Κορωνοϊός: Μεταξύ 40 και 60 ετών οι περισσότεροι ασθενείς

«Νοσούν σοβαρά και οι υγιείς» λένε οι ειδικοί

Οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο». Όσα είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό στις 16/04

«Οι ηλικίες που βλέπουμε πλέον είναι μικρότερες σε σχέση με το πρώτο κύμα», τονίζουν οι ειδικοί, αναφερόμενοι στις διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις προηγούμενες εξάρσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, τις οποίες παρατηρούν οι γιατροί στα νοσοκομεία.

«Οι περισσότεροι ασθενείς είναι μεταξύ 40 και 60 ετών», επισημαίνει ο  καθηγητής Παθολογίας – Ογκολογίας του ΕΚΠΑ, διευθυντής της Γ’ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής στο «Σωτηρία» Κωνσταντίνος Συρίγος.

Νέα κορωνοπάρτι: «Βούλιαξαν» οι πλατείες της Αθήνας

Σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στο ότι οι άνω των 70 ετών έχουν εμβολιαστεί στην πλειονότητά τους και είναι πλέον πιο προσεκτικοί ως προς τη συμπεριφορά τους και την τήρηση των μέτρων προστασίας.

Δεκατρείς μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας και με τη χώρα μας να έχει αντιμετωπίσει τρία επιδημικά κύματα, το ένα πιο μεγάλο από το άλλο.

Γκίκας: Πρέπει να ανταλλάξουμε το Πάσχα με το καλοκαίρι μας

Πάσχα με self test και υπαίθριες Ακολουθίες

Ήδη από την ηλικία των 30 ετών, ο κίνδυνος νοσηλείας και θανάτου αυξάνεται εκθετικά.

Κορωνοϊός: Πού εντοπίζονται τα νέα κρούσματα - Πρωτιά για την Αττική

Σε αυτό το τρίτο κύμα, τα άτομα ηλικίας 25 έως 49 ετών οδηγούν την πανδημία, αφού σχεδόν τα μισά κρούσματα που καταγράφονται αφορούν τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα και πλέον οι γιατροί όλο και πιο συχνά αντιμετωπίζουν νέους και κατά τεκμήριο υγιείς που χρειάζονται νοσηλεία, ακόμα και διασωλήνωση.

Κορωνοϊός: Τι ισχύει από σήμερα – Ποιες περιοχές μπαίνουν στο βαθύ κόκκινο

«Η ηλικία παραμένει ο βασικός παράγοντας κινδύνου. Ναι, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά ή και να καταλήξουν. Ομως και οι νεότεροι κινδυνεύουν, δεν είναι στο απυρόβλητο. Και μάλιστα ο κίνδυνος είναι αρκετός ώστε με βεβαιότητα να μπορούμε να συστήσουμε τον εμβολιασμό», σημειώνει η καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας και διευθύντρια του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής του ΕΚΠΑ, πρόσεδρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Harvard των ΗΠΑ, Παγώνα Λάγιου.

Σύμφωνα με την ίδια, από τα στοιχεία για τους θανάτους ασθενών με COVID-19 που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας έως το τέλος του 2020, διαφαίνεται καθαρά ότι η πιθανότητα να χάσει τη ζωή του κάποιος λόγω της COVID-19 αρχίζει να αυξάνεται στατιστικά σημαντικά από την ηλικία των 30 ετών.

Το τρίτο κύμα της επιδημίας που εξελίσσεται στη χώρα το «οδηγούν» τα άτομα ηλικίας 25 έως 49 ετών. Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) που συγκεντρώνει στοιχεία από όλες τις χώρες της Ε.Ε., στην Ελλάδα, το διάστημα από 5 έως 11 Απριλίου, καταγράφηκαν 8.304 περιστατικά σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, αριθμός που αποτελεί το 42,5% του συνόλου των κρουσμάτων COVID-19 για τη συγκεκριμένη εβδομάδα.

Η επόμενη ομάδα με τα περισσότερα κρούσματα είναι τα άτομα ηλικίας 50 έως 64 ετών (4.584 κρούσματα και 23,5%). 

Πίνακας κρούσματα covid

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, ήδη από την ηλικία των 30 ετών, ο κίνδυνος νοσηλείας και θανάτου αυξάνεται εκθετικά / Πηγή πίνακα: Καθημερινή

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top