Φωτιά Μάτι: Κόλαφος το πόρισμα του ανακριτή - «Έγινε προσπάθεια συγκάλυψης»

Οι άνθρωποι που πάλεψαν με τις φλόγες θα μπορούσαν να είχαν σωθεί

Εγκληματική αμέλεια και αδιαφορία υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Πυροσβεστικής για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, εντοπίζει ο ανακριτής στο πολυσέλιδο πόρισμά του. Ο Αθανάσιος Μαρνέρης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι 102 άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί, καθώς δεν υπήρχε κανένα σχέδιο αντιμετώπισης της πυρκαγιάς.

Φωτιά Μάτι: Αποκαλυπτικοί διάλογοι - Γνώριζαν από νωρίς για τους νεκρούς

Φονική πυρκαγιά στο Μάτι: Το πόρισμα του ανακριτή

«Αδιαφόρησαν επιδεικτικά και παρακολουθούσαν αμέτοχοι επί της ουσίας τις εξελίξεις σε Νταού Πεντέλης – Νέο Βουτζά – Μάτι, ωσάν τον Ξέρξη, όταν παρακολουθούσε τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας από το χρυσό του θρόνο στο όρος Αιγάλεω» αναφέτεται στο  πόρισμα του ανακριτή, που είναι κόλαφος για τις ευθύνες όσων είχαν τα ηνία της επιχείρησης. Οι άνθρωποι που πάλεψαν μανιασμένα με τις φλόγες θα μπορούσαν να είχαν σωθεί. 

Φωτιά Μάτι: 90χρονος ναυτικός προσπαθεί να επισκευάσει μόνος το σπίτι του

Ανακριτής: Με τρία εναέρια μέσα οι άνθρωποι θα είχαν σωθεί

«Αν μέχρι τις 17:30 το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο είχε αντιδράσει άμεσα στέλνοντας τρία εναέρια μέσα, τα οποία είχε τη δυνατότητα να στείλει, η πυρκαγιά είναι πολύ πιθανό αν όχι να είχε κατασβηστεί, τουλάχιστον να είχε ελεγχθεί»
Αποκάλυψη Star: Αεροσκάφος είχε ενημερώσει εγκαίρως για τη μεγάλη πυρκαγιά στο Μάτι

Οι φλόγες μπήκαν στο Μάτι, όπως διαπιστώνει ο ανακριτής, στις 18:25 και τότε ήταν αργά ακόμα και για εκκένωση της περιοχής. 

Αεροφωτογραφία πάνω από το Μάτι, έναν μήνα μετά τη φονική πυρκαγιά του 2018- φωτογραφία Eurokinissi

Αεροφωτογραφία πάνω από το Μάτι, έναν μήνα μετά τη φονική πυρκαγιά του 2018- φωτογραφία Eurokinissi
«Η στάση των αρμοδίων δείχνει ότι δεν έδωσαν ουσιαστικά καμία σημασία στην πυρκαγιά και την άφησαν να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις αδιαφορώντας παράλληλα εντελώς για την απομάκρυνση των πολιτών» αναφέρει στο πόρισμά του ο ανακριτής.

Όπως αναφέρει, δε δίστασαν μετά την αποκάλυψη του εύρους της τραγωδίας, να προσπαθήσουν να συγκαλύψουν την πραγματικότητα. Μάλιστα, ο Αθανάσιος Μαρνέρης επισημαίνει ότι στόχος των πιέσεων για συγκάλυψη ήταν ο πραγματογνώμονας Δημήτρης Λιότσιος, ο οποίος, σύμφωνα με τον ανακριτή, δεν υπέκυψε και έκανε τη δουλειά του. Ο κ. Λιότσιος είχε καταγγείλει και δημόσια τις απειλές και τον εκβιασμό που είχε δεχτεί.

Δείτε ολόκληρο το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top