Γεωργιάδης: Δεν αποκλείεται νέο σκληρό lockdown

Έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας υπό τον φόβο τρίτου κύματος

«Τα μέτρα, που παίρνουμε, είναι για να αποφύγουμε ένα νέο lockdown. Εάν τα τηρήσουμε, θα το αποφύγουμε», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης ,μιλώντας στον Σκάι

Ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής ενός νέου σκληρού lockdown, όπως τον Μάρτιο του 2019, άφησε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στον Σκάι, ο υπουργός Ανάπτυξης είπε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορεί να αποκλειστεί τίποτα σε κάτι, που είναι απροσδιόριστο στο μέλλον». Όπως τόνισε, σήμερα δεν είναι στο τραπέζι ένα τέτοιο σενάριο, ωστόσο «κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι μπορεί να γίνει σε λίγες μέρες».

Γεωργιάδης: «Μόνο μέτρα “ακορντεόν” όσο κινδυνεύουν ζωές»

Σημείωσε, ωστόσο, πως «τα μέτρα, που παίρνουμε, είναι για να αποφύγουμε ένα νέο lockdown. Εάν τα τηρήσουμε, θα το αποφύγουμε». 

Έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας 

Έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας για την προετοιμασία ενόψει ενός ενδεχόμενου τρίτου κύματος της πανδημίας συγκάλεσε ο Βασίλης Κικίλιας.

Η σύσκεψη γίνεται με τηλεδιάσκεψη στον απόηχο και του εντοπισμού κρούσματος της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. 

Στην κυβέρνηση είναι διάχυτη η ανησυχία για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, την ώρα που ήδη τα κρούσματα από τη βρετανική μετάλλαξη αυξάνονται μέρα με τη μέρα. Τα συνολικά κρούσματα με βρετανική μετάλλαξη, που έχουν μέχρι στιγμή εντοπιστεί, είναι 173

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, πάντως, είπε στον Σκάι  πως «η μετάλλαξη είναι παντού, από την Κρήτη μέχρι τη Βόρεια Ελλάδα».

Ο ίδιος, μάλιστα, τόνισε πως στο τραπέζι είναι και το καθολικό lockdown, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να χρειαστεί και τρίτη δόση εμβολίου, εκτός από τις δύο που προβλέπονται σε κάθε περίπτωση, ώστε να καλυφθούν και οι μεταλλάξεις.

«Mέτρα - ακορντεόν μέχρι να νικήσουμε τον ιό»

Ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε ότι μέχρι να νικήσουμε τον ιό, θα πηγαίνουμε με μέτρα - ακορντεόν. Με λίγα λόγια τα καταστήματα θα ανοίγουν και θα κείνουν ανάλογα με τα επιδημιολογιά δεδομένα. Ένα σύστημα που εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη, όπως δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης. 

Όσον αφορά τα καταστήματα στην Αττική, που δουλεύουν με click away και click in shop από το Σάββατο 30 Ιανουαρίου, είπε πως «η αγορά δούλεψε στο 50-60% σε σχέση με το προηγούμενο σαββατοκύριακο».

Μειωμένη η κίνηση στην αγορά με την επιστροφή του click away

Δεν ανοίγει η εστίαση 

Όσον αφορά την εστίαση, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως δε θα ανοίξει τον Φεβρουάριο, αποκαλύπτοντας μάλιστα πως και οι θεσμικοί εκπρόσωποι του κλάδου, σε συνάντηση που είχαν μαζί του, του ζήτησαν να μην ανοίξουν τον Φεβρουάριο.

Κάποιοι εκπρόσωποι του κλάδου εμφανίζονται απρόθυμοι να ανοίξουν μόνο για τους εξωτερικούς χώρους, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο δε θα λειτουργήσει και θα επιβαρύνει περαιτέρω τους επιχειρηματίες

Κραυγή απόγνωσης από επαγγελματίες που είναι «στο περίμενε» για το άνοιγμα 

Σημείωσε, πάντως, πως η αύξηση των κρουσμάτων είναι διακριτή, αλλά όχι τραγική και πρόσθεσε: «Δε χρειάζεται να μας πιάσει πανικός. Το σύστημα Υγείας αντέχει». Αναφερόμενος στη μετάλλαξη του ιού, εξήγησε πως οι επιστήμονες θέλουν λίγο χρόνο να τη μελετήσουν, γι΄αυτό και η κυβέρνηση παίρνει αυτά τα μέτρα. 

Εξάλλου, αναφερόμενος στην απαγόρευση για το κυνήγι και το ψάρεμα, σημείωσε πως ο ίδιος προσωπικά είναι υπέρ του να επιτραπούν, ωστόσο δεν είναι δική του αρμοδιότητα.

Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως δε γίνεται να μπει κόφτης στα sms. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι το υπουργείο ζήτησε να μπει όριο στα sms για τις μετακινήσεις, άλλα οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας - υπό τον φόβο της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και τον κίνδυνο να δεχθούν αγωγές από πολίτες - αρνήθηκαν να το κάνουν.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top