Κορωνοϊός: Μεταλλάξεις και διασπορά φέρνουν πιο κοντά το τρίτο lockdown

Σκέψεις για πιο σκληρά μέτρα στην Αττική

Ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star για τις «κόκκινες» περιοχές στην Ελλάδα

Ένα βήμα πριν από το τρίτο lockdown βρίσκεται η χώρα, με την αύξηση των κρουσμάτων, κυρίως στην Αττική και την εμφάνιση των μεταλλάξεων του κορωνοϊού να έχουν σημάνει συναγερμό. 

Η κατάσταση κρίνεται ιδιαίτερα σοβαρή, καθώς όπως δείχνουν τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι ειδικοί, ο δείκτης Rt έχει ανέβει πάνω από τη μονάδα.

Κορωνοϊός: Αυτές είναι οι «κόκκινες» περιοχές της Ελλάδας

Η εβδομάδα που διανύουμε είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και η επιδημιολογική εικόνα που θα διαμορφωθεί έως την Πέμπτη θα κρίνει και αν θα υπάρξει ακόμα σκληρότερο lockdown στην Αττική, όπως στην Πάτρα. 

Αν συμβεί αυτό, τότε μεταξύ των άλλων μέτρων θα επιβληθεί και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 το απόγευμα, αντί για τις 21:00 το βράδυ, που ισχύει σήμερα στην Αττική. 

Κρούσματα Δευτέρα 1/2: Στην Αττική σχεδόν τα μισά - Πού εντοπίστηκαν

Αυτόματα οι αλλαγές στην απαγόρευση της κυκλοφορίας θα φέρπουν τροποποιήσεις και στο ωράριο των καταστημάτων, που λειτουργούν με click away και click in shop. Αναγκαστικά θα πρέπει να κλείνουν, αντί για τις 20:00 το βράδυ,  από τις 17:00, μία ώρα πριν την απαγόρευση των μετακινήσεων δηλαδή, ώστε να προλαβαίνουν οι εργαζόμενοι να επιστρέψουν στα σπίτια τους. 

Κορωνοϊός: Τα επιδημιολογικά δεδομένα που ανησυχούν τους επιστήμονες

Οι λοιμωξιολόγοι βρίσκονται σε ετοιμότητα, βλέποντας τα κρούσματα, ειδικά στην Αττική, να αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς. 

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι ότι μέσα σε μια εβδομάδα τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά περίπου 40%, ενώ ανησυχητικά είναι τα ευρήματα, όσον αφορά στο ιικό φορτίο στα λύματα της πρωτεύουσας.

Κορωνοϊός: Μειωμένος ο αριθμός των κρουσμάτων - 33 νεκροί σε μια ημέρα

Την ίδια ώρα τα κρούσματα των μεταλλάξεων στη χώρα αυξάνονται, εντείνοντας την ανησυχία. Τόσο η μετάλλαξη της Βρετανίας, όσο κι εκείνη του νοτιαφρικανικού τύπου θεωρούνται πολύ πιο μεταδοτικές από τον απλό ιό, ενώ δεν μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα ότι τις καλύπτουν τα υπάρχοντα εμβόλια. 

Οι καθυστερήσεις, επίσης, που σημειώνονται στους εμβολιασμούς, λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν στην προμήθειά τους είναι ένας ακόμα παράγοντας που δυσχεραίνει την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση. 

«Ανάσα» στην Ελλάδα με 90.000 εμβόλια επιπλέον από την Pfizer

Την ανησυχία επιτείνει η αύξηση του δείκτη μεταδοτικότητα Rt, ο οποίος ανέβηκε στο 1,01 για την Αττική και στο 1,10 για τη Νότια Ελλάδα.

Προβληματισμός υπάρχει και για την αύξηση των εισαγωγών, που τις τελευταίες μέρες έχουν φτάσει τις 80 ημερησίως, αλλά και η πληρότητα στις ΜΕΘ, που αυτή τη στιγμή αγγίζει το 65%.

Κορωνοϊός: Ανησυχία για την αύξηση του δείκτη μεταδοτικότητας στην Αττική

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 543 κρούσματα, με τον αριθμό των τεστ όμως να είναι πολύ μικρότερος, σε σχέση με αυτόν που έγινε τις προηγούμενες μέρες. Από αυτά, τα περισσότερα καταγράφονται ξανά στην Αττική (260), ενώ αυξημένα εμφανίζονται τα κρούσματα στην Αχαΐα (43). Η Θεσσαλονίκη είχε 39 κρούσματα, η Εύβοια 29 και η Λάρισα 14.

Κορωνοϊός: Τι θα κρίνει το τρίτο lockdown στην Αττική

Αν μέχρι το τέλος της εβδομάδα υπάρξει έξαρση κρουσμάτων στην Αττική, τότε το τρίτο lockdown θα είναι αναπόφευκτο. 

Κορωνοϊός: Προβληματισμός για την αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, αν ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων υπερβεί τα 1.000, τότε όλα είναι στο τραπέζι, ακόμα και το κλείσιμο εκ νέου των Γυμνασίων που ξεκίνησαν μόλις χθες την επαναλειτουργία τους μετά από δυόμιση σχεδόν μήνες. 

Κορωνοϊός: Στο μικροσκόπιο οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού

Οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού είναι ένας ακόμα παράγοντας που προσθέτει άγχος στους επιστήμονες. 

Δημόπουλος στο Star: «Η νέα μετάλλαξη έχει αυξημένη μεταδοτίκοτητα»

O καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης Γιώργος Σουρβίνος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ υποστήριξε πως υπάρχουν στοιχεία και για τη μετάλλαξη της Νοτίου Αφρικής, τα οποία δείχνουν σε κάποιο ποσοστό μειωμένη αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε σχέση με το πολύ υψηλό ποσοστό 94% που έχουν ανακοινώσει στις κλινικές τους μελέτες πο φαρμακοβιομηχανίες. 

Ωστόσο, εξήγησε πως κι έτσι η προστασία αυτή είναι ικανή να παρέχει ανοσοαπάντηση και προστασία στους εμβολιασμένους. 

Βρετανία: 11 κρούσματα της νέας μετάλλαξης σε άτομα που δεν είχαν ταξιδέψει

Πρόσθεσε ακόμα πως η μεταδοτικότητα της μετάλλαξης της Νοτίου Αφρικής είναι συγκρίσιμη με αυτή της Μεγάλης Βρετανίας, με τις πρώτες ενδείξεις να δείχνουν ότι είναι υψηλότερη περίπου κατά 74% σε σχέση με το κοινό στέλεχος του κορωνοϊού. 

Προς το παρόν, τα δεδομένα δε φαίνεται να δείχνουν ότι είναι πιο θανατηφόρα, καθώς τα συμπτώματα είναι ακριβώς τα ίδια και η έντασή τους δεν αλλάζει.

Κορωνοϊός- ΕΟΔΥ: 80 μεταλλαγμένα κρούσματα στην Αθήνα

Πιο δραματικούς τόνους χρησιμοποίησε ο καθηγητής Νίκος Σύψας, αναφερόμενος στην παρουσία της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης. 

«Εάν η συγκεκριμένη μετάλλαξη επικρατήσει, τότε, θα ξαναγυρίσουμε στην εποχή της Ουχάν», είπε στον ΣΚΑΪ, τονίζοντας πως τα εμβόλια δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικά στην συγκεκριμένη μετάλλαξη.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top