Χαρδαλιάς: Εγρήγορση για την αύξηση κρουσμάτων σε νησιωτικές περιοχές    

Πενταπλασιασμός κρουσμάτων σε Μύκονο – Ίο, επταπλασιασμός στην Πάρο!   

Την επικαιροποίηση του επιδημιολογικού χάρτη της χώρας λόγω της μεγάλης αύξησης κρουσμάτων κορωνοϊού σε αρκετές περιοχές, με τον πολλαπλασιασμό τους σε έξι νησιωτικές περιοχές να προκαλεί «εγρήγορση», ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη σημερινή ενημέρωση.    

Κορωνοϊός: 2.794 νέα κρούσματα σήμερα - 6 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Αλλά και γενικότερα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς, σημειώνεται  σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα, με τον 7ήμερο μέσο όρο κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους να παρουσιάζει αύξηση σε 64 από τις 74 περιφερειακές ενότητες, ενώ 25 περιφέρειες έχουν επίπτωση μεγαλύτερη από 100 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Κορωνοϊός: 1.190 τα κρούσματα στην Αττική - Πόσα σε Θεσσαλονίκη και Κρήτη

Ο Υφυπουργός ανακοίνωσε ότι οι περιφερειακές ενότητες Μυκόνου, Ρεθύμνου και Ηρακλείου καθώς και οι δήμοι Ίου, Θήρας και Πάρου βρίσκονται πλέον σε «πορτοκαλί» επίπεδο αυξημένης επιτήρησης με συγκεκριμένα μέτρα προς εφαρμογή για την ενίσχυση του testing, λόγω υψηλότατου επιδημιολογικού φορτίου. 

«Η κατάσταση σε αυτές τις 6 περιοχές επιβάλει εγρήγορση» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς. 

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, στη Μύκονο ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων έχει τετραπλασιαστεί σε μια εβδομάδα από 77 στις 7 Ιουλίου σε 318 χθες!  Στο Ρέθυμνο έχει διπλασιαστεί, με 782 ενεργά κρούσματα από 384 στις 7 Ιουλίου. Στο Ηράκλειο σχεδόν τριπλασιάστηκε, με 878 κρούσματα από 310 στις 7 Ιουλίου, ενώ στην ίο την τελευταία εβδομάδα τα ενεργά κρούσματα έχουν πενταπλασιαστεί, σε  55 από 9!  Υπερδιπλασιασμός σημειώνεται στη Σαντορίνη,  σε 56 από 24 στις 7/7/2021. Επταπλασιασμός κρουσμάτων σημειώνεται στην Πάρο, σε 72 από 9 στις 7 Ιουλίου!  

Παπαευαγγέλου: Τα κρούσματα πενταπλασιάστηκαν σε μία εβδομάδα
 

         

Μέτρα για εργαζόμενους σε εστίαση – τουρισμό – πλοία  

Για τον ίδιο λόγο μεταφέρονται από την Παρασκευή επιπλέον ΚΟΜΥ στις παραπάνω 6 νησιωτικές περιοχές για εκτεταμένο testing.

Επίσης, από το Σάββατο 17 Ιουλίου, οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και τις τουριστικές επιχειρήσεις θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έλεγχο 2 φόρες την εβδομάδα, μια με τη μέθοδο του self test και μία με τη μέθοδο του rapid, με ταυτόχρονη υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στο πληροφοριακό σύστημα “Εργάνη”. Ανάλογη υποχρέωση θα έχουν και τα μη εμβολιασμένα μέλη των πληρωμάτων επιβατηγών πλοίων/κρουαζιερόπλοιων. 

 

 Πώς διαμορφώνεται ο Επιδημιολογικός Χάρτης της χώρας
      

Με την επικαιροποίηση του ο Επιδημιολογικός Χάρτης της χώρας έχει ως εξής:

      Οι Περιφερειακές Ενότητες Γρεβενών, Ιωαννίνων, Ανατολικής Αττικής, Βορείου Τομέα Αθηνών, Πειραιώς, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Δυτικής Αττικής και Λάρισας ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο πορτοκαλί (επίπεδο 3), όπως και οι δήμοι Σαλαμίνας και Πάρου οι οποίοι ανεβαίνουν κι αυτοί στο πορτοκαλί.

      

      Επίπεδο ανεβαίνουν και οι Περιφερειακές Ενότητες Καρδίτσας, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Άνδρου, Αχαΐας, Κοζάνης, Τήνου, Πρέβεζας, Ζακύνθου, Σύρου, Λέσβου, Θεσσαλονίκης, Θεσπρωτίας, Αρκαδίας, Κεφαλληνίας και Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίες μεταφέρονται στο κίτρινο επίπεδο, στο επίπεδο 2. Στο ίδιο επίπεδο δηλαδή στο κίτρινο ανεβαίνουν και οι δήμοι Ικαρίας, Λέρου, Κύθνου, Λευκάδας, Μήλου, Σερίφου, Αντίπαρου και Χίου. Τέλος ο δήμος Λειψών πέφτει επίπεδο και μεταφέρεται στο πράσινο επίπεδο 1.


      «Η αύξηση του ιικού φορτίου, που φαίνεται από την αύξηση των ενεργών κρουσμάτων καθώς έχουν υπερδιπλασιαστεί την τελευταία εβδομάδα, δείχνει ότι πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση, σε απόλυτη επιφυλακή. Να συνεχίσουμε να τηρούμε τους υγειονομικούς κανόνες, να υποβαλλόμαστε συχνά σε διαγνωστικό έλεγχο και να προγραμματίσουμε τον εμβολιασμό μας -όσοι δεν το έχουμε κάνει ήδη- κλείνοντας το δικό μας ραντεβού «Ελευθερίας», δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top