Lockdown: Εξετάζεται παράταση έως και 15 Μαρτίου

Γιατί αυξήθηκαν τα κρούσματα - Ανησυχία για τις συναντήσεις στα σπίτια

Τα κρούσματα κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν 23/2

Η χθεσινή έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού βάζει φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης για το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων, όπως το λιανεμπόριο από την 1η Μαρτίου. Πλέον συζητείται έντονα η παράταση του lockdown, που δεν αποκλείεται να διαρκέσει έως και τις 15 Μαρτίου. 

Άνοιγμα σχολείων: Αυτή τη φορά θα ανοίξουν τα Λύκεια! 

Χθες ανακοινώθηκαν 2.147 κρούσματα και από αυτά τα 1.047 εντοπίστηκαν στην Αττική. Την ίδια ώρα οριακή είναι κατάσταση στις νέες εισαγωγές και τις νοσηλείες ασθενών με κορωνοϊό, ειδικά στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου. Η πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι, επίσης, ασφυκτική, αφού εμφανίζουν πληρότητα που ξεπερνά πλέον το 95%. Ενδεικτικό είναι πως χθες ο αριθμός των διασωληνωμένων έφτασε στους 346.

Την ίδια στιγμή, μεγάλη πίεση δέχεται και το σύστημα υγείας της χώρας. Ο αριθμός των εισαγωγών (304) ξεπέρασε τα εξιτήρια (253), ενώ 1.894 ασθενείς νοσηλεύονται σε απλές κλίνες. Στην Αθήνα απομένουν μόλις 33 κενές κλίνες ΜΕΘ για κορωνοϊό και στη Θεσσαλονίκη 73.

Lockdown: Σενάριο για παράταση δύο εβδομάδων

Οι ειδικοί, αλλά και η κυβέρνηση, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, φαίνεται πως συμφωνούν ότι το lockdown πρέπει να παραταθεί τουλάχιστον έως τις 8 Μαρτίου, χωρίς να αποκλείουν να χρειαστεί και μία επιπλέον εβδομάδα, έως τις 15 Μαρτίου. 

Χάρτης διασποράς: Πώς κατανέμονται τα 1.047 νέα κρούσματα στην Αττική

Οι λοιμωξιολόγοι εκτιμούν ότι το επιδημιολογικό κύμα αυτή την εβδομάδα θα φτάσει στο αποκορύφωμά του και στα τέλη ή τις αρχές της επόμενης εβδομάδας η κατάσταση θα αρχίσει να εκτονώνεται. Το τοπίο θα είναι πιο ξεκάθαρο την Παρασκευή, οπότε και η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα κάνει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση. 

Κορωνοϊός: Γιατί αυξήθηκαν τα κρούσματα 

Όσο για τα αίτια της έκρηξης των κρουσμάτων, οι επιστήμονες θεωρούν πως οφείλονται σε έναν συνδυασμό παραγόντων. 

«Έκρηξη» κρουσμάτων: 2.147 νέα το τελευταίο 24ωρο- 357 οι διασωληνωμένοι

Πρώτον, χθες, καταγράφηκε συρροή κρουσμάτων σε ιδιωτική κλινική του Πειραιά, όπου διαγνώστηκαν δεκάδες νέες λοιμώξεις ανάμεσα σε 92 νοσηλευομένους. Επιπλέον, δεκάδες κρούσματα εντοπίστηκαν και σε δύο ακόμα κλειστές δομές, έναν οίκο ευγηρίας στον Γέρακα και μια ιδιωτική κλινική στην Κυψέλη

Επιπρόσθετα, άλλοι παράγοντες είναι τα αυξημένα τεστ που έγιναν το τελευταίο 24ώρο, η μεγάλη διασπορά του μεταλλαγμένου βρετανικού στελέχους που εντοπίζεται κυρίως στην Αττική, αλλά και η κακοκαιρία «Μήδεια», κατά τη διάρκεια της οποίας δημιουργήθηκε συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους και μετακινήσεις οικογενειών που επλήγησαν από τις διακοπές ρεύματος σε φιλικά ή συγγενικά σπίτια. 

Οι συγκεντρώσεις στα σπίτια είναι κάτι που ανησυχεί τους ειδικούς. Ειδικά τα σαββατοκύρΙακα φαίνεται να γίνονται μίνι πάρτι μεταξύ φίλων και συγγενών, κάτι που μπορεί να οδηγεί στη διασπορά του ιού. 

Κορωνοϊός: Σε ποιες περιοχές έχουν γίνει οι περισσότεροι εμβολιασμοί

Αυτό που ελπίζουν τώρα όλοι είναι να μη χρειαστεί παράταση του lockdown πάνω από τη μία εβδομάδα. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως το λιανεμπόριο επείγει να ανοίξει, καθώς τα στοιχεία για την επιβάρυνση της οικονομίας είναι ανησυχητικά. 

Κάθε ημέρα καραντίνας υπολογίζεται ότι στοιχίζει στο ελληνικό δημόσιο 100 εκατ. ευρώ, δηλαδή 1 δισ. ευρώ μηνιαίως.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top