Ο κορωνοϊός «τσίμπησε» τις τιμές του χριστουγεννιάτικου φυσικού ελάτου

Ελατοπαραγωγοί και πωλητές μίλησαν στο star.gr για την εικόνα της αγοράς

Υπαίθρια αγορά φυσικού ελάτου στη Βουλιαγμένης

Ακριβότερα κατά 10 με 20% πωλούνται φέτος τα χριστουγεννιάτικα φυσικά έλατα, με την τιμή του πιο «οικονομικού» δέντρου να ξεκινάει από τα 40- 50 ευρώ και να φτάνει έως και τα 150. 

«Οι τιμές φέτος είναι λίγο τσιμπημένες γιατί όλοι φοβηθήκαμε να κατεβάσουμε πολλά έλατα μήπως και δεν μπορέσουμε να τα δώσουμε. Δε γνωρίζαμε πώς θα είναι οι συνθήκες λόγω του lockdown κι αν θα μπορεί να μετακινηθεί ο κόσμος για να αγοράσει έλατο», είπε στο star.gr o ελατοπαραγωγός Γιώργος Γιωρούδης, από τον Ταξιάρχη της Χαλκιδικής.

Χριστούγεννα 2020: Φωταγωγήθηκε γιορτινά η πόλη του Βόλου

Όπως εξήγησε, αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι παραγωγοί να κόψουν λιγότερα δέντρα στην πρώτη παρτίδα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, γεγονός που τελικά οδήγησε στην αύξηση τόσο του μεταφορικού, όσο και του εργατικού κόστους. 

Όλα όσα είπε ο κ. Γιωρούδης ελατοπαραγωγός από τον Ταξιάρχη Χαλκιδικής.

Ενδεικτικό είναι ότι στο χωριό του όπου το 95% των κατοίκων απασχολείται με την παραγωγή ελάτου, στις 28 Νοεμβρίου κόπηκαν γύρω στις 6.000 δέντρα, όταν πέρυσι την ίδια περίοδο είχαν κοπεί 15-16 χιλιάδες.

Φωταγωγείται σήμερα ο Πύργος του Πειραιά

Παρόλα αυτά τα χαμόγελα φαίνεται να επιστρέφουν στους ελατοπαραγωγούς, καθώς το αρχικό μούδιασμα και η αβεβαιότητα που καταγράφηκαν στην αγορά λόγω των αυστηρών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας, έχει διαδεχθεί μία αυξημένη ζήτηση τις τελευταίες ημέρες.

«Η αγορά κινείται πολύ καλά. Αν συνεχίσουμε έτσι ενδεχομένως να έχουμε μία αύξηση 5% στο τέλος της σεζόν», είπε ο κ. Γιωρούδης.

Χριστούγεννα με lockdown χωρίς εστίαση και ψυχαγωγία - Τι μπορεί να ανοίξει

Τι sms στέλνουμε για να αγοράσουμε φέτος έλατο

Τα τελευταία 25 χρόνια οι ημέρες πριν από τις εορτές βρίσκουν τον Δημήτρη Σάτο στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στη Βουλιαγμένης να πουλάει χριστουγεννιάτικα δέντρα. Όπως είπε στο star.gr τις καθημερινές πουλάει περίπου 15 με 20 έλατα, ενώ τα Σαββατοκύριακα που ο κόσμος κυκλοφορεί περισσότερο δίνει 50 με 60 δέντρα. 

«Το μεγάλο ντου έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο, ενώ η ζήτηση θα κορυφωθεί το ερχόμενο στις 12 και 13/12», συμπλήρωσε.

Όλα όσα είπε ο κ. Σάτος για την αγορά χριστουγεννιάτικου φυσικού ελάτου μέσα στην πανδημία

Σύμφωνα με τον ίδιο, φέτος ο κόσμος στέλνει sms στο 13033 με τον κωδικó μετακίνησης 2 προκειμένου να αγοράσει το χριστουγεννιάτικο δέντρο, ενώ πελάτες και πωλητές, φορούν όλοι μάσκα και τηρούν τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό.

