Lockdown μέχρι 7 Ιανουαρίου: Κλειστά σχολεία και εστίαση

Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης - «Αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε»

Κλειστά θα παραμείνουν έως και τις γιορτές τα σχολεία και η εστίαση, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ανακοινώνοντας την επέκταση του lockdown έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου.

Η κυβέρνηση άκουσε τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων, που θεωρούν την εστίαση μία από τις βασικότερες εστίες υπερμετάδοσης, αλλά και τους επαγγελματίες του κλάδου, που δεν ήθελαν να ανοίξουν για λίγες μόνο μέρες και μετά να ξανακλείσουν, σε εφαρμογή ενός μοντέλου «ακορντεόν», με άνοιξε-κλείσε.

Lockdown: Η κυβέρνηση ανακοινώνει τι δε θα ανοίξει πριν τις γιορτές

Lockdown: Όχι σε λύση με μοντέλο «ακορντεόν» λέει η εστίαση

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι απαγορεύεται η μετακίνηση από νομό σε νομό, για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού.

«Είναι ενδεικτικό ότι συγκρίνοντας το δεύτερο με το πρώτο lockdown η κινητικότητα είναι αυξημένη κατά περίπου 20% ενώ τα περιοριστικά μέτρα μετά και το κλείσιμο των σχολείων είναι ουσιαστικά τα ίδια», σημείωσε.
 

Lockdown: Θα απαγορεύονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό τα Χριστούγεννα

Τι θα γίνει με κομμωτήρια, λιανεμπόριο, εκκλησίες

Όσον αφορά τα κομμωτήρια, το λιανεμπόριο και τις εκκλησίες, ο κ. Πέτσας είπε πως θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις στο τέλος της εβδομάδας, σημειώνοντας πως για το θέμα των εκκλησιών θα υπάρξει συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο τις επόμενες μέρες.

