ΣτΕ: Υποχρεωτικά τα self- test στα σχολεία

Απορρίφθηκε η προσφυγή γονέων μαθητών και εκπαιδευτικών

Έχασαν την πρώτη δικαστική μάχη γονείς μαθητών και εκπαιδευτικοί που είχαν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ώστε να μην υποβάλλονται τα παιδιά σε self- test. 

Self test: Ποιοι θα τα προμηθεύονται από σήμερα από τα φαρμακεία

To ΣτΕ αποφάσισε πως τα self- test είναι υποχρεωτικά, απορρίπτοντας έτσι τους ισχυρισμούς τους γονέων και εκπαιδευτικών ότι τα τεστ διαγνωστικού ελέγχου προκαλούν ανεπανόρθωτες βλάβες. 

Self test οδηγίες: Πώς γίνονται - Πώς διαβάζoυμε το αποτέλεσμα

Οι σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν ότι «το επίδικο μέτρο εξυπηρετεί επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος, συνιστάμενοι στην προστασία της δημόσιας υγείας κατά την (πρόσφατη) επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων υπό συνθήκες πανδημίας, οι οποίοι κωλύουν την χορήγηση της αιτουμένης αναστολής».

Υπενθυμίζεται ότι είχαν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας 50 γονείς μαθητών και εκπαιδευτικοί, ζητώντας να ανασταλεί η υπουργική απόφαση για τον υποχρεωτικό διαγνωστικό έλεγχο (self test) σε μαθητές και μαθήτριες επειδή, όπως υποστηρίζουν, τα τεστ αυτά προκαλούν ανεπανόρθωτη βλάβη. Επίσης, οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι ανεπανόρθωτη  βλάβη προκαλεί στους εκπαιδευτικούς η περικοπή των αποδοχών τους για όσους αρνούνται να υποβληθούν σε self test, ενώ παράλληλα θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την αξιοπρεπή διαβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους.

Το ΣτΕ με την υπ΄  αριθμ. 135/2021 απόφαση της Επιτροπής Αναστολών απέρριψε όλους λόγους που προέβαλαν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί. Ακόμη, οι σύμβουλοι Επικρατείας, για τυπικό λόγο απέρριψαν τον ισχυρισμό των εκπαιδευτικών ότι θα προκληθεί σε βάρος τους οικονομική ζημιά από την περικοπή των αποδοχών όσων αρνούνται να υποβληθούν σε  self test. Και απορρίφθηκε  ο ισχυρισμός αυτός ως απαράδεκτος, καθώς προβλήθηκε με πρόσθετους λόγους και όχι με την αίτηση αναστολής

Η κυρία αίτηση ακύρωσης των γονέων και εκπαιδευτικών έχει συζητηθεί ήδη στο ΣτΕ (22 Ιουνίου 2021) και αναμένεται η έκδοση της σχετικής απόφασης.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top