«Καμπανάκι» για σχολεία - πανεπιστήμια: «Θα έχουμε πάλι πρόβλημα»

Τι λέει ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος για τα δεδομένα της πανδημίας

Όσα είπε ο Χαράλαμπος Γώγος για την αύξηση κρουσμάτων και την επαναλειτουργία σχολείων και πανεπιστημιών τον Σεπτέμβρη. Πηγή/βίντεο: Σκάι

Στην έκρηξη κρουσμάτων, τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν αλλά και το πώς θα λειτουργήσουν σχολεία και πανεπιστήμια από Σεπτέμβρη αναφέρθηκε ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος.

Μιλώντας στον Σκάι, ο κ. Γώγος τόνισε για ακόμη μια φορά πόσο σημαντικό είναι το εμβόλιο ακόμη και στα παιδιά, επισημαίνοντας ότι ο επόμενος μήνας θα είναι εξαιρετικά δύσκολος και με το άνοιγμα των σχολείων τα πράγματα μπορεί «να έχουμε πάλι πρόβλημα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Τα σενάρια και το plan B από φθινόπωρο

Γώγος: «Δε μπορούν να επαναλειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία»

Επεσήμανε, δε, ότι με βάσει τα σημερινά δεδομένα που δείχνουν μεγάλη διασπορά του ιού στις νεαρές ηλικίες, είναι δύσκολο να επαναλειτουργήσει με κανονικούς ρυθμούς το εκπαιδευτικό σύστημα από Σεπτέμβριο.

Κεραμέως: Κανονικά θα λειτουργήσουν τον Σεπτέμβριο σχολεία και ΑΕΙ   

Όπως εξήγησε, δε μπορεί να λειτουργήσει το εκπαιδευτικό σύστημα με τα δεδομένα που έχουμε τώρα, καθώς έχει παρατηρηθεί διασπορά του ιού στις νεαρές ηλικίες. Το ίδιο ισχύει και για τα πανεπιστήμια, καθώς οι φοιτητές δεν είναι όλοι εμβολιασμένοι και τα αμφιθέατρα δεν μπορούν να λειτουργήσουν μόνο για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο

Γώγος: «Ο ένας κολλάει επτά ανθρώπους»

Ο κ. Γώγος αναφέρθηκε επίσης και στο ζήτημα της ενδοοικογενειακής μόλυνσης, αλλά και  για τη διασπορά του ιού στους χώρους εργασίας, κυρίως από νέους ανθρώπους.

Κορωνοϊός: Τουλάχιστον το 30% των κρουσμάτων είναι μετάλλαξη «Δέλτα»

Όπως είπε χαρακτηριστικά, η μετάλλαξη Δέλτα έχει πολλαπλάσια μεταδοτικότητα, σχεδόν τριπλάσια από το αρχικό στέλεχος και αναλογικά ο ένας μπορεί να κολλήσει επτά ανθρώπους. 

Το Rt έχει ξεφύγει, όταν πάει πάνω από 1 η επιδημία πολλαπλασιάζεται. Αν ο δείκτης θετικότητας ανέβει και πάει στο τέσσερα, αλλάζουμε αμέσως χρώμα.

Αναφορικά με τη χρήση των διαγνωστικών τεστ για τον έλεγχο της διασποράς, ο καθηγητής επεσήμανε ότι αν χρειαστεί στις «κόκκινες» περιοχές θα αυξηθούν τα τεστ, τονίζοντας ότι ο καλύτερος τρόπος ελέγχου είναι τα rapid test.

Όσο για το αν θα γίνουν υποχρεωτικά, απάντησε πως αυτό θα εξαρτηθεί από το φορτίο που υπάρχει αυτή τη στιγμή. 

Γώγος: Τι είπε για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς

Σχετικά με το αν ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα επεκταθεί και σε άλλους κλάδους, ο κ. Γώγος απάντησε:

Η υποχρεωτικότητα ξεκινάει σε χώρους που είναι ευαίσθητοι, ιδίως για τη δημόσια υγεία. Αν αυτό δεν πετύχει, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Για τον εμβολιασμό των παιδιών 15-17, είπε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλά δεδομένα από παντού για την ασφάλεια των εμβολίων και ότι λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης με την αύξηση των κρουσμάτων θα πρέπει να ξεκινήσει ο εμβολιασμός.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top