Καταπέλτης το δικαστικό βούλευμα για τον Δημήτρη Λιγνάδη

«Τουλάχιστον 30 έτη προσέγγιζε ανήλικους» αναφέρει το δικαστικό συμβούλιο

Το σκεπτικό του δικαστικού συμβουλίου, με το οποίο οι δικαστές απέρριψαν την αίτηση ακυρότητας της προδικασίας του Δημήτρη Λιγνάδη, είναι καταπέλτης για τον κατηγορούμενο. 

Το βούλευμα τοποθετεί την έναρξη της δράσης του κατηγορούμενου πριν από 30 χρόνια και θεωρεί ότι είναι επικίνδυνος να διαπράξει νέα αδικήματα σε βάρος ανηλίκων. Ανάλογη είναι και η εισαγγελική πρόταση.

Η πρώτη νύχτα του Δημήτρη Λιγνάδη στις φυλακές Τρίπολης

Στο βούλευμα, χαρακτηριστικά, αναφέρεται σε κάποιο σημείο:

«Επι σειρά ετών τουλάχιστον από το έτος 1984 οπότε χρονολογείται σήμανση του για αδίκημα σχετιζόμενο με την γενετήσια ελευθερία σε βάρος ανηλίκου και ως το έτος 2015. Δηλαδή για διάστημα τουλάχιστον 30 ετών προσέγγιζε ανηλίκους και ενγένει άτομα νεαρής ηλικίας πέραν των κατονομαζόμενων στην δικογραφία και πλήθος άλλων τους οποίους εντόπιζε είτε με αφορμή τις καλλιτεχνικές του δραστηριότητες στο χώρο των θεάτρων που λειτουργούσε ως ηθοποιός και σκηνοθέτης είτε ως διδάσκων θεατρική αγωγή σε σχολεία και εργαστήρια είτε από φιλικούς κύκλους. Ακόμη δε και τυχαία σε διάφορες περιοχές των Αθηνών που σύχναζαν ανήλικοι και νέοι και υποσχόμενος να τους καθοδηγήσει και να τους βοηθήσει να σταδιοδρομήσουν στον καλλιτεχνικό χώρο τελούσε σε βάρος τους αδικήματα σχετιζόμενα με την γενετήσια ελευθερία τους είτε με την άσκηση βίας ακόμα και με την περιαγωγή τους σε κατάσταση αναισθησίας και ανικανότητας για αντίσταση με τη χρήση ουσιών είτε και χωρίς βία εκμεταλλευόμενος όμως ακριβώς την ανηλικότητα και το νεαρό της ηλικίας των θυμάτων...»

Κούγιας: «Ο Λιγνάδης χαρακτήρισε “μέτριο ηθοποιό” τον Μπιμπίλα»

Στο σκεπτικό τους οι δικαστές τονίζουν ότι «ο κατηγορούμενος επεδείκνυε παραβατική και αντικοινωνική συμπεριφορά επί σειρά πολλών ετών, ως στοιχείο πλέον της προσωπικότητάς του, έχοντας μεθοδεύσει τη δράση του, επιλέγοντας ανηλίκους και άτομα νεαρής ηλικίας, που λόγω ακριβώς της μη διαμορφωμένης προσωπικότητάς τους και της ανάγκης τους για επαγγελματική ανέλιξη ήταν ευάλωτα και εύκολα διαχειρίσιμα.»

Η πρόταση του Εισαγγελέα

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η εισαγγελική πρόταση προς το δικαστικό συμβούλιο, αποδίδοντας στον κατηγορούμενο «εμμονική παραφυλική τάση και σταθερή εξακολουθητική ροπή προς την ικανοποίηση της γενετήσιας ορμής του με ανήλικα αμφοτέρων των φύλων».

Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση από τις ληφθείσες καταθέσεις προκύπτει ότι «από τουλάχιστον το έτος 1995 έως και τουλάχιστον το 2016, σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία της δικογραφίας, εκμεταλλευόμενος αφενός στην ευαίσθητη ηλικία των ανήλικων που προσέγγιζε, ιδίως αγοριών από 14 έως 16, αφετέρου την ματαιοδοξία τους και την έλλειψη οικογενειακού περιβάλλοντος, δρώντας σχεδόν με πανομοιότυπο μεθοδικό και συστηματικό τρόπο κάθε φορά, καλλιεργούσε αρχικά κλίμα εμπιστοσύνης, επικαλούμενος και προβάλλοντας την επαγγελματική του ιδιότητα, ως καταξιωμένου σκηνοθέτη – ηθοποιού, πείθοντας αυτά ότι πρόθεση του ήταν να τα βοηθήσει να ανελιχθούν στο χώρο του θεάματος και παρασύροντας τα με τις υποσχέσεις αυτές στο σπίτι του, με αποκλειστικό σκοπό την τέλεση γενετήσιων πράξεων μαζί του».

Κούγιας στο Star: O Δημήτρης Λιγνάδης περίμενε πως θα προφυλακιστεί

Η ποινική δίωξη ορθώς ασκήθηκε χωρίς να έχει προηγηθεί η κλήση του Δημήτρη Λιγνάδη για παροχή εξηγήσεων από τον εισαγγελέα, καταλήγει η πρόταση της εισαγγελέως προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.

Επιπλέον, οι δικαστές δεν πείστηκαν από το άλλοθι που επικαλείται ο Δημήτρης Λιγνάδης σχετικά με το πού βρισκόταν κατά το διάστημα που οι καταγγέλλοντες υποστηρίζουν ότι έπεσαν θύματα βιασμού.

Όπως αναφέρουν, κατά την αυτοπρόσωπη παρουσία του ενώπιον του Συμβουλίου ο Δημήτρης Λιγνάδης εμφάνισε αντίγραφα εισιτηρίων και φορολογικών παραστατικών με τα οποία φαίνεται ότι από τις 3 Αυγούστου 2010 έως τις 9 Αυγούστου 2010 βρισκόταν σε ταξίδι στην Αίγυπτο, ενώ επέδειξε και φωτογραφίες από τις οποίες προκύπτει ότι στις 1, 5,6,11,15 και 16 Αυγούστου 2015 βρισκόταν σε διακοπές στην Ιθάκη με φιλικά του πρόσωπα.

«Πλην όμως από τα πρώτα εκ των εγγράφων αυτών, καλύπτεται μόνο ένα μικρό χρονικό διάστημα των ημερών του Αυγούστου 2010, ενώ η πράξη για την οποία ασκήθηκε η δίωξη δεν έχει προσδιοριστεί κατά ακριβή ημερομηνία, ενώ από τα δεύτερα υπάρχει χρονικό κενό ακριβώς κατά την επίμαχη ημερομηνία 9 Αυγούστου 2015», καταλήγουν οι δικαστές.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την υπόθεση Λιγνάδη
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top