Πόσο κοστίζουν οι διακοπές με ιστιοπλοϊκό, καταμαράν και γιοτ

«Πιο ασφαλείς οι διακοπές σε σκάφος» - Τα μέτρα για τον κορωνοϊό

Στιγμιότυπα από διακοπές με σκάφος αναψυχής

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την έκβαση της φετινής σεζόν, γεννούν οι προκρατήσεις του Ιουλίου και του Αυγούστου στους ιδιοκτήτες θαλάσσιων σκαφών. Συνολικά ο θαλάσσιος τουρισμός συνεισφέρει, με βάση τα προ-covid δεδομένα, σε ποσοστό 1,3%- 1,5% στο ελληνικό ΑΕΠ. Από αυτό, το μεγαλύτερο μέρος (0,9 % με 1%) προέρχεται από το yachting που απευθύνεται στον VIP τουρισμό και αφήνει τα περισσότερα χρήματα στα ελληνικά νησιά.

«Στηριζόμαστε σε κάποιες προκρατήσεις που είχαμε από πέρυσι και δεν έγιναν λόγω κορωνοϊού. Αυτές κυμαίνονται στο 30% με 40%, ενώ θεωρούμε ότι θα έχουμε άλλες τόσες φέτος. Εκτιμούμε ότι στη high season, Ιούλιο και Αύγουστο, θα μπορέσουμε να έχουμε full booking για τα περισσότερα σκάφη», είπε στο star.gr ο Γιώργος Βάλλης, Ταμίας της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Θαλαμηγών Σκαφών.

Το μεγαλύτερο ποσοστό του yachting στη χώρα μας, αφορά τουρίστες από την Αμερική. Μετά ακολουθούν οι Ρώσοι και οι Άραβες, ενώ υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό τουριστών από τη Βρετανία.

Το μεγαλύτερο ποσοστό του yachting στη χώρα μας, αφορά τουρίστες από την Αμερική. Μετά ακολουθούν οι Ρώσοι και οι Άραβες, ενώ υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό τουριστών από τη Βρετανία (φωτογραφία tropicanayacht.com)

Όπως πρόσθεσε, ο Ιούνιος θεωρείται χαμένος μήνας για τη σεζόν, ενώ ο κλάδος του yachting ευελπιστεί ότι η σεζόν θα τραβήξει ως τον Σεπτέμβριο ακόμη και τον Οκτώβριο, καθώς θα προχωρά το εμβολιαστικό πρόγραμμα και στις χώρες του εξωτερικού.

Όλα όσα είπε ο Γιώργος Βάλλης, πλοίαρχος επαγγελματικού θαλαμηγού σκάφους και Ταμείας της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Θαλαμηγών Σκαφών

Την ίδια αισιόδοξη εκτίμηση για τη φετινή σεζόν, μετέφερε μιλώντας στο star.gr και ο Νικόλας Ξενάκης, καπετάνιος, ιδιοκτήτης σκάφους καταμαράν και μέλος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών Άνευ Πληρώματος.

Τουρισμός: Οι Ολλανδοί ψηφίζουν τις «άλλες» Κυκλάδες για φέτος το καλοκαίρι

«Η φετινή σεζόν αναμένεται καλύτερη από πέρυσι γιατί ξεκινήσαμε πιο νωρίς. Αναμένεται να έχουμε μία αύξηση 30% σε σχέση με πέρυσι. Ήδη στη Μήλο, έχουμε πολλές κρατήσεις από γκρουπ από την Αμερική», σημείωσε.

Όλα όσα είπε ο Νικόλαος Ξενάκης, μέλος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών Άνευ Πληρώματος, που κπροσωπεί περί τα 350 μέλη και 2.500 επαγγελματικά σκάφη αναψυχής μήκους έως και 20 μέτρα σε όλη την Ελλάδα

Forbes: Γιατί η Ελλάδα είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός για το καλοκαίρι

Τουρισμός 2021: Πόσο κοστίζει η ενοικίαση σκάφους- Οι τιμές

Σύμφωνα με τον κ. Ξενάκη, τα ναύλα για ένα μονοχάλ (κλασικό ιστιοπλοϊκό) ξεκινούν από τα 60 ευρώ το άτομο και μπορεί να φτάσουν έως και τα 80 ευρώ. Αντίστοιχα, όταν μιλάμε για διακοπές σε καταμαράν, τα ναύλα ξεκινούν από τα 80 ευρώ και μπορεί να αγγίξουν ακόμη και τα 140 ευρώ.