Τι θα ανοίξει τα Χριστούγεννα - Όλες οι ερωτήσεις και απαντήσεις

Την ίδια ώρα, προκειμένου να διευκολυνθούν και να μείνουν ικανοποιημένοι οι πελάτες, η επιχείρηση όπως είπε, προχωρά χωρίς κάποια επιβάρυνση και σε αυθημερόν παραδόσεις ελάτων κατ’ οίκον.

Επί 25 χρόνια ο κ. Σάτος πουλάει έλατα από τα Τζουμέρκα.

Τι έλατα προτιμάει ο κόσμος μέσα στην πανδημία

Σύμφωνα με τον κ. Γιωρούδη, η τιμή ενός φυσικού ελάτου δε διαμορφώνεται μόνο από το μέγεθός του, αλλά και από το πόσο πυκνό μπορεί να είναι. 

«Ο κόσμος προτιμάει έλατα με ύψος γύρω στα 2 με 2,5 μέτρα για να μπορεί να τα μεταφέρει και να τα βάλει στο σπίτι του. Αυτά κοστίζουν περίπου στα 60 ευρώ», είπε σημειώνοντας ότι αν και πέρυσι ο κόσμος δεν ζητούσε έκπτωση, φέτος παζαρεύει το 5ευρω.

Lockdown μέχρι 7 Ιανουαρίου: Κλειστά σχολεία και εστίαση

Όπως ανέφερε, λόγω του lockdown στη συντριπτική πλειοψηφία φέτος πελάτες του είναι οι οικογενειάρχες, ενώ οι ελατοπαραγωγοί αδυνατούν πλέον να πουλήσουν τα πολύ μεγάλα και πλούσια δέντρα που προμηθεύονταν τις προηγούμενες χρονιές κυρίως οι επιχειρήσεις και οι εταιρείες.

«Κανένας επιχειρηματίας δεν ήρθε να αγοράσει δέντρο όπως άλλες χρονιές αφού τίποτα δεν είναι ανοιχτό. Δεν υπάρχει στην αγορά δέντρο πάνω από 4,5 μέτρα. Αυτά τα προμηθεύονταν τα καταστήματα, τα μπουζούκια, τα κομμωτήρια, οι καφετέριες και οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων. Αυτά τελείωσαν. Ούτε οι δήμοι φέτος στόλισαν», σημείωσε.

Ο κ. Γιωρούδης πήρε τη θέση για πρώτη φορά φέτος του πατέρα του στην υπαίθρια αγορά στη Ριζούπολη, στο γήπεδο του Απόλλωνα

«Βοηθάμε τον κόσμο από την πλευρά μας»

Οι φετινές γιορτές δεν αναμένεται να θυμίζουν σε τίποτα ό,τι έχουμε ζήσει έως σήμερα, ενώ ο στολισμός του σπιτιού και η δημιουργία γιορτινής ατμόσφαιρας φαντάζει για πολλούς μία διέξοδος από τη μαυρίλα της πανδημίας

«Ο κόσμος το ζητάει το ελατάκι λόγω των καταστάσεων έτσι όπως είναι με τον κορωνοϊό, για να στολίσει και να αλλάξει λίγο τη διάθεσή του», σημείωσε ο κ. Γιωρούδης.

Lockdown: Μέχρι εννέα άτομα στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Όπως πρόσθεσε, είναι αλλιώς να μπει ένα φυσικό έλατο μέσα σε ένα σπίτι, από ένα ψεύτικο. 

«Είναι ένα λουλούδι, ένα στολίδι που μπαίνει στο σπίτι και δίνει μία ανάσα. Όσο προσπαθεί ο κόσμος και μας βοηθάει, μπορούμε και εμείς να τον βοηθούμε από τη δική μας πλευρά», συμπλήρωσε.

«Έξι τρόποι για να βγάλεις χρήματα μέσω ίντερνετ στην καραντίνα»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Σάτος σημειώνοντας ότι το έλατο γεμίζει τον κόσμο με χαρά και αισιοδοξία. 

«Έρχονται οικογένειες με τα παιδάκια τους και το χαίρονται. Αυτά διαλέγουν το δέντρο για το σπίτι», πρόσθεσε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top