AstraZeneca: Σύγχυση με την ανάμειξη δύο εμβολίων - Τι λένε οι ειδικοί

Πώς μπορεί να αλλάξει κάποιος εμβόλιο για τη δεύτερη δόση 

 
Τι συμβαίνει με την ανάμειξη εμβολίων και τη δεύτερη δόση της AstraZeneca. Τι απαντά ο καθηγητής καθηγητής Φαρμακολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος. Πηγή/βίντεο: Κεντρικό δελτίο ειδήσεων Star

Σύγχυση έχει προκληθεί μετά τη σύσταση να μην εμβολιάζονται με AstraZeneca οι πολίτες κάτω των 60 ετών. Ωστόσο, όσοι έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση του εν λόγω εμβολίου, συνιστάται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να κάνουν και τη δεύτερη.

Από τη συγκεκριμένη σύσταση εξαιρούνται τα άτομα όλων των ηλικιών που εμφάνισαν σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια θρόμβωσης μετά την πρώτη δόση του εμβολίου. Σε αυτές τις περιπτώσεις η δεύτερη δόση θα πρέπει να γίνει με διαφορετικό σκεύασμα. 

Αλαλούμ με το AstraZeneca και δίλημμα για 420.000 πολίτες  

Επίσης εξαιρούνται όσοι έχουν άλλον ειδικό λόγο για να γίνει η δεύτερη δόση τους με άλλο εμβόλιο και τα άτομα κάτω των 30 ετών που για οποιοδήποτε λόγο έκαναν την πρώτη δόση εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca. Σε αυτή την περίπτωση συνιστάται η δεύτερη δόση να γίνει με άλλο εμβόλιο, εκτός αν επιθυμούν να συνεχίσουν με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Μέχρι στιγμής, 470.000 πολίτες έχουν κάνει την πρώτη δόση του AstraZeneca. Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η πλατφόρμα εμβολιασμού είχε ανοίξει για τις ηλικίες 30-39 και 40-44 ετών, ωστόσο λίγο αργότερα η σύσταση της Επιτροπής άλλαξε.

Πώς μπορεί να αλλάξει κάποιος εμβόλιο για τη δεύτερη δόση 

Όσοι είναι ηλικίας κάτω των 60 ετών και έχουν κλείσει το ραντεβού τους με AstraZeneca θα λάβουν ενημερωτικό SMS με τη νέα σύσταση της Επιτροπής. 

Κικίλιας: Η συντριπτική πλειοψηφία έκανε σήμερα τη β' δόση με AstraZeneca

Όσοι έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση και δεν έχουν εμφανίσει σοβαρές παρενέργειες, συνιστάται να κάνουν και τη δεύτερη με AstraZeneca. Ωστόσο αυτό μπορεί να αλλάξει μετά από σχετικό αίτημα από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια Επιτροπή (μέσω του emvolio.gov.gr).

Το πεδίο στην ηλεκτρονική πλατφόρμα emvolio.gov.gr για την κατάθεση του αιτήματος του θεράποντα γιατρού προς την Επιτροπή Εμβολιασμού, έχει καθυστερήσει για τεχνικούς λόγους και θα ενεργοποιηθεί, από την ερχόμενη Δευτέρα 21 Ιουνίου.

Τι απαντούν οι ειδικοί για την ανάμειξη των εμβολίων

Μιλώντας στο Star, ο καθηγητής Φαρμακολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος από την ανάμειξη των εμβολίων. 

Τα μέχρι τώρα δεδομένα συνηγορούν ότι αν γίνει με άλλο εμβόλιο η δεύτερη δόση η προστασία και η ασφάλεια είναι παρόμοιες και υπάρχει η πιθανότητα να είναι και ακόμα καλύτερες, άρα δεν πρέπει να ανησυχεί κανείς. 

AstraZeneca: Ερωτήσεις και απαντήσεις για τη δεύτερη δόση του εμβολίου

Ο καθηγητής Παιδιατρικής ΕΚΠΑ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Γεώργιος Χρούσος, μιλώντας στο iatropedia.gr, είπε ότι «από αυτά που γνωρίζουμε είναι ΟΚ το mix-and-match».

«Μπορεί να είναι και καλύτερο το αποτέλεσμα. Δεν έχουμε, όμως, τα εκατομμύρια των δεδομένων που έχουμε με την κανονική δοσολογία, δηλαδή πρώτη και δεύτερη δόση AstraZeneca. Έχουμε δεδομένα σε μικρότερο αριθμό εμβολιασμένων. Έχουν γίνει μερικές δεκάδες χιλιάδες εμβολιασμοί mix-and-match. Πιστεύω ότι στην ανάγκη, αν κάποιος πρέπει να κάνει ένα δεύτερο εμβόλιο άλλης τεχνολογίας, μπορεί να το κάνει χωρίς κανένα πρόβλημα» σημείωσε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top