Κορωνοϊός: Προβληματισμός για την αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία

Προετοιμασία για το ενδεχόμενο τρίτου κύματος και νέου καθολικού lockdown

Ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Κώστας Συρίγος, εξήγησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star γιατί η Αττική έφτασε στο κόκκινο

Μπορεί την περασμένη Παρασκευή να ανακοινώθηκε το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων σε όλη την επικράτεια (πλην των Λυκείων στις «κόκκινες» περιοχές), ωστόσο οι φόβοι για ένα νέο καθολικό lockdown και την επέλαση ενός τρίτου κύματος της πανδημίας ελλοχεύουν. 

«Ο ιός είναι αυτός που βάζει τους κανόνες» σημείωσε σήμερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Νίκος Σύψας, ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής ενός νέου σκληρού καθολικού lockdown, όπως του Μαρτίου του 2019, 

Γεωργιάδης: Δεν αποκλείεται νέο σκληρό lockdown

Οι μεταλλάξεις του ιού, η βρετανική και η νοτιοαφρικανική, έκαναν την εμφάνισή τους και στη χώρα μας και απλώνονται από την Κρήτη έως τη Βόρεια Ελλάδα. Ο ιός στην προσπάθεια του να επιβιώσει γίνεται πιο μεταδοτικός και κατ’ επέκταση προκαλεί μεγαλύτερη θνησιμότητα, επισημαίνουν οι λοιμωξιολόγοι. 

Σύψας για μεταλλάξεις: Είναι πιθανό ο ιός να παρακάμψει την ανοσία

Αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής 

Η «κόκκινη» Αττική ανησυχεί και προβληματίζει τους ειδικούς, καθώς εκτός από τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων, παρατηρείται μια αυξητική τάση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Η αύξηση του αριθμού των νοσηλειών συζητήθηκε και κατά τη σημερινή σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, υπό τον Βασίλη Κικίλια. 

Ενδεικτικά, την περασμένη Δευτέρα η 1η ΥΠΕ είχε 455 νοσηλείες και σήμερα 547. Αυτή τη στιγμή, σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 272 ασθενείς, έχουν γίνει 119 εισαγωγές και έχουν δοθεί 44 εξιτήρια. Οι νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες είναι 1.143. Οι κενές κλίνες ΜΕΘ στην Αθήνα είναι 94 και στη Θεσσαλονίκη 90.

Σκοπός είναι να αυξηθεί η ετοιμότητα στα νοσοκομεία, καθώς είναι πιθανό να αυξηθούν κι άλλο οι εισαγωγές στο ΕΣΥ, σε συνδυασμό με την αύξηση των κρουσμάτων από τον μεταλλαγμένο ιό.

Ανησυχία στην Πάτρα για την αυξητική τάση των κρουσμάτων

Ανησυχία έχουν προκαλέσει και τα αυξημένα κρούσματα στην Πάτρα. Στην περιοχή μεταβαίνουν εκτάκτως σήμερα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, όπου θα πραγματοποιήσουν σύσκεψη για άμεση ενίσχυση των μέτρων.

Ανησυχία για τα κρούσματα στην Πάτρα - Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Χρυσοχοΐδη

Ο δήμος Πατρέων εντάσσεται στις «κόκκινες» περιοχές από το περασμένο Σάββατο 30 Ιανουαρίου. Μάλιστα, σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, εντοπίστηκαν στην Πάτρα και 11 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού (όλα νοσοκομειακά), από σύνολο 108 δειγμάτων που βρέθηκαν με μεταλλαγμένα στελέχη του ιού.

Τα σενάρια από δω και πέρα

Η επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης στο Μαξίμου για τον κορωνοϊό. Η αύξηση των κρουσμάτων είναι ανησυχητική στο σύνολο της χώρας, αλλά ιδίως στην Αττική. To Μαξίμου ενημερώθηκε για την επιχειρησιακή σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας και τους αυξημένους αριθμούς εισαγωγών σε κλίνες Covid. 

Προς το παρόν, η χώρα βρίσκεται σε μερικό lockdown, όμως τα πράγματα δεν αποκλείεται να ανατραπούν. Το καλό σενάριο είναι να διατηρηθεί το άνοιγμα των δραστηριοτήτων, σχολείων και λιανεμπορίου (με click away και click in shop). Το κακό σενάριο είναι να επιστρέψουμε στην αρχή της πανδημίας με την εφαρμογή ενό δεύτερου καθολικού lockdown.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top