Καμπανάκι από Αρκουμανέα: Πιθανόν τετραψήφιος ο αριθμός κρουσμάτων σήμερα

«Να είμαστε όλοι σε εγρήγορση»

Πολύ δύσκολη επιδημιολογικά είναι η κατάσταση στη χώρα και αυτό αποδεικνύεται και από τις προειδοποιήσεις του προέδρου του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα για τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού σήμερα. 

Κορωνοϊός: Μεταλλάξεις και διασπορά φέρνουν πιο κοντά το τρίτο lockdown

«Είναι πολύ πιθανό και σήμερα να έχουμε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων και ακριβώς γι' αυτό σε συνδυασμό που βλέπουμε τον αυξημένο αριθμό με μεταλλάξεις θα πρέπει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση, να τηρούμε τα μέτρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ. 

Σαρηγιάννης: «Θα φτάσουμε τα 2.000 κρούσματα την ημέρα»

Υπενθυμίζεται πως χθες ανακοινώθηκαν 543 κρούσματα, με τον αριθμό των τεστ, όμως, να είναι πολύ μικρότερος, σε σχέση με αυτόν που έγινε τις προηγούμενες μέρες. 

Τake away: Νέα μέτρα από σήμερα για καφετέριες και εστιατόρια

Από αυτά, τα περισσότερα καταγράφονται ξανά στην Αττική (260), ενώ αυξημένα εμφανίζονται τα κρούσματα στην Αχαΐα (43). Η Θεσσαλονίκη είχε 39 κρούσματα, η Εύβοια 29 και η Λάρισα 14.

Κορωνοϊος: Τα στοιχεία που δείχνουν ότι πλησιάζει το τρίτο lockdown

Η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες και την κυβέρνηση. Η εβδομάδα που διανύουμε είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και θα κρίνει αν θα επιβληθεί ένα τρίτο, σκληρότερο lockdown στην Αττική. 

Κορωνοϊός: Ανησυχία για την αύξηση του δείκτη μεταδοτικότητας στην Αττική

Αν συμβεί αυτό, τότε μεταξύ των άλλων μέτρων θα επιβληθεί και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 το απόγευμα, αντί για τις 21:00 το βράδυ, που ισχύει σήμερα κατ’ εξαίρεση στην Αττική.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι ότι μέσα σε μια εβδομάδα τα κρούσματα μόνο στο λεκανοπέδιο αυξήθηκαν κατά περίπου 40%, ενώ ανησυχητικά είναι τα ευρήματα, όσον αφορά στο ιικό φορτίο που εντοπίζεται στα λύματα της πρωτεύουσας.

Κορωνοϊός: Προβληματισμός για την αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία

Την ίδια ώρα τα κρούσματα των μεταλλάξεων στη χώρα αυξάνονται, εντείνοντας την ανησυχία. Τόσο η μετάλλαξη της Βρετανίας, όσο κι εκείνη του νοτιαφρικανικού τύπου θεωρούνται πολύ πιο μεταδοτικές από τον απλό ιό, ενώ δεν μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα ότι τις καλύπτουν τα υπάρχοντα εμβόλια.

Την ανησυχία επιτείνει η αύξηση του δείκτη μεταδοτικότητας Rt, ο οποίος ανέβηκε στο 1,01 για την Αττική και στο 1,10 για τη Νότια Ελλάδα.

Δημόπουλος στο Star: «Η νέα μετάλλαξη έχει αυξημένη μεταδοτίκοτητα»

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δ. Σαρηγιάννης δήλωσε σήμερα πως μέσα στον Φεβρουάριο τα κρούσματα εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 2.000 την ημέρα. 

Κάλεσε δε τους πάντες να τηρούν τα μέτρα, ειδικά αυτό της τηλεργασίας στο 50% για τον ιδιωτικό τομέα. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top