Νέα μέτρα: Πότε ανοίγουν σχολεία, λιανεμπόριο και εστίαση

Αναμένεται διάγγελμα του πρωθυπουργού, Κυριακού Μητσοτάκη

Όσα είπε ο πρωθυπουργός για τη χαλάρωση των μέτρων σε διαδικτυακό σεμινάριο στο πλαίσιο της «Πολιτικής Ακαδημίας Στελεχών Plus» της Νέας Δημοκρατίας με θέμα «Η ελληνική οικονομία μετά την πανδημία - Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, Μεταρρυθμίσεις». (21/4)

Θέμα ωρών θεωρείται η ανακοίνωση του οδικού χάρτη για τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων που θα ξεκινήσει αμέσως μετά το Πάσχα. Εντός της ημέρας αναμένεται το διάγγελμα του πρωθυπουργού, ο οποίος και θα ανακοινώσει το ακριβές χρονοδιάγραμμα. 

Αυτό δε σημαίνει, βέβαια, πως η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι εύκολη υπόθεση, καθώς η επιδημιολογική εικόνα της χώρας και ειδικά της Αττικής παραμένει επιβαρυμένη. Χθες ανακοινώθηκαν 3.789 νέα κρούσματα, ενώ ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ έφτασε τους 847. Από την άλλη το ιικό φορτίο που εντοπίζεται στα λύματα, ειδικά της Αττικής, δείχνει ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξει επιδείνωση της κατάστασης. 

Ωστόσο, στην κυβέρνηση εκτιμούν πως η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, καθώς τρέχει το εμβολιαστικό πρόγραμμα και επεκτείνεται η χρήση των self tests σε ολοένα και περισσότερες κοινωνικές ομάδες. Γνωρίζουν εξάλλου πως η κόπωση της κοινωνίας από το παρατεταμένο lockdown είναι μεγάλη, οπότε μαζί με τους ειδικούς έχουν καταλήξει σε ένα μείγμα μέτρων για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα με ορόσημο τα μέσα Μαΐου. 

Πότε ανοίγουν σχολεία, λιανεμπόριο και εστίαση 

Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν, το Πάσχα θα το γιορτάσουμε εντός των τειχών, όμως αμέσως μετά τις άγιες μέρες θα ξεκινήσει το άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας. 

Η αρχή θα γίνει με το πλήρες άνοιγμα του λιανεμπορίου. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει πως τα καταστήματα θα μπορούν από τις 5 Μαΐου να υποδέχονται τους πελάτες τους ελεύθερα, χωρίς τον περιορισμό του SMS στο 13032, χωρίς click away και click in shop, αλλά με μόνο περιορισμό τον ανώτατο επιτρεπόμενο αριθμό καταναλωτών βάσει τετραγωνικών. 

Στη συνέχεια τη σκυτάλη θα πάρει η εστίαση, η οποία αναμένεται να λειτουργήσει ξανά μετά από αρκετούς μήνες το αργότερο έως τις 10 Μαΐου. Εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ θα ανοίξουν και πάλι τις πόρτες τους για να υποδεχθούν τους θαμώνες τους μόνο με… τραπεζάκια έξω και με περιορισμούς όσον αφορά στον αριθμό των ατόμων ανά τραπέζι αλλά και την απόσταση μεταξύ των τραπεζιών. 

Η 10η Μαΐου θεωρείται η πιο πιθανή ημερομηνία και για το άνοιγμα των σχολείων όλων των βαθμίδων και στη συνέχεια στις 14 Μαΐου θα ανοίξει ο τουρισμός. 

Με τον τρόπο αυτό και με τα μέτρα προστασίας (μάσκες, αποστάσεις, πλύσιμο χεριών) να είναι πάντα σε ισχύ, η κυβέρνηση ελπίζει να λειτουργήσει απρόσκοπτα η βαριά βιομηχανία της χώρας, ο τουρισμός και να μπει σε τροχιά και πάλι η οικονομία. 

Τις ανακοινώσεις θα τις κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός το αργότερο έως αύριο, Παρασκευή, με διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top