Εμβόλιο και ανοσία: Πόσες μέρες μετά τη β' δόση είμαστε προστατευμένοι

Τα ποσοστά ανοσοποίησης ανάλογα με τις δόσεις του κάθε εμβολίου

Τι ανοσία αποκτούμε ανάλογα με το εμβόλιο και τη δόση. Ρεπορτάζ της Ράνιας Τραγόμαλλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του star στις 10/5

Οι εμβολιασμοί στη χώρα μας προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, με τους ειδικούς να παροτρύνουν τους πολίτες να κάνουν το εμβόλιο του κορωνοϊού, καθώς η πιθανότητα νόσησης μετά τον εμβολιασμό ελαττώνεται κατά 20 φορές. Πόσες μέρες όμως, μετά τον εμβολιασμό είμαστε προστατευμένοι;

Προνόμια μόνο για εμβολιασμένους: Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Εμβολιασμός: Πόσες μέρες μετά τη β' δόση αποκτούμε ανοσία 

Σύμφωνα με τον καθηγητή Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Αλκιβιάδη Βατόπουλο, ο οποίος μίλησε στον ΣΚΑΪ, πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 15 ημέρες μετά τη 2η δόση του εμβολίου για να μπορούμε να νιώθουμε ασφαλείς.

Eμβόλιο Covid-19: Για πόσο χρονικό διάστημα μετά τη β΄ δόση μας προστατεύει

Για τους κινδύνους που ελλοχεύουν αν δε γίνει η δεύτερη δόση, είχε μιλήσει και ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star. «Με την πρώτη δόση δεν είμαστε 100% προστατευμένοι κι αν νοσήσουμε, έχουμε αντισώματα αλλά όχι αρκετά για να καταπολεμηθεί ο ιός» είχε πει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως σε αυτή την περίπτωση υπάρχει κίνδυνος για παραγωγή μεταλλαγμένων στελεχών.

Ραντεβού για εμβόλιο: Δύο τρόποι για να επισπεύσετε τον εμβολιασμό

Κάθετος ήταν για τη σημαντικότητα εμβολιασμού με τη β΄ δόση και ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης. «Όποιος έχει κάνει την πρώτη δόση, ο ιός τον βρίσκει ανεμβολίαστο. Πρέπει να περάσουν τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη δόση για να έχει κάποια κάλυψη» είχε αναφέρει στο ΟΡΕΝ.

Πάντως και οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης, και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) υπογράμμισαν πως η μέγιστη προστασία του εμβολίου είναι δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση ενός εμβολίου δύο δόσεων (Pfizer, Moderna) και δύο εβδομάδες μετά τη δόση ενός εμβολίου Johnson & Johnson. Αυτά τα δεδομένα ισχύουν για τους υγιείς, καθώς κάποιος με μειωμένο ανοσοποιητικό λόγω κάποιας νόσου ή φαρμακευτικής αγωγής πρέπει πρώτα να συμβουλευτεί τον θεράποντα ιατρό του.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ακόμα και οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να φορούν μάσκα ειδικά σε εσωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνωστισμός.

Εμβόλιο και ανοσία: Τα ποσοστά ανάλογα με τις δόσεις του κάθε εμβολίου

Pfizer/BionTech: Η πρώτη δόση του εμβολίου δίνει 52% ανοσία στις 7 ημέρες από τη στιγμή του εμβολιασμού. Στις 14 ημέρες φθάνει το 89%. Μετά τη δεύτερη δόση αποκτούμε έως και 95,3% ανοσία.

Μόσιαλος: «Το εμβόλιο της Pfizer παρέχει προστασία για τουλάχιστον 6 μήνες»

AstraZeneca: Με την πρώτη δόση του εμβολίου και σε διάστημα 21 ημερών η ανοσία αγγίζει το 70%, που φθάνει το 100% με τη δεύτερη δόση.

Moderna: Με την πρώτη δόση του εμβολίου αποκτούμε ανοσία 92% μετά από 14 ημέρες και 95% μετά τη δεύτερη δόση.

Johnson & Johnson: Με το μονοδοσικό εμβόλιο αποκτούμε 85% έως 99% ανοσοποίηση.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top