Self- test στον ιδιωτικό τομέα: Για ποιους είναι υποχρεωτικά - Η διαδικασία

Από πότε τα προμηθεύονται οι εργαζόμενοι- Οι κυρώσεις για τους παραβάτες

Απλοποιείται η διαδικασία δήλωσης του αποτελέσματος του self test -ρεπορτάζ του Λάμπρου Δεμερτζή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star στις 10/5/21

Τα self-test, ένα από τα δύο «όπλα» μας για την επιστροφή στην κανονικότητα, είναι υποχρεωτικά πλέον και σε εργαζόμενους συγκεκριμένων κλάδων του ιδιωτικού τομέα, εκτός βέβαια από τους εκπαιδευτικούς - μαθητές και τους εργαζόμενους του δημοσίου.

Άνοιγμα σχολείων: 3.000 θετικά self tests σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

Συγκεκριμένα, τα αυτοδιαγνωστικά τεστ είναι υποχρεωτικά, δύο φορές την εβδομάδα, στους εργαζόμενους που έχουν φυσική παρουσία στον χώρο εργασίας, δηλαδή σε:

  • εστίαση
  • λιανεμπόριο
  • χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες
  • μεταφορές
  • υπηρεσίες καθαρισμού
  • κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής
  • υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων
  • σχολές οδηγών 

Οι εργαζόμενοι των παραπάνω κλάδων θα μπορούν να προμηθεύονται τα self-test από την Πέμπτη 13 Μαΐου. Να διευκρινιστεί ότι τα self- test δεν είναι απαραίτητα σε εργαζόμενους που τελούν σε αναστολή σύμβασης εργασίας, απασχολούνται με τηλεργασία η βρίσκονται σε νόμιμη άδεια.

Self – test κόστος: Το ένα δωρεάν από το κράτος και το άλλο με χρέωση του εργοδότη

Όσον αφορά στο κόστος του self- test, το ένα από τα δύο θα παρέχεται δωρεάν από το κράτος, αλλά το άλλο θα πρέπει να το πληρώσει ο εργοδότης.

Self test: Υψηλό το κόστος για τις επιχειρήσεις, λένε εργοδότες στο star.gr

Πάντως, το κόστος φαίνεται υψηλό για τους εργοδότες. «Σαφώς τα self test πρώτα διασφαλίζουν εμάς και μετά το πελατολόγιό μας. Όσον αφορά στο κόστος των τεστ όμως, αν το δούμε αθροιστικά, πρόκειται για ένα αρκετά υψηλό κόστος με την πάροδο του χρόνου», είπε χθες στο star.gr η Μαγδαληνή Χουρίδου, πρ. της Ομοσπονδίας Συλλόγων Επαγγελματιών Διπλωματούχων Αισθητικής.

Υποχρέωση του εργαζόμενου είναι να δηλώσει το αποτέλεσμα. Τα αποτελέσματα και των δύο τεστ θα πρέπει να δηλώνονται στην Πλατφόρμα Δήλωσης COVID-19 tests στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 TEST».

Self-testing.gov.gr: Τι συμβαίνει εάν το self - test βγει θετικό ή αρνητικό

Αν το αποτέλεσμα του self- test είναι θετικό, μετά τη δήλωση του αποτελέσματος, εκδίδεται από τη πλατφόρμα self-testing.gov.gr σχετική δήλωση, την οποία ο εργαζόμενος εκτυπώνει ή φέρει σε ηλεκτρονική μορφή.

Self test οδηγίες: Πώς γίνονται - Πώς διαβάζoυμε το αποτέλεσμα

Στη συνέχεια, ο εργαζόμενος θα πρέπει να κάνει επαναληπτικό έλεγχο, είτε σε δωρεάν δημόσια δομή (μεταξύ αυτών που είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr), είτε σε ιδιωτική δομή της επιλογής του (με επιβάρυνση δική του ή του εργοδότη του), εντός 24 ωρών.

Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου, ο εργαζόμενος μένει στο σπίτι σε καραντίνα. Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται βεβαίωση που αποτελεί δικαιολογητικό για να μπει ο εργαζόμενος σε καραντίνα όπως ορίζει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου είναι αρνητικό, πάλι εκδίδεται σχετική βεβαίωση με την οποία πιστοποιείται το αρνητικό αποτέλεσμα και ο εργαζόμενος πρέπει να προσέλθει στην εργασία του.

Σημειώνεται ότι και το αποτέλεσμα του επαναληπτικού ελέγχου πρέπει να δηλωθεί υποχρεωτικά στην Πλατφόρμα Δήλωσης Αποτελεσμάτων COVID-19 tests του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 έπειτα από θετικό αποτέλεσμα self test».

Πάντως, φαίνεται πως η κυβέρνηση, μετά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν λόγω της αυξημένης επισκεψιμότητας στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, θα προχωρήσει σε απλοποίηση των δηλώσεων των self- test.

Self- test: Τα πρόστιμα για τους παραβάτες για εργοδότες κι εργαζόμενους

Εάν ο εργαζόμενος προσέλθει στη δουλειά χωρίς να έχει δηλώσει το αποτέλεσμα, ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχθεί την εργασία και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής πληρωμής έως ότου συμμορφωθεί ο εργαζόμενος.

Σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις του, του επιβάλλεται από το ΣΕΠΕ πρόστιμο 300 ευρώ, ενώ αν σε έλεγχο του ΣΕΠΕ βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο που δεν έχει δηλώσει self-test, του επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο. Αν βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self-test, του επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top