Η αυξημένη χρήση των social media εν μέσω καραντίνας προκαλεί κατάθλιψη

Τι αναφέρει πρόσφατη έρευνα;

Social Media και Κατάθλιψη

Στο 92% εντοπίζει την διείσδυση του ίντερνετ μεταξύ Ελλήνων 16-74 χρόνων πανελλήνια έρευνα Focus on Tech Life της Focus Bari. Επτά στους δέκα Έλληνες δηλώνουν ότι αύξησαν τον χρόνο (και ενέργεια) που αφιερώνουν στα κοινωνικά μέσα από την έναρξη των lockdown από τον περασμένο Μάρτιο έως σήμερα: το Facebook έχει φτάσει στο 75%, με τρεις στους τέσσερις Έλληνες να έχουν τουλάχιστον ένα προφίλ, ενώ ακολουθούν τα Youtube και Instagram στο 62% και 55% αντίστοιχα.

Όμως, ο αυξημένος χρόνος έκθεσης και διάδρασης στα σόσιαλ δεν είναι πάντα θετικός. Σύμφωνα με έρευνα της Focus Bari, δύο στους τρεις Έλληνες αγαπούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επειδή κρατούν «ζωντανή» την επικοινωνία με τους φίλους και όχι μόνο με αυτούς. Γενικότερα αποκτούν επαφή με τον «έξω κόσμο», καθώς και δύο στους πέντε χρησιμοποιούν τα social media για να πρoωθούν τη δουλειά τους ή/και να προσφέρουν επαγγελματικές υπηρεσίες τους.

Tηλεργασία: Πέντε tips που θα σου φτιάξουν τη διάθεση

Τρεις στους πέντε παραδέχονται ότι αφιερώνουν παραπάνω χρόνο στα social media, απ' όσο θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να τους αποσπά από άλλες δραστηριότητες που σκόπευαν να κάνουν, πιο εποικοδομητικές, όπως διάβασμα, κάποιο άλλο χόμπυ, άθλημα κλπ., ενώ δύο στους πέντε κάθε μέρα στοιχηματίζουν με τον εαυτό τους ότι δε θα παρασυρθούν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χωρις ωστόσο να πετυχαίνουν τον σκοπό τους.

Θέλεις να «ξεχειλίζεις» από αυτοπεποίθηση; Πώς να το καταφέρεις

Ένας στους τρεις ομολογεί ότι συχνά τα social τον/την κάνουν να αισθάνεται ακόμα περισσότερη μοναξιά, καθώς ορισμένες αναρτήσεις φίλων τους, τους προκαλούν κατάθλιψη και ειδικότερα εκείνες με περιεχόμενο φωτογραφίες από εποχές προ πανδημίας, τους δημιουργούν θλίμη. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top