Σαρηγιάννης: «Έχω πει ψέματα για τα κρούσματα κορωνοϊού»

«Το έκανα για να μη σπείρω τον πανικό» είπε ο καθηγητής

Τα επιδημιολογικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες 8/6

Αποκαλυπτικός ήταν ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος παραδέχθηκε ότι έχει πει ψέματα για τον αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού για να μην τρομοκρατήσει τον κόσμο. 

«Έχω πει και ψέματα ώστε να μην τρομοκρατηθεί ο κόσμος. Είχα υπολογίσει ότι θα φτάσουμε τα 25.000 κρούσματα την ημέρα, αλλά είχα πει ότι θα φτάσουμε έως τα 5.000, γιατί ο στόχος μου δεν είναι να σπέρνω πανικό. Ο σκοπός είναι να ενημερώσω τους αρμόδιους για να πάρουμε μέτρα νωρίτερα», είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μακεδονία. 

Κορωνοϊός - λύματα: Μεγάλη μείωση στο ιικό φορτίο - Πού παραμένει υψηλό

Αναφερόμενος στην πιο άβολη στιγμή που έζησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είπε πως αυτή ήταν στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου, όταν το δεύτερο κύμα της πανδημίας είχε ήδη φτάσει και ήταν αναγκαίο να ληφθούν νέα σκληρά μέτρα για να μην εκτιναχθούν τα κρούσματα. 

«Παίρνω την ευθύνη για το δεύτερο lockdown»

Ο κ. Σαρηγιάννης αποκάλυψε, επίσης, πως ο ίδιος ευθύνεται για την απόφαση του δεύτερου lockdown.

Κορωνοϊός: «Ανεβαίνουν» και πάλι τα κρούσματα στην Αττική

Όπως είπε, ο πρωθυπουργός τον συμβουλεύεται σε βασικές καμπές της πανδημίας και μία από αυτές ήταν την περασμένη Πρωτοχρονιά, όταν και τον προειδοποίησε πως τα πράγματα δεν πάνε καλά. 

«Παίρνω την ευθύνη του lockdown στις 2 Ιανουαρίου, γιατί του έστειλα προειδοποίηση. Το βράδυ της παραμονής της πρωτοχρονιάς, έστειλα email και ειδοποίησα για τις προβλέψεις. Γελούσα εκείνη την ώρα, γιατί φαντάστηκα θα σκέφτονται “καλά, ζωή δεν έχει αυτός ο άνθρωπος;”» είπε.

«Πιθανό ένα τέταρτο κύμα τον Νοέμβριο»

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει τέταρτο κύμα το φθινόπωρο, ο κ. Σαρηγιάννης δεν το απέκλεισε και το τοποθέτησε στα μέσα Νοεμβρίου με την κορύφωσή του στα τέλη του ίδιου μήνα, αλλά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του θα τελειώσει νωρίς. 

Οι ειδικοί προειδοποιούν: Προχωράμε με εμβολιασμό ή 4ο κύμα τον χειμώνα

«Αν μείνουμε στα στελέχη που ξέρουμε ή παρόμοια, το πλάτος της καμπύλης κορύφωσης θα είναι πιο στενό τον Νοέμβριο. Δηλαδή, θα κολλήσουν λιγότεροι λόγω φυσικής ανοσίας και των εμβολιασμών», σημείωσε.

Τελικά ο κορωνοϊός ξέφυγε από το εργαστήριο;

Όσον αφορά στα σενάρια για την προέλευση του ιού, ο κ. Σαρηγιάννης θεωρεί ότι είναι πιο πιθανόν να προήλθε από κάποιο ζώο, αλλά πρέπει να διερευνηθεί και το ενδεχόμενο να ξέφυγε από εργαστήριο της Ουχάν. 

Κορωνοϊός: «Δεν αποκλείεται να διέρρευσε από εργαστήριο της Ουχάν»

«Υπάρχουν δύο οπτικές. Αυτοί που λένε ότι έχει πολλά κοινά στοιχεία με τον SARS, τόσο πανομοιότυπα που δεν μπορεί να διατηρηθεί με φυσική επιλογή. Από την άλλη, αν δούμε τα χαρακτηριστικά, έχει υψηλή μετάδοση ο κορωνοϊός, αλλά όχι πολύ μεγάλη παθογένεια, που οδηγεί στη λογική “θα ήταν τεχνητός και θα τον κατασκεύαζαν τόσο λίγο παθογόνο;”. Εγώ πιστεύω ότι πιθανόν να είναι ζωονόσος, επειδή δεν είναι καλά κατασκευασμένος σαν ιός. Ομολογώ, όμως, ότι πρέπει να το εξετάσουμε», τόνισε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top