Εθνική Πινακοθήκη: Σε ρεματιά στην Κερατέα βρέθηκαν οι κλεμμένοι πίνακες

Πώς κατάφερε να τους εντοπίσει η αστυνομία

Σε μια ρεματιά στην Κερατέα βρέθηκαν οι πίνακες που είχαν κλαπεί από την Εθνική Πινακοθήκη τον Ιανουάριο του 2012, ενώ ο δράστης ομολόγησε πως ο ίδιος έκλεψε τους πίνακες, αγνοώντας ότι ανήκουν στο Δημόσιο και δε θα μπορούσαν ποτέ να αλλάξουν ιδιοκτήτη. 

Πρόκειται για το έργο «Γυναικείο κεφάλι» του 1939, αξίας 20 εκατ. ευρώ, στο πίσω μέρος του οποίου ο Πικάσο είχε κάνει το 1949 χειρόγραφη αφιέρωση στον ελληνικό λαό για την προσφορά του στον πόλεμο κατά του ναζισμού.

Εθνική Πινακοθήκη: Βρέθηκαν οι κλεμμένοι πίνακες των Πικάσο και Μοντριάν

Εκτός από τον πίνακα του Πικάσο εντοπίστηκε και ένας ακόμα πίνακας του Πιετ Μοντριάν, που είχε κλαπεί την ίδια ημέρα από την Εθνική Πινακοθήκη. Εκείνη τη ημέρα είχε κλαπεί και ένα σχέδιο θρησκευτικής απεικόνισης του Ιταλού Γουλιέλμο Κάτσια.

Πικάσο

O πίνακας «Γυναικείο κεφάλι» του Πικάσο

Τους τελευταίους μήνες η ΕΛ.ΑΣ. σε συνεργασία με τη ΕΥΠ ξεκίνησε μια προσπάθεια να ξεκινήσουν και πάλι οι έρευνες ώστε να βρεθούν ο πίνακας του Πικάσο και τα δύο άλλα έργα του Μοντριάν και του Κάτσια. 

Στόχος της αστυνομίας ήταν τα σπάνια και ανεκτίμητης αξίας έργα τέχνης να βρεθούν και να επιστρέψουν στην ανακαινισμένη πλέον Εθνική Πινακοθήκη.

Αυτό που τράβηξε το ενδιαφέρον των ερευνητών ήταν ότι ο ένας δράστης που μπήκε στην Εθνική Πινακοθήκη άνοιξε την κλειδαριά της μπαλκονόπορτας χωρίς να την παραβιάσει. Αυτό σήμαινε πως είτε είχε αντικλείδι, που κάποιος του προμήθευσε, είτε ότι ήταν «ειδικός» στο άνοιγμα κλειδαριών.

Μοντριάν

«Ανεμόμυλος Στάμμερ» (1905) του Ολλανδού Πιετ Μοντριάν

Οι αξιωματικοί που είχαν αναλάβει τις έρευνες έκριναν ότι αυτό ίσως να φωτογραφίζει και την ταυτότητα του δράστη. Ταυτόχρονα είχαν περιγραφή της φιγούρας του, ψηλός, λεπτός, νεαρής ηλικίας με εμπειρία στις νυχτερινές επιδρομές, κι έτσι άρχισαν να ερευνούν ποιοι αλλοδαποί με αυτά τα χαρακτηριστικά αποφυλακίστηκαν το τελευταίο εξάμηνο του 2011 από τις ελληνικές φυλακές. 

Ταυτόχρονα οι ξένες αρχές είχαν ενημερώσει την ΕΛ.ΑΣ. ότι το έργο του Πικάσο δεν υπήρχε σε καμιά συλλογή στο εξωτερικό, επομένως βρισκόταν κάπου κρυμμένος στην Ελλάδα. 

Εθνική Πινακοθήκη: Ποιος είναι ο δράστης

Ο άνδρας που συνελήφθη από τις αρχές είναι ένας 49χρονος Έλληνας, ο οποίος στο παρελθόν είχε εμπλακεί σε ληστεία και που δε φαίνεται να έχει σχέση με τον χώρο της τέχνης. 

Πικάσο Αφιέρωση

Η χειρόγραφη αφιέρωση του Πικάσο στους Έλληνες στο πίσω μέρος του πίνακα

Ζούσε στο Πόρτο Ράφτη και στο εξωτερικό και ομολόγησε πως είναι εκείνος που κρύβεται πίσω από τη ληστεία των έργων του Πικάσο και του Μοντριάν. 

Όπως είπε στους αστυνομικούς αρχικά έκρυβε στους πίνακες σε μια αποθήκη στην Κερατέα και μετά σε μια ρεματιά για να μην τους βρουν στην κατοχή του. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά τις προσπάθειές του, δεν κατάφερε ποτέ να τους βγάλει στο εξωτερικό για να τους πουλήσει στη μαύρη αγορά, καθώς κανένας συλλέκτης δεν ενδιαφερόταν να τους αποκτήσει, αφού ανήκαν στο ελληνικό Δημόσιο. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top