Εθνική Πινακοθήκη: Βρέθηκαν οι κλεμμένοι πίνακες των Πικάσο και Μοντριάν

Είχαν κλαπεί το 2012

Πίνακας του Πικάσο και ένα έργο τέχνης του Ολλανδού Μοντριάν του 17ου αιώνα βρίσκονται στα χέρια της Αστυνομίας εννέα χρόνια μετά την κλοπή τους από την Εθνική Πινακοθήκη. Αναζητείται ακόμα ένα σχέδιο των αρχών του 17ου αιώνα που αποδίδεται στον Ιταλό Γκουλιέλμο Κάτσια.

Τα έργα είχαν κλαπεί τα ξημερώματα της 9ης Ιανουαρίου του 2012. «Δύο πίνακες που είχαν αφαιρεθεί από την Εθνική Πινακοθήκη το 2012 (ένας του Πικάσο και ένας του Μοντριάν) βρίσκονται στα χέρια της Ελληνικής Αστυνομίας, μετά τον εντοπισμό τους από το 2ο τμήμα του ΥΔΕΖΙ» ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ.

Η Εθνική Πινακοθήκη / Eurokinissi

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία οι πίνακες εντοπίστηκαν από το τμήμα διαρρηκτών της Ασφάλειας Αττικής που όλα αυτά τα χρόνια ερευνούσε για την εξιχνίαση της υπόθεσης χωρίς διακοπή. Συνελήφθη ένας Έλληνας, ο οποίος τους είχε στην κατοχή του και τους έκρυβε σε κρύπτη στην Κερατέα.

Αυτοί είναι οι πίνακες που εκλάπηκαν

Ο πίνακας που δημιούργησε ο Πικάσο το 1939, ονομάζεται «Γυναικείο Κεφάλι». Είχε γίνει δωρεά από τον ίδιο τον ζωγράφο στην Ελλάδα το 1949 για την αντίσταση κατά των Γερμανών. 

Το «Γυναικείο Κεφάλι» του Πικάσο / Eurokinissi

Ο δεύτερος πίνακας είναι του Mondrian και χρονολογείται από το 1905. Απεικονίζει έναν ανεμόμυλο και ονομάζεται «Ανεμόμυλος Στάμμερ». Αγοράστηκε Από τον Αλέξανδρο Παππά και στη συνέχεια δόθηκε ως δωρεά στην Εθνική Πινακοθήκη το 1963.

Ο «Ανεμόμυλος Στάμμερ» του Μοντριάν / Eurokinissi

Η ανακοίνωση των υπουργείων Πολιτισμού και Προστασίας του Πολίτη

Λόγω της ανάκτησης των κλεμμένων πινάκων από την Εθνική Πινακοθήκη, αύριο στις 11 το πρωί, οι Υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, θα προβούν σε κοινές δηλώσεις στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top