AstraZeneca: Ερωτήσεις και απαντήσεις για τη δεύτερη δόση του εμβολίου

Πόσο επικίνδυνη είναι η ανάμειξη εμβολίων;

Τι συμβαίνει με την ανάμειξη εμβολίων και τη δεύτερη δόση της AstraZeneca. Τι απαντά ο καθηγητής καθηγητής Φαρμακολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος. Πηγή/βίντεο: Κεντρικό δελτίο ειδήσεων Star

Οι ερωτήσεις του κόσμου για το εμβόλιο της Astrazeneca όλο και πληθαίνουν, μετά την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού να χρησιμοποιείται το εμβόλιο μόνο στους πολίτες άνω των 60 ετών.

AstraZeneca: Τέλος το εμβόλιο στους κάτω των 60 - Τι θα γίνει με τη 2η δόση

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος μιλώντας στο Star έδωσε απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα αναφορικά με την ανάμειξη των εμβολίων.

Κικίλιας: Να γίνει κανονικά η δεύτερη δόση του AstraZeneca

Υπάρχει κίνδυνος στην ανάμειξη εμβολίων;

Πολλοί αναρωτιούνται εάν προστατεύονται λιγότερο από τον ιό σε περίπτωση που κάνουν άλλο εμβόλιο από εκείνο της πρώτης δόσης.

Ο κ. Μανωλόπουλος ξεκαθάρισε ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει κίνδυνος, αφού τα μέχρι τώρα δεδομένα συνηγορούν ότι και με άλλο εμβόλιο να γίνει η δεύτερη δόση η προστασία και η ασφάλεια είναι παρόμοιες και υπάρχει η πιθανότητα να είναι και ακόμα καλύτερες, άρα δεν πρέπει να ανησυχεί κανείς. 

Παναγιωτόπουλος για AstraZeneca: Δε συνιστάται δεύτερη δόση με άλλο εμβόλιο

Υπάρχει κίνδυνος στη δεύτερη δόση με το εμβόλιο της Astrazeneca;

Ο φόβος ότι κάποια πιθανή παρενέργεια του εμβολίου της AstraZeneca θα εμφανιστεί μετά τη δεύτερη δόση έχει κυριεύσει δεκάδες πολίτες.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα δεδομένα εκατομμυρίων εμβολιασμών φαίνεται ότι με τη δεύτερη δόση είναι πολύ πιο σπάνιες οι πιθανότητες να εκδηλωθεί θρομβωτικό σύνδρομο, δηλαδή είναι περίπου ένα στο εκατομμύριο σε αντίθεση ένα στις 100.000 που είναι μετά την πρώτη δόση άρα η πιθανότητα είναι πολύ μικρότερη.

AstraZeneca: Πόσο πιθανό είναι να πάθει κάποιος θρόμβωση στη 2η δόση;

Εμβόλιο AstraZeneca: Ποιες παρενέργειες μπορεί να εμφανίσουν οι άνω των 60 ετών;

Για τους άνω των 60 ετών η μόνη ανησυχητική παρενέργεια εξακολουθεί να είναι αυτή η σπάνια θρόμβωση με θρομβοκιτοπενία απλά είναι πολύ πιο σπάνια σε αυτούς, γι’ αυτό και συστήνεται ότι μπορούν να το κάνουν.

Πέραν αυτής δεν έχει καμία άλλη παρενέργεια και φαίνεται ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι πολύ ασφαλές στους ηλικιωμένους στους άνω των 60 ετών.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top