Κορωνοϊός: Εφημερίες πολέμου στα νοσοκομεία – Ασφυξία στον «Ευαγγελισμό»

940 εισαγωγές μέσα σε 48 ώρες στα νοσοκομεία όλης της χώρας

Ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star για την κατάσταση στα νοσοκομεία 21/03

Η πιο δύσκολη εβδομάδα της πανδημίας ξεκινά σήμερα με το τρίτο κύμα να βρίσκεται στην κορύφωσή του και τα νοσοκομεία, ειδικά στην Αττική να βρίσκονται στα όριά τους. Το υπουργείο Υγείας προχωρά με πυρετώδεις ρυθμούς στο Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για την υγειονομική διαχείριση της πανδημίας, ενώ σήμερα ανακοινώθηκε η επίταξη ιδιωτών ιατρών, καθώς μόλις 63 έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα της κυβέρνησης να συνδράμουν στην προσπάθεια.

Προχωρά σε επίταξη ιδιωτών γιατρών το υπουργείο Υγείας

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από χθες το βράδυ οι νοσηλευόμενοι με κορωνοϊό στα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία έχουν πλέον υπερβεί τους 4.900, ενώ οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 674.  Στα νοσοκομεία της Αττικής νοσηλεύονται πάνω από 2.075 σε απλές κλίνες και 378 διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, αλλά κι εκτός αυτών. 

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Προσβλητική η συμπεριφορά Κικίλια

Η πίεση στα νοσοκομεία είναι ασφυκτική. Το τελευταίο 48ωρο 940 νέοι ασθενείς με κορωνοϊό εισήχθησαν για νοσηλεία. Από αυτούς οι 511 σε νοσοκομεία της Αττικής, που ήδη στενάζουν. Ενδεικτικό της δραματικής κατάστασης που επικρατεί στα νοσοκομεία είναι ότι ο «Ευαγγελισμός» που διαθέσει 943 κλίνες κι εφημέρευε χθες, πλέον δεν έχει κανένα άδειο κρεβάτι. 

Κορωνοϊός: Φόβοι για 1.000 διασωληνωμένους στις αρχές Απριλίου

Οι ειδικοί που παρακολουθούν τη ροή των ασθενών προς τα νοσοκομεία εκτιμούν ότι η κορύφωση του τρίτου κύματος θα έρθει στο τέλος Μαρτίου και αναμένουν πως και ο Απρίλιος θα είναι εξαιρετικά δύσκολος για το σύστημα υγείας. 

Lockdown: Ανοίγουν σήμερα κομμωτήρια, πάρκα, αρχαιολογικοί χώροι

Σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα, οι διασωληνωμένοι μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του επόμενου μήνα μπορεί να αγγίξουν τους 1.000, με το μεγαλύτερο βάρος να πέφτει στην Αττική.

Όσοι νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία εκτιμάται ότι μολύνθηκαν την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου. Ποσοστό 10% - 15% όσων μολύνονται, εκδηλώνουν σοβαρή νόσο covid-19 και πρέπει να εισαχθούν στο νοσοκομείο, ενώ το 5% - 7% θα πρέπει να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ. 

Κορωνοϊός: Δεν αντέχουν τα νοσοκομεία 

«Ακόμα και εάν σήμερα, με ένα μαγικό ραβδάκι σταματούσαμε κάθε νέα μετάδοση του ιού στο λεκανοπέδιο, και πάλι το ΕΣΥ θα συνέχιζε να πιέζεται για τις επόμενες 2 με 4 εβδομάδες» είπε την περασμένη Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Κορωνοϊός: Σε πλήρη εξέλιξη το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για τα νοσοκομεία

Το Σχέδιο Έκτακτη Ανάγκης για τη διαχείριση των ασθενών που νοσηλεύονται με κορωνοϊό έχει τεθείς ε εφαρμογή από τις αρχές Μαρτίου και αναδιαμορφώνεται συνεχώς. 

Χάρτης κορωνοϊού: Πώς κατανέμονται τα κρούσματα σήμερα

Ο υπουργός Υγείας, την Παρασκευή ανακοίνωσε πως πλέον όλη η Ελλάδα είναι μια Υγειονομική Περιφέρεια, ένα ενιαίο σύστημα και όπου χρειάζεται θα γίνονται διακομιδές ασθενών και αεροδιακομιδές. 

