Κορωνοϊός: Ο ρόλος της γύρης στη μετάδοση του ιού

Κατά 60% μεγαλύτερη η θνησιμότητα από τη βρετανική μετάλλαξη

Κατά 60% έχει αυξηθεί η θνησιμότητα στην Ευρώπη από τη βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε σε επιστημονικό περιοδικό. 

Στην έρευνα αναφέρθηκε ο καθηγητής Γενετικής του ΑΠΘ, Κ. Τριανταφυλλίδης, προσθέτοντας πως και η γύρη και η ανθοφορία παίζουν καταλυτικό ρόλο στη μετάδοση του ιού. 

Κορωνοϊός: Παράταση του lockdown αναμένεται να εισηγηθεί η επιτροπή

«Σίγουρα υπάρχει κόπωση, όμως κι ο καιρός αυτός οι 10 - 12 βαθμοί Κελσίου, είναι ιδεώδης για τη διάδοση του ιού. Η ανθοφορία και η γύρη είναι πλέον ένας επιπρόσθετος παράγοντας σε ό,τι αφορά στη μεταδοτικότητα», δήλωσε ο καθηγητής στο OPEN. 

Πρόσθεσε ακόμα ότι σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε 35 χώρες, περιλαμβανομένης και της Ελλάδος, όταν υπήρχε μεγάλη συγκέντρωση γύρης, υπήρχε και αύξηση κρουσμάτων. 

Κορωνοϊός: Ανησυχία για τις μεταλλάξεις και την απότομη αύξηση κρουσμάτων

Όσον αφορά στη βρετανική μετάλλαξη σημείωσε πως μέχρι τώρα οι επιστήμονες γνώριζαν πως έχει τουλάχιστον 50% μεταδοτικότητα από τα προηγούμενα στελέχη. 

«Γνωρίζαμε ότι το βρετανικό στέλεχος που επικρατεί στην Ευρώπη έχει τουλάχιστον 50% μεταδοτικότητα από τα προηγούμενα στελέχη. Θα πρέπει λοιπόν να είμαστε 50% προσεκτικότεροι. Γνωρίζουμε επίσης ποια από τις 8 μεταλλάξεις του βρετανικού είναι πιο μεταδοτική, άρα όποιος μολύνεται μ’ αυτήν διαδίδει για περισσότερες ημέρες τον ιό» είπε και συμπλήρωσε ότι η παραλλαγή αυτή, έχει 30% μεγαλύτερη θνησιμότητα.
Σύμφωνα μάλιστα με εργασία που δημοσιεύτηκε πριν από δύο μέρες σε ιατρικό περιοδικό, η θνησιμότητα από το βρετανικό στέλεχος είναι πλέον 60%. 

Κορωνοϊός: «Η βρετανική μετάλλαξη πιθανό να σαρώσει τον κόσμο»

Τέλος, ο κ. Τριανταφυλλίδης έβαλε κατά όσων τηρούν ανεύθυνη στάση εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού. 

«Με προβληματίζει όταν χθες κάποιοι έκαναν διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη, ενώ υπάρχει βιολογικός πόλεμος. Λυπάμαι που το λέω, αλλά μου θυμίζει το Τσερνόμπιλ. Βλέπω παρέες παιδιών χωρίς μάσκες. Βλέπω κόσμο να μην τηρεί τα μέτρα…», είπε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top