Κορωνοϊός: Μειωμένες οι νέες δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BionTech

Τι είπε για τον εμβολιασμό στη χώρα μας ο Μάριος Θεμιστοκλέους

Για τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στη χώρα μας, αλλά και για τις δόσεις των εμβολίων που έχουμε παραλάβει μέχρι σήμερα μίλησε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

Θεοδωρίδου: Τι ισχύει για τους θανάτους στη Νορβηγία μετά τον εμβολιασμό

Όπως είπε, μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί 84.639 πολίτες, ποσοστό που αγγίζει το 0,77% εμβολιαστικής κάλυψης, ενώ έχουν κλειστεί 372.243 ραντεβού για την πρώτη και δεύτερη δόση του εμβολίου. Τα ραντεβού της πρώτης δόσης αφορούν 126.975 πολίτες άνω των 85 ετών και 18.483 ραντεβού αφορούν υγειονομικούς.

Πρόσθεσε, δε, ότι υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού σε όλες τις περιοχές της χώρας, ενώ το νωρίτερο που κάποιος μπορεί να κλείσει ραντεβού είναι μετά από πέντε ημέρες.

Κρούσματα σήμερα: Πόσα καταγράφηκαν σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Όπως είπε, την πρώτη ημέρα εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού, συνήφθησαν 3.777 ραντεβού, εκ των οποίων 3.585 πολίτες προσήλθαν για να κάνουν το εμβόλιο, ποσοστό προσέλευσης 95% την πρώτη ημέρα. Όσοι πολίτες δεν προσήλθαν στα προγραμματισμένα ραντεβού, εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών, θα μπορούν να κλείσουν και πάλι το ραντεβού τους χωρίς να αναμένουν πέντε ημέρες, όπως προβλέπεται.

Κορωνοϊός: 320 νέα κρούσματα - Κάτω από 20 οι νέοι θάνατοι

Μειωμένες οι δόσεις των Pfizer/BionTech που έλαβε η Ελλάδα

Όσον αφορά τις δόσεις του εμβολίου που έχει λάβει η χώρα μας, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι παραλάβαμε ακόμα 49.160 δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BionTech, μειωμένες σε σχέση με την αναμενόμενη ποσότητα.

Αυτές αφορούν όλες τις χώρες της ΕΕ, ενώ οι παραδόσεις αναμένεται να αποκατασταθούν από την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την εταιρεία.

Βεβαίωση εμβολιασμού: Πώς θα εκδίδεται - Όλες οι λεπτομέρειες

Επίσης, υπογράμμισε ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο τέθηκαν σε λειτουργία επιπλέον 144 εμβολιαστικά κέντρα σε δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας και ανάλογα θα αναπτύσσονται επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα ώστε να ξεπεράσουμε τα 1.000. 

Τι θα γίνει με τις χαμένες δόσεις των εμβολίων

Ο ίδιος εξήγησε πως αντιμετωπίζουμε ένα δύσκολο εμβόλιο που διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου, μόνο για πέντε ημέρες. «Η μη προσέλευση δημιουργεί κίνδυνο να χαθούν δόσεις» είπε και συμπλήρωσε πως ως σήμερα, η χώρα μας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως σε χαμηλό αριθμό χαμένων δόσεων.

Όπως εξήγησε, έχει αναπτυχθεί μηχανισμός ώστε να μην χαθούν εμβόλια, από πολίτες που δεν προσέρχονται σε ραντεβού. Αυτά, χορηγούνται σε στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας που μπορούν έτσι να μεταβαίνουν άμεσα στα εμβολιαστικά κέντρα.

Τα εμβόλια σε όλα τα νησιά της χώρας μέσα στον Φλεβάρη

Τέλος, ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε πως το χρονοδιάγραμμα για τον εφοδιασμό των νησιών τηρείται, απαρέγκλιτα, με 31 μεγάλα νησιά να εφοδιάζονται ως το τέλος Γενάρη και όλα τα νησιά της χώρας να λαμβάνουν δόσεις μέσα στο Φλεβάρη.

Όπως είπε, οι μόνιμοι κάτοικοι νησιών με λίγους κατοίκους θα μπορούν να εμβολιαστούν όλοι την ίδια στιγμή του εφοδιασμού των εμβολίων χωρίς να αναμένουν να εμβολιαστούν πρώτα οι άνω των 85 ετών.

Όλες οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top