Στην Αττική, μετά το «Σωτηρία» και το «Σισμανόγλειο» και ο «Ερυθρός Σταυρός» μετατράπηκε σε νοσοκομείο αποκλειστικής νοσηλείας ασθενών με κορωνοϊό. Τη θέση του στις τακτικές εφημερίες παίρνει το Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας «251» που θα νοσηλεύει non covid περιστατικά. 

Κορωνοϊός: Επίταξη γιατρών για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Επίσης μέσα στην εβδομάδα θα ισχυροποιηθεί ακόμα περισσότερο η γραμμή άμυνας του ΕΣΥ έναντι της πανδημίας με τη συνδρομή μεγάλων ιδιωτικών ομίλων υγείας. 

Ο ιδιωτικός τομέας έχει παραχωρήσει 450 κλίνες για non covid -19 περιστατικά προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των πολιτών, καθώς και άλλες 100 κλίνες για περιστατικά covid-19, με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.

Κορωνοϊός: 1.514 νέα κρούσματα- 674 διασωληνωμένοι και 41 θάνατοι

Από αυτές, 300 κλίνες παραχωρεί το Hellenic HealthCare Group (HHG) και αφορούν στα νοσοκομεία «Υγεία», Metropolitan Hospital, «Μητέρα» και Metropolitan General, ενώ έχει προηγηθεί η εξ ολοκλήρου διάθεση του «Λητώ».

Άλλες 100 κλίνες διαθέτει το «ΙΑΣΩ ΑΕ Group» και 50 ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, ο οποίος έχει ήδη παραχωρήσει το Ιατρικό Περιστερίου.

Επίσης 100 κλίνες Covid-19 παραχωρούνται από τον Όμιλο Ευρωκλινική Αθηνών (60) και από τον Όμιλο Βιοϊατρική (40).

Κορωνοϊός: «Μαύρη» πρόβλεψη για 3.000 νεκρούς έως το Πάσχα

Περίπου 61 ιδιώτες γιατροί έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα του υπουργείου να συνδράμουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ σήμερα ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε πως μετά τη μικρή ανταπόκριση προβαίνει σε επίταξη προσωπικών υπηρεσιών ιατρών των ειδικοτήτων Παθολόγων, Πνευμονολόγων και Γενικών Ιατρών στην Αττική.

Κορωνοϊός: Προετοιμασία για το χειρότερο σενάριο

Την περασμένη Παρασκευή κατά την ενημέρωση για την επιδημία από το υπουργείο Υγείας, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος προειδοποίησε πως δεν υπάρχουν άλλες δυνατότητες στο ΕΣΥ και πως έχουν επιστρατευτεί όλες οι δυνάμεις.

Οι επόμενες επιλογές που δίνει το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης του υπουργείου Υγείας είναι η ανάπτυξη 110 πολυδύναμων κλινών ΜΕΘ στην Αττική και η παράδοση στα νοσοκομεία 900 αναπνευστικών συσκευών υψηλής ροής οξυγόνου (high flow oxygen therapy).

Βασιλακόπουλος: Θα έχουμε μια κανονική Ελλάδα από Σεπτέμβριο

Οι πολυδύναμες κλίνες ΜΕΘ είναι πλήρως εξοπλισμένα κρεβάτια με μηχανήματα που υποστηρίζουν όλες τις ζωτικές λειτουργίες των ασθενών και τα οποία μπορούν να τοποθετηθούν σε χειρουργεία, αίθουσες ανάνηψης και απλούς θαλάμους νοσηλείας των νοσοκομείων. Ενδεικτικά, το «Σισμανόγλειο» έχει ενισχυθεί με 10 τέτοιες πολυδύναμες κλίνες.

Η τελευταία επιλογή του κυβερνητικού σχεδιασμού για τη διαχείριση της ανεξέλεγκτης επιδημίας στην Αττική είναι η ανάπτυξη νοσοκομείων «εκστρατείας» σε στάδια και μεγάλους εκθεσιακούς χώρους, όπως π.χ. το ΟΑΚΑ. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top