Δημητρακόπουλος: Πότε η σεξουαλική επαφή με 15χρονο δε θεωρείται αδίκημα

Τι προβλέπει η ελληνική νομοθεσία για τις σχέσεις με ανήλικους

Στην ελληνική νομοθεσία περί σεξουαλικής κακοποίησης αλλά και την υπόθεση του ηθοποιού - σκηνοθέτη, Δημήτρη Λιγνάδη, αναφέρθηκε το πρωί της Τετάρτης ο ποινικολόγος Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Μιλώντας στο OPEN, έκανε αναφορά σε παλαιό νόμο, ο οποίος βρίσκεται σε ισχύ, σύμφωνα με τον οποίο η σεξουαλική πράξη με παιδιά 15 ετών δεν αποτελεί αδίκημα όταν η πράξη είναι συναινετική. Από τον νόμο, εξαιρούνται οι ειδικές σχέσεις, όπως αυτή μεταξύ δασκάλου και μαθητή.

Όσον αφορά στους ανηλίκους, η ποινική προστασία είναι μέχρι τα 15 χρόνια. όπως εξήγησε ο κ. Δημητρακόπουλος, αν κάποιος ενοχλήσει παιδί μέχρι 12 ετών χωρίς τη θέλησή του, τότε η ποινή του προβλέπεται είναι έως και 15 χρόνια. Για παιδιά από 12 έως 14 ετών, προβλέπεται κάθειρξη 10 χρόνων. Αν κάποιος αποπλανήσει ένα παιδί ηλικίας 14 έως 15 ετών, προβλέπεται ποινή έως και πέντε χρόνια.

Σε περίπτωση που το παιδί είναι από 15 έως 18 ετών, υπάρχει ποινική προστασία με ειδικές προϋποθέσεις. Πιο συγκεκριμένα, αν ο ενήλικας αποδειχθεί ότι είχε σχέση εμπιστοσύνης με την οικογένεια και το παιδί, αν για παράδειγμα ήταν δάσκαλος του ανήλικου, και το ενοχλήσει, τότε θα πάει φυλακή μέχρι και πέντε χρόνια. Αν δεν υπάρχει αυτή η σχέση, τότε ο κατηγορούμενος αντιμετωπίζει ποινή μέχρι και 15 χρόνια.

Από την άλλη, αν η σχέση εμπιστοσύνης δεν αποδειχθεί, τότε δεν είναι αδίκημα σύμφωνα με τον νόμο, ξεκαθάρισε ο κ. Δημητρακόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι η κοινή αποπλάνηση πρέπει να πάει μέχρι τα 18 χρόνια.

Τι είπε για την υπόθεση Λιγνάδη

Ο κ. Δημητρακόπουλος, αναφερόμενος στην υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη, είπε ότι το σωστό και δίκαιο είναι να ακούγεται και η φωνή του κατηγορούμενου. Από τη στιγμή που ο κατηγορούμενος κρατείται, η φωνή του είναι ο δικηγόρος του.

Πρόσθεσε ότι η υπόθεση έχει πάρει «τρομακτικές διαστάσεις επικοινωνιακά», ενώ σημείωσε ότι ο επικοινωνιακός χειρισμός της Λίνας Μενδώνη, η οποία χαρακτήρισε τον Λιγνάδη «επικίνδυνο άνθρωπο», δεν ήταν σωστός. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top