Γώγος στο Star: «Οι εικόνες συνωστισμού μπορεί να οδηγήσουν σε πισωγύρισμα»

Τι είπε για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού

Ανησυχία προκαλούν οι εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν σήμερα στην αγορά και ιδιαίτερα στον πιο εμπορικό δρόμο της Αθήνας, την Ερμού. Την ίδια ώρα, οι ειδικοί πραγματοποίησαν έκτακτη σύσκεψη για να αντιμετωπίσουν και τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού που προβληματίζουν την παγκόσμια κοινότητα.

Αγορά: Το άνοιγμα και οι εκπτώσεις έφεραν ουρές έξω από τα καταστήματα! 

Ο καθηγητής παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων Σαββατοκύριακου του Star με τον Σπύρο Λάμπρου, εμφανίστηκε ιδιαίτερα προβληματισμένος από τις ουρές που δημιουργήθηκαν έξω από τα εμπορικά καταστήματα: «Οι εικόνες συνωστισμού που παρατηρούνται είναι ανησυχητικές. Όταν αποφασίστηκε το άνοιγμα του λιανεμπορίου υπήρξε αυστηρή προϋπόθεση η τήρηση των μέτρων. Η αύξηση αυτής της κινητικότητας αυξάνει την πιθανότητα της αύξησης των κρουσμάτων», είπε.

συνωστισμός στην Ερμού

Ουρές έξω από τα καταστήματα στην Ερμού. Φωτογραφία Eurokinissi

Ο κ. Γώγος υπογράμμισε ότι τα μέτρα προστασίας τηρούνται εντός των καταστημάτων, όμως οι ουρές έξω από αυτά μπορεί να δημιουργήσουν νέα έκρηξη μολύνσεων. «Οι εικόνες συνωστισμού έξω από τα καταστήματα μπορεί να αυξήσουν τα κρούσματα, ακόμα και αν είναι σε εξωτερικό χώρο. Πρέπει όλοι να προσέχουμε, γιατί μπορεί όλα να γυρίσουν ξανά», επεσήμανε και τόνισε ότι ελπίζει οι εικόνες που παρατηρούνται τις τελευταίες ώρες να μην μας φέρουν πάλι σε πισωγύρισμα.

συνωστισμός Ερμού

Εικόνες συνωστισμού στη Θεσσαλονίκη. Φωτογραφία Eurokinissi

Ανησυχία για τις μεταλλάξεις του ιού

Αναφορικά με τις νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού, ο κ. Γώγος υπογράμμισε ότι είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές και δεν πρέπει να τις υποτιμάμαι. «Υπάρχουν τρεις μεταλλάξεις: της Μεγάλης Βρετανίας, της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας. Μας ανησυχούν γιατί δεν ξέρουμε τίποτα ακόμα για αυτές και πώς συμπεριφέρονται. Φαίνεται ότι και η αφρικανική μετάλλαξη είναι κα αυτή περισσότερο μεταδοτική, όπως τη βρετανική», είπε.

Όπως είπε, αυτό που εξετάζεται είναι το αν οι μεταλλάξεις αυτές μπορούν αν αντιμετωπιστούν με τα εμβόλια που έχουμε ήδη, καθώς υπάρχει στοιχεία επαναμόλυνσης. Το εμβόλιο μέχρι στιγμής φαίνεται να αντιμετωπίζει τη βρετανική μετάλλαξη, όμως είναι απαραίτητο να προσέχουμε τηρώντας τα μέτρα προστασίας και εντοπίζοντας εγκαίρως τα κρούσματα που αφορούν στις μεταλλάξεις ώστε να μην υπάρξει μεγάλη διασπορά.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top