Εμβόλιο: Ξεκινά η διανομή στα νοσοκομεία της Ελλάδας

Ποιοι έχουν προτεραιότητα για να εμβολιαστούν 

Η πρώτη φάση των εμβολιασμών ξεκίνησε σήμερα με το υγειονομικό προσωπικό να λαμβάνει ήδη την πρώτη δόση. Το μεγάλο στοίχημα είναι ο μαζικός εμβολιασμός των πολιτών που θα αρχίσει μέσα στον Ιανουάριο. 

Εμβολιάστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι ασφαλές και αποτελεσματικό

Αύριο ξεκινά η διανομή στα τέσσερα νοσοκομεία της περιφέρειας ΑΧΕΠΑ στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Ιωαννίνων, Πάτρας και Λάρισας. Ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει την Τρίτη. Ήδη στο ΑΧΕΠΑ έχουν δηλώσει συμμετοχή 40 άτομα από το υγειονομικό προσωπικό.

Την Τετάρτη η Ελλάδα παραλαμβάνει την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων 83.850 δόσεις και από τις 4 Ιανουαρίου θα έχουν διανεμηθεί σε όλα τα νοσοκομεία  της χώρας. Σε αυτές θα προστεθούν άλλες 94.000 δόσεις που θα φθάσουν μέσα στην επόμενη εβδομάδα. 

Η πρώτη φάση του σχεδίου είναι να εμβολιαστούν υγειονομικοί, τα γηροκομεία και οι δομές. Στόχος να έχουν γίνει και οι δύο δόσεις του εμβολίου μέχρι 15 Φεβρουαρίου.

Ποιοι έχουν προτεραιότητα για να εμβολιαστούν 

Η δύσκολη εξίσωση είναι η δεύτερη φάση του εμβολιασμού που αναμένεται να κρατήσει και αρκετούς μήνες.
Αφορά όλους όσοι είναι άνω των 60 ετών, αλλά και τους άνω των 18 ετών που έχουν υποκείμενα νοσήματα που μπορούν να προκαλέσουν μεγάλο κίνδυνο αν νοσήσουν από Covid. 

Το ΑΜΚΑ, τα μητρώα αλλά η συνταγογράφηση φαρμάκων θα είναι αυτή που θα ορίσει ποιοι έχουν προτεραιότητα και ποιοι θα ειδοποιούνται.

Πώς θα ειδοποιούνται οι πολίτες για το πότε θα κάνουν το εμβόλιο

Κάθε φιαλίδιο έχει 5 δόσεις εμβολίων. Με το δεδομένο ότι κάθε κουτί έχει 165 φιαλίδια μιλάμε για 1000 δόσεις σε κάθε κούτα.

Ο πολίτης που θα εμβολιαστεί θα λαμβάνει ένα μήνυμα από το 13034 για το ραντεβού του για το εμβόλιο. 

Η κυβέρνηση εξετάζει την πιθανότητα να υπάρχει και τηλεφωνική ειδοποίηση από τον ίδιο αριθμό για να κλείνεται το ραντεβού.

Όσοι δεν έχουν άυλη συνταγογράφηση θα πηγαίνουν στο φαρμακείο ή στα ΚΕΠ για να κλείνουν το ραντεβού τους για να κάνουν το εμβόλιο.
 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star του Σαββατοκύριακο

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top