Θωμαΐδης: «Έκρηξη ιικού φορτίου στα λύματα, γίνονται βήματα πίσω»

Να εντατικοποιηθούν οι εμβολιασμοί στις νεότερες ηλικίες

Βήματα πίσω κάνουμε όσον αφορά στην πανδημία κορωνοϊού, σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Ν. Θωμαΐδη. 

«Βαδίζαμε σε ύφεση της πανδημίας, αλλά παρατηρείται έκρηξη του ιικού φορτίου στα λύματα», είπε και προειδοποίησε ότι τις επόμενες μέρες μεταφραστεί αυτή η έκρηξη σε κρούσματα, αλλά και σε νοσηλείες. 

Όπως είπε ο κ. Θωμαΐδης η συνολική εικόνα της προηγούμενης εβδομάδας, αφορά δραστηριότητες που έγιναν το Σαββατοκύριακο πριν τις 12 Απριλίου και αποτυπώθηκαν στα λύματα μέσα σε μία – δύο ημέρες. 

Κορωνοϊός: Πόσο διαρκεί η προστασία που παρέχουν τα εμβόλια;

Ήταν το διάστημα που άνοιξαν οι διαδημοτικές μετακινήσεις τα Σαββατοκύριακα, οπότε και παρατηρήθηκε συνωστισμός στην παραλιακή και σε περιοχές του κέντρου, ενώ μετά ακολούθησαν και τα κορωνοπάρτι.

Εξήγησε επίσης ότι το προηγούμενο Σάββατο, 17 Απριλίου, παρατηρήθηκε το υψηλότερο ιικό φορτίο στα λύματα στο τρίτο κύμα της πανδημίας και προειδοποίησε πως πιθανόν η συντριπτική πλειοψηφία των φορέων να είναι ασυμπτωματικοί και να διασπείρουν τον ιό χωρίς να το γνωρίζουν. 

Ο κορωνοϊός συνεχίζει να ζει ακόμη και μετά τον θάνατο του ασθενούς

Σύμφωνα με το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας του ΕΟΔΥ σημαντικά αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στο ιικό φορτίο στα λύματα σε 3 από τις 11 περιοχές που ελέγχονται. Συγκεκριμένα στο Ρέθυμνο (+120%), στην Περιφέρεια Αττικής (+171%) και στον Άγιο Νικόλαο (+360%), με το ιικό φορτίο των λυμάτων στην Περιφέρεια Αττικής και στο Ρέθυμνο να επανέρχεται σε πρότερα υψηλά επίπεδα.

Κορωνοϊός: Αυξήθηκε το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής

Επίσης χθες ανακοινώθηκαν 3.789 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, ενώ 87 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές και 847 είναι διασωληνωμένοι.

Ο κ. Θωμαΐδης συμφώνησε με τον κ. Παυλάκη ότι υπάρχει ο κίνδυνος ενός τέταρτου κύματος κορωνοϊού μέσα στο καλοκαίρι είναι πιθανός, ενώ τόνισε οι μεταλλάξεις και τα νέα στελέχη του ιού είναι η μεγαλύτερη απειλή. 

Κορωνοϊός: Μεταξύ 40 και 60 ετών οι περισσότεροι ασθενείς

Τόνισε τέλος ότι απαιτείται εντατικοποίηση των εμβολιασμών και σε μικρότερες ηλικίες καθώς η μετάδοση ξεκινά από τους νέους που δεν έχουν εμβολιαστεί και ούτε φαίνεται να εμβολιάζονται στο άμεσο μέλλον.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top