Στα καταμαράν ο χώρος είναι πιο άνετος, προσφέροντας ευχέρεια κινήσεων. Είναι σαν ένα ιστιοπλοϊκό σπίτι.

Όπως εξήγησε, οι διακοπές με καταμαράν αποτελούν ιδανική επιλογή για τον τουρίστα, καθώς μέσα σε μία εβδομάδα μπορεί να δει 6- 7 νησιά, αντί για ένα, ενώ το κόστος είναι μικρότερο. 

Η Δανία απελευθερώνει την τουριστική κίνηση προς την Ελλάδα

«Οι διακοπές σε καταμαράν που έχει τέσσερις καμπίνες με ξεχωριστές τουαλέτες, είναι πιο οικονομικές, από το να επισκεφθεί κάποιος ένα νησί και να πληρώσει ξενοδοχεία και εστιατόρια».

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν αποφασίσουν 4 ζευγάρια να νοικιάσουν ένα καταμαράν, θα χρειαστούν περί τα 6.000- 7.000 ευρώ, ποσό το οποίο θα μοιραστούν. Έτσι, το ζευγάρι θα χρειαστεί περίπου 1.500 ευρώ για 7 ημέρες διακοπών.

Τουρισμός: Την Ελλάδα επιλέγουν για διακοπές οι Αμερικανοί τουρίστες

Σε κάθε περίπτωση, το ποσό των ναύλων ανεβαίνει αισθητά για κάποιον ο οποίος σχεδιάζει διακοπές με θαλαμηγό. 

«Οι Έλληνες αποτελούν ένα πολύ μικρό ποσοστό των πελατών και απευθύνονται σε μικρότερες κατηγορίες σκαφών και πιο οικονομικές, όχι σε super-yacht, mega-yacht κτλ», σύμφωνα με τον κ. Βάλλη (φωτογραφία tropicanayacht.com)

«Οι Έλληνες αποτελούν ένα πολύ μικρό ποσοστό των πελατών και απευθύνονται σε μικρότερες κατηγορίες σκαφών και πιο οικονομικές, όχι σε super-yacht, mega-yacht κτλ», σύμφωνα με τον κ. Βάλλη (φωτογραφία tropicanayacht.com)

«Εξαρτάται από το πορτοφόλι του κάθε πελάτη, τα μέτρα κάθε σκάφους και τις παροχές του. Στην τιμή συμπεριλαμβάνονται τα πετρέλαια, η διαμονή, το φαγητό και η επίσκεψη 7 διαφορετικών νησιών. Συνήθως έρχονται 10 άτομα, με το κόστος να κυμαίνεται από 5.000 έως 7.000 ευρώ το κεφάλι», σημείωσε ο κ. Βάλλης.

Τουρισμός 2021: Πατάει «γκάζι» από τον Ιούνιο -  Έσοδα πάνω από 8 δισ. ευρώ

Όπως πρόσθεσε, οι τιμές στη high season, Ιούλιο και Αύγουστο, παραμένουν σταθερές σε σχέση με πέρυσι, ενώ σε κάθε περίπτωση είναι στη διακριτική ευχέρεια του κάθε ιδιοκτήτη αν θα προχωρήσει σε προσφορές και σε τι ποσοστό. 

«Συνήθως λόγω της κατάστασης, προσφορές γίνεται στους μήνες που δεν υπάρχει μεγάλη κινητικότητα, όπως ο Ιούνιος, ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος», είπε.

«Κάθε πελάτης έχει τη δυνατότητα κάνοντας διακοπές με το γιοτ να δει πολλά διαφορετικά μέρη, λιμάνια, κόλπους για μπάνιο και να έχει ταυτόχρονα την αίσθηση της ασφάλειας», σύμφωνα με τον κ. Βάλλη (φωτογραφία tropicanayacht.com)

«Κάθε πελάτης έχει τη δυνατότητα κάνοντας διακοπές με το γιοτ να δει πολλά διαφορετικά μέρη, λιμάνια, κόλπους για μπάνιο και να έχει ταυτόχρονα την αίσθηση της ασφάλειας», σύμφωνα με τον κ. Βάλλη (φωτογραφία tropicanayacht.com)

Μητσοτάκης στη Bild: Τον Ιούλιο όλα θα θυμίζουν φυσιολογικό καλοκαίρι

Διακοπές σε σκάφος αναψυχής: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Σύμφωνα με τον κ. Ξενάκη, κάποιος ο οποίος είναι εμβολιασμένος και επιθυμεί φέτος το καλοκαίρι να κάνει διακοπές σε καταμαράν, δεν είναι απαραίτητο να κάνει rapid test ή μοριακό έλεγχο.

«Σε αντίθετη περίπτωση χρειάζεται αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου 72 ώρες πριν από τον απόπλου ή αρνητικό rapid test την προηγούμενη ημέρα πριν από το ταξίδι, το οποίο επαναλαμβάνεται μέσα στην εβδομάδα», είπε. 

Όπως πρόσθεσε, σε περίπτωση κρούσματος εν πλω, υπάρχει μία κενή καμπίνα για την απομόνωση του ασθενούς.

«Μπορεί κάποιος να ξεκινήσει από το Λαύριο, από το Καλαμάκι ή από κάποιο νησί, να νοικιάσει ένα σκάφος και να κάνει τις διακοπές του είτε με σκίπερ, είτε χωρίς, εάν στην παρέα υπάρχουν δύο διπλώματα», είπε ο κ. Ξενάκης

«Μπορεί κάποιος να ξεκινήσει από το Λαύριο, από το Καλαμάκι ή από κάποιο νησί, να νοικιάσει ένα σκάφος και να κάνει τις διακοπές του είτε με σκίπερ, είτε χωρίς, εάν στην παρέα υπάρχουν δύο διπλώματα», είπε ο κ. Ξενάκης (φωτογραφία αρχείου unsplash.com)

Αναφερόμενος στη χρήση μάσκας, ο κ. Βάλλης σημείωσε ότι δεν είναι υποχρεωτική ούτε στους κλειστούς, ούτε στους ανοιχτούς χώρους του σκάφους, αν και συνίσταται ιδιαίτερα για τους πρώτους. 

«Επειδή τα πληρώματα ξεκινούν τη σεζόν και είναι απομονωμένα μέσα στο σκάφος, είναι σαν να βρίσκονται σε καραντίνα, ενώ οι πελάτες που μπορεί να βγουν από το πλοίο, υπόκεινται σε τεστ. Όλα τα πρωτόκολλα τηρούνται στο 100% γιατί υπάρχουν αυστηρά πρόστιμα από τις λιμενικές αρχές», συμπλήρωσε.

Τουρισμός 2021: Μειωμένες τιμές, προσφορές και last minute κρατήσεις φέτος

Κορωνοϊός: Πιο ασφαλείς οι διακοπές σε σκάφος

Οι διακοπές σε σκάφος αποτελούν μία εναλλακτική πρόταση διακοπών, ενώ ταυτόχρονα υπόσχονται, σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, ασφάλεια από τον κορωνοϊό.

 «Tο yachting απευθύνεται στον VIP τουρισμό που αφήνει τα περισσότερα χρήματα στα ελληνικά νησιά» (φωτογραφία tropicanayacht.com)

 «Tο yachting απευθύνεται στον VIP τουρισμό που αφήνει τα περισσότερα χρήματα στα ελληνικά νησιά» (φωτογραφία tropicanayacht.com)

«Ο πελάτης που θα έρθει μπορεί να είναι απομονωμένος με τους δικούς του ανθρώπους, άρα δεν έχει να φοβάται κάτι. Μπορεί να απομονωθεί σε ένα κόλπο ή σε μία παραλία και να μη βγαίνει στο λιμάνι. Μπορεί να φάει μέσα στο σκάφος, να κάνει μπάνιο και να δει διάφορα μέρη ή μπορεί να επιλέξει να βγει και στα λιμάνια», είπε ο κ. Βάλλης.

Μητσοτάκης για τουρισμό: Αναμένουμε πάνω από 50% αύξηση φέτος  

Όπως πρόσθεσε, σε ό,τι έχει να κάνει με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, το πλήρωμα κάνει self test πριν τον ναύλο, μετά τον ναύλο και μέσα στην εβδομάδα υπάρχει ένας διπλός έλεγχος ασφαλείας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top