Εθνική Πινακοθήκη: Ποιος είναι ο άνδρας που έκανε τη «ληστεία του αιώνα»

Πώς έφτασαν στα ίχνη του οι αρχές και πώς έγινε η κλοπή το 2012

Όσα είπε ο δικηγόρος του 49χρονου κατηγορούμενου για την κλοπή των πινάκων στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα»

Αίσιο τέλος είχε η «ληστεία του αιώνα» στη χώρα μας, αφού η ΕΛ.ΑΣ. εντόπισε τους πίνακες του Πικάσο και του Μοντριάν που είχαν κλαπεί από την Εθνική Πινακοθήκη τον Ιανουάριο του 2012. 

Εθνική Πινακοθήκη: Βρέθηκαν οι κλεμμένοι πίνακες των Πικάσο και Μοντριάν

Όπως αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην οποία συμμετείχαν και οι υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο 49χρονος είναι ο μοναδικός κλέφτης, τονίζοντας ότι δεν προκύπτει δεύτερο άτομο για την κλοπή.

Εθνική Πινακοθήκη: Σε ρεματιά στην Κερατέα βρέθηκαν οι κλεμμένοι πίνακες

Συγκεκριμένα, μιλώντας για το προφίλ του δράστη, ανέφεραν ότι πρόκειται για 49χρονο ελαιοχρωματιστή, χωρισμένο με δύο παιδιά, με γνώσεις οικοδομής και μεγάλο πάθος για την τέχνη, όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε. Παρακολουθούσε επί έξι μήνες την Εθνική Πινακοθήκη πριν επιχειρήσει να εισβάλλει και να κλέψει τους πίνακες.

Ήταν συλλέκτης και είχε και φίλους που ήταν στο χώρο της τέχνης, ενώ έκανε συχνά ταξίδια στην Αγγλία και την Ολλανδία. Πρόθεσή του, όπως ο ίδιος είπε, ήταν να έχει ένα ωραίο έργο τέχνης και όχι να τους πουλήσει.

πίνακας Πικάσο - Εθνική Πινακοθήκη

Ο πίνακας του Πικάσου που εκλάπη και θα επιστρέψει ξανά στην Εθνική Πινακοθήκη. eurokinissi

πίνακας Μοντριάν - Εθνική Πινακοθήκη

Ο δεύτερος πίνακας που είχε κλαπεί. eurokinissi

ληστεία Εθνική Πινακοθήκη

Ο δικηγόρος 49χρονου Σάκης Κεχαγιόγλου, μιλώντας στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» ξεκαθάρισε ότι ο εντολέας του συνεργάστηκε με τις αρχές όταν έφτασαν στα ίχνη του, τους υπέδειξη πού είχε κρύψει τους πίνακες και τόνισε ότι δεν ήθελε να τους πουλήσει στο εξωτερικό.

Πώς έφτασαν στα ίχνη του δράστη

Στη συνέντευξη τύπου εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ. ανέφεραν ότι η αστυνομία είχε κατά καιρούς πληροφορίες που ερευνήθηκαν μέχρι και την τελευταία για να φτάσουν στα ίχνη του. Στην επιχείρηση συμμετείχαν επίσης η Interpol, η Europol και άλλες υπηρεσιες του εξωτερικου, ώστε να μην φυγει για άλλη χωρα.

Οι πίνακες μέχρι πριν από δύο μήνες βρίσκονταν στο σπίτι του 49χρονου σε μια κρύπτη στο μπάνιο του. Ωστόσο, θορυβημένος από τα δημοσιεύματα ότι είναι η αστυνομία είναι κοντά στην ανεύρεσή τους, τούς μετέφερε. Τελικά οι αστυνομικοί τούς εντόπισαν σε ρεματιά στην Κερατέα.

Οι πίνακες θα επιστρέψουν στην Πινακοθήκη και αφού γίνει ο έλεγχος και η συντήρησή τους θα εκτεθούν το συντομότερο δυνατό. Όσον αφορά τον τρίτο πίνακα, ένα σχέδιο, κατέληξε στην τουαλέτα, καταστράφηκε όταν ο 49χρονος τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της ληστείας.

Εθνική Πινακοθήκη

Πώς έγινε η «ληστεία του αιώνα»

Η κλοπή των πινάκων έγινε τα ξημερώματα της 9ης Ιανουαρίου 2012. Ο δράστης φέρεται να παραπλάνησε τον φύλακα, προκαλώντας ψεύτικους συναγερμούς, καταφέρνοντας να μπει στο εσωτερικό της Πινακοθήκης παραβιάζοντας τζάμι στο ισόγειο του κτιρίου. 

Άρπαξε τους τρεις πίνακες και στη συνέχεια κάθισε στα σκαλιά που οδηγούν στο υπόγειο και με ένα μαχαίρι αφαίρεσε τα κάδρα. Οι κινήσεις του καταγράφηκαν από τις κάμερες ασφαλείας της Πινακοθήκης, ωστόσο είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του.

Μενδώνη: «Η Πινακοθήκη επουλώνει το τραύμα του 2012»

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τόνισε ότι η ανάκτηση του πίνακα του Πικάσο μαζί με το έργο του Μοντριάν έρχεται σε μία ξεχωριστή στιγμή για τη χώρα που γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από το 1821.

Ο πίνακας έχει μία ιδιαίτερη αξία για τον ελληνικό λαό γιατί τον αφιέρωσε ο ίδιος ο ζωγράφος, σημείωσε και επεσήμανε ότι ήταν προϊόν κλοπής από την Εθνική Πινακοθήκη. «Η Πινακοθήκη επουλώνει το τραύμα του 2012», συνέχισε η κ. Μενδώνη και τόνισε ότι η έρευνα για τον εντοπισμό του πίνακα του Πικάσο που ο ίδιος ο ζωγράφος δώρισε στον ελληνικό λαό δεν σταμάτησε ποτέ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top