Lockdown: Οι φόβοι των ειδικών για το άνοιγμα των καταστημάτων

Τα κρούσματα ενδέχεται να αγγίξουν τα 2.000 στις αρχές Απριλίου» 

Ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star για το άνοιγμα των καταστημάτων.

Στο άνοιγμα των καταστημάτων από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου προσανατολίζεται η κυβέρνηση, εάν τα επιδημιολογικά στοιχεία παραμείνουν σε καλά επίπεδα. Η οριστική απόφαση αναμένεται να ληφθεί την Πέμπτη που θα συνεδριάσουν οι αρμόδιοι του υπουργείου Ανάπτυξης με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

Άνοιγμα της αγοράς με click in shop: Αγώνας δρόμου για τις εκπτώσεις

Έτσι, είναι πιθανό από τη Δευτέρα να επαναλειτουργήσουν με τη μέθοδο του click in shop τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής.

Σταδιακή άρση του lockdown: Τι θα ανοίξει από την ερχόμενη Δευτέρα

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, για τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, θα ισχύσει η μέθοδος του click in shop, καθώς κρίθηκε απαραίτητο να υπάρχει η δοκιμή. Τα υπόλοιπα καταστήματα θα λειρουργήσουν με click away, όπως έγινε και το προηγούμενο διάστημα. 

Κρούσματα σήμερα: Τα 366 στην Αττική - Στο «κόκκινο» το κέντρο της Αθήνας

Ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star για το τι ανοίγει τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου.

Γιατί φοβούνται οι ειδικοί

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου και η σταδιακή άρση των μέτρων φαίνεται να ανησυχεί τους ειδικούς, καθώς ενδέχεται να δημιουργηθούν «κατάλληλες» συνθήκες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν ξανά και σε μία «έκρηξη» κρουσμάτων και ένα καταστροφικό τρίτο κύμα.

Η μη τήρηση των μέτρων προκαλεί ανησυχία, καθώς εκτός από τις γιορτές και τη «χαλάρωση» που υπήρξε, οι εικόνες συνωστισμού του περασμένου σαββατοκύριακου έχουν προβληματίσει τους ειδικούς.

Επίσης, η πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα θα μπορούσε να είναι ο καλύτερος «σύμμαχος» του κορωνοϊού, ενώ και η αυξημένη κινητικότητα μετά το άνοιγμα δημοτικών και νηπιαγωγείων είναι πιθανό να αυξήσουν τα κρούσματα.

Βατόπουλος: «Με αρκετό ρίσκο μπορεί να ανοίξει το λιανεμπόριο»

Επιφυλακτικός για το άνοιγμα του λιανεμπορίου εμφανίστηκε ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Μιλώντας στον Σκάι, ο κ. Βατόπουλος ανέφερε «δεν είμαστε στην κατάσταση που ήμασταν τον Ιούνιο που άνοιξε κανονικά η αγορά. Υπάρχουν ακόμα πολλά κρούσματα, ενώ βλέπουμε σε μικρά χωριά να φουντώνει ο ιός. Το σημείο κλειδί για να ανοίξει η αγορά είναι να βρεθεί ένας έξυπνος τρόπος ώστε να αυξηθεί όσο το δυνατόν λιγότερο η κινητικότητα. Το click in shop θα μπορούσε να λειτουργήσει, αλλά η Επιτροπή δεν έχει την τεχνογνωσία να πει αν θα μπορούσε να σταθεί οικονομικά, αν συμφέρει τους εμπόρους. Επιδημιολογικά πάντως εφόσον δεν αυξηθεί η κινητικότητα, μπορεί να σταθεί».

Όσον αφορά στο άνοιγμα των σχολείων, ο καθηγητής επεσήμανε ότι τα σχολεία έχουν προτεραιότητα σε σχέση με την αγορά. «Αν θα ανοίξει πρώτα το γυμνάσιο ή το μαγαζί είναι μια πολιτική απόφαση. Είναι πολύ δύσκολο να ανοίξουν ταυτόχρονα σχολεία και αγορά», είπε.

Σαρηγιάννης: «Τα κρούσματα μπορεί να φτάσουν τις 2.000»

Ανησυχία για το άνοιγμα του εμπορίου με τη μέθοδο του click away εξέφρασε και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ο κ. Σαρηγιάννης, μιλώντας στον Σκάι, υπογράμμισε ότι αν ανοίξουν τα καταστήματα με τη μέθοδο του click away και σε συνδυασμό με τα δημοτικά σχολεία εν λειτουργία, τα κρούσματα ενδέχεται να αγγίξουν τα 2.000 στις αρχές Απριλίου. 

«Μπορούμε να ανοίξουμε τα καταστήματα στις 18 Ιανουαρίου με click away και ταυτόχρονα να προετοιμαστούμε και για το επόμενο βήμα του click in shop. Ωστόσο, δεν πρέπει να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τόνισε, μάλιστα, ότι αν επαναλειτουργήσουν γυμνάσια και λύκεια, θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα, όπως συσκευές για τον καθαρισμό του αέρα στους εσωτερικούς χώρους, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και αύξηση των rapid test ώστε να προληφθεί πιθανή αναζωπύρωση.

Φόβοι για την Αττική

Προβληματισμό προκαλεί η επιδημιολογική εικόνα της Αττικής, καθώς τα κρούσματα δε λένε να πέσουν.

Παρόλο που η επιδημιολογική εικόνα της χώρας φαίνεται να βελτιώνεται, στην Αττική ο κορωνοϊός δεν υποχωρεί. Μόνο την χθες, Τρίτη 12/1, τα κρούσματα στο λεκανοπέδιο ήταν 364 από τα 866 νέα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

Από τα 364 νέα κρούσματα τα 106 εντοπίστηκαν στο κέντρο της Αθήνας.

Αναλυτικά τα κρούσματα στην Αττική:

-    38 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

-    52 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

-    36 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

-    49 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

-    106 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

-    34 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

-    49 κρούσματα στην Π.Ε Πειραιώς
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top