Self- test: Δωρεάν η αντικατάστασή του στο φαρμακείο αν είναι ελαττωματικό

Στους εργαζόμενους ποιων κλάδων διανέμονται δωρεάν από αύριο

Τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν δωρεάν τα self-test που είναι προβληματικά, έχουν οι πολίτες.

Self- test: Yποχρεωτικά και στα φροντιστήρια - Δικαιούχοι οι καθηγητές

Όπως έκανε γνωστό, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, υπήρξαν προβληματικά self-test κατά την πρώτη παρτίδα, που δεν είχαν μέσα το υγρό. «Αντικαθίστανται δωρεάν» σημείωσε στον Αnt1.

Self- test στον ιδιωτικό τομέα: Για ποιους είναι υποχρεωτικά - Η διαδικασία

Υπενθυμίζεται ότι τα self-test διατίθενται δωρεάν προς το παρόν για μαθητές και εκπαιδευτικούς και για εργαζόμενους του Δημοσίου. Από αύριο 13/5, χορηγούνται δωρεάν και είναι υποχρεωτικά δύο φορές την εβδομάδα, για τους εργαζόμενους που έχουν φυσική παρουσία σε: εστίαση, λιανεμπόριο, χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, μεταφορές, υπηρεσίες καθαρισμού, κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, σχολές οδηγών.

Τα self- test δεν είναι απαραίτητα σε εργαζόμενους που τελούν σε αναστολή σύμβασης εργασίας, απασχολούνται με τηλεργασία η βρίσκονται σε νόμιμη άδεια.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φαρμακοποιοί με τη διανομή των self- test κορονοϊού. Σημείωσε ότι κάθε εβδομάδα εξυπηρετούνται από τα φαρμακεία γι’ αυτόν τον σκοπό, περίπου 4 εκατομμύρια πολίτες, με αποτέλεσμα να δέχονται μεγάλη πίεση σε καθημερινή βάση. 

«Υπάρχουν προβλήματα στην επάρκεια των self - test» πρόσθεσε, εξηγώντας ότι «το θέμα δεν είναι να φτάσει στην φαρμακαποθήκη, αλλά στα φαρμακεία».

Self-testing.gov.gr: Τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση θετικού ή αρνητικού αποτελέσματος

Αν το αποτέλεσμα του self- test είναι θετικό, μετά τη δήλωση του αποτελέσματος, εκδίδεται από τη πλατφόρμα self-testing.gov.gr σχετική δήλωση, την οποία ο εργαζόμενος εκτυπώνει ή φέρει σε ηλεκτρονική μορφή.

Self test οδηγίες: Πώς γίνονται - Πώς διαβάζoυμε το αποτέλεσμα

Στη συνέχεια, ο εργαζόμενος θα πρέπει να κάνει επαναληπτικό έλεγχο, είτε σε δωρεάν δημόσια δομή (μεταξύ αυτών που είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr), είτε σε ιδιωτική δομή της επιλογής του (με επιβάρυνση δική του ή του εργοδότη του), εντός 24 ωρών.

Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου, ο εργαζόμενος μένει στο σπίτι σε καραντίνα. Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται βεβαίωση που αποτελεί δικαιολογητικό για να μπει ο εργαζόμενος σε καραντίνα όπως ορίζει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου είναι αρνητικό, πάλι εκδίδεται σχετική βεβαίωση με την οποία πιστοποιείται το αρνητικό αποτέλεσμα και ο εργαζόμενος πρέπει να προσέλθει στην εργασία του.

Self test: Υψηλό το κόστος για τις επιχειρήσεις, λένε εργοδότες στο star.gr

Σημειώνεται ότι και το αποτέλεσμα του επαναληπτικού ελέγχου πρέπει να δηλωθεί υποχρεωτικά στην Πλατφόρμα Δήλωσης Αποτελεσμάτων COVID-19 tests του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 έπειτα από θετικό αποτέλεσμα self test».

Πάντως, φαίνεται πως η κυβέρνηση, μετά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν λόγω της αυξημένης επισκεψιμότητας στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, θα προχωρήσει σε απλοποίηση των δηλώσεων των self- test.

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top