Βασιλακόπουλος για εμβόλιο: Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν χωρίς τη β' δόση

Πότε αναμένεται να πετύχουμε την πολυπόθητη «ανοσία της αγέλης»

Όσα είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star 

Για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας και το πότε θα πετύχουμε το πολυπόθητο «τείχος ανοσίας» μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και τη Μάρα Ζαχαρέα.

«Αν όλοι προστρέξουμε και εκμεταλλευτούμε τα εμβόλια που θα έχουμε τον Μάιο και τον Ιούνιο, θα καταφέρουμε κάποια στιγμή τον Ιούλιο να φτάσουμε στο τείχος ανοσίας, με συνδυασμό της εμβολιαστικής προσπάθειας αλλά και της φυσικής ανοσίας που αποκτήθηκε από τη νόσο» εξήγησε ο καθηγητής.

Aρκουμανέας: Πόσο μειώνεται η πιθανότητα να νοσήσει κάποιος μετά το εμβόλιο

Σχετικά με τον εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 ετών, σημείωσε πως αυτό είναι το πιο ευπαθές τμήμα του πληθυσμού και πως το καλύτερο θα ήταν να υπήρχε μεγαλύτερη ανταπόκριση στα εμβόλια από το ποσοστό του 62%- 67%, αυτής της ηλικιακής ομάδας.

Mάρα Ζαχαρέα και Θεόδωρος Βασιλακόπουλος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Mάρα Ζαχαρέα και Θεόδωρος Βασιλακόπουλος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

«Υπάρχει ελπίδα γιατί τουλάχιστον 5-10% αυτών των ηλικιών έχει κλεισμένα ραντεβού. Επίσης ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι δεν μπορούσε να έχει πρόσβαση λόγω κινητικών προβλημάτων, αλλά πλέον θα έχει τη δυνατότητα να εμβολιαστεί με την κατ’ οίκον χορήγηση του εμβολίου» σημείωσε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Ο κίνδυνος να νοσήσουμε, αν έχουμε εμβολιαστεί, είναι ελάχιστος

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εξήγησε ότι μετά τον εμβολιασμό, ο κίνδυνος νόσησης είναι ελάχιστος, αλλά ακόμη κι αν νοσήσουμε, δε θα κινδυνεύσει η ζωή μας. «Ήδη υπάρχει οδηγία από το Center Disease Control των ΗΠΑ, ότι οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να κυκλοφορούν σε εξωτερικό χώρο χωρίς μάσκες, κάτι που θα γίνει σιγά σιγά και στην Ελλάδα» ανέφερε. 

Οι κίνδυνοι αν δε γίνει η δεύτερη δόση

Αναφορικά με τη σημαντικότητα εμβολιασμού με τη δεύτερη δόση, ο καθηγητής Βασιλακόπουλος υπογράμμισε ότι με την πρώτη δόση δεν είμαστε 100% προστατευμένοι και ότι αν νοσήσουμε κι έχουμε αντισώματα αλλά όχι αρκετά για να καταπολεμηθεί ο ιός, υπάρχει κίνδυνος για παραγωγή μεταλλαγμένων στελεχών.

Eμβόλιο Covid-19: Για πόσο χρονικό διάστημα μετά τη β΄ δόση μας προστατεύει

Τέλος, σχετικά με τον θάνατο γυναίκας λίγες ώρες μετά τον εμβολιασμό της, ο πνευμονολόγος σχολίασε ότι σύμφωνα με τον ιατροδικαστή δε βρέθηκε ίχνος θρόμβου και παράλληλα σημείωσε ότι το χρονικό διάστημα δεν είναι επαρκές για την εμφάνιση θρόμβωσης. «Πρέπει να βρεθεί πρώτα η αιτία θανάτου στην άτυχη γυναίκα και μετά να δούμε αν υπάρχει ο παραμικρός συσχετισμός με το εμβόλιο» εξήγησε, παρακαλώντας να μην αποδίδεται στον εμβολιασμό, οποιοδήποτε γεγονός συμβαίνει μετά από αυτόν. «Το εμβόλιο μας προστατεύει μόνο από τη νόσο κι όχι από οποιαδήποτε νόσο και οποιαδήποτε αιτία θανάτου» κατέληξε.

Δείτε ολόκληρο το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top