησε ορθάνοικτο το ενδεχόμενο για κυρώσεις στους εκπαιδευτικούς που θα αρνηθούν να εμβολιαστούν.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα (Πέμπτη 15 Ιουλίου) το απόγευμα θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς εφήβων ηλικίας 15 - 17 ετών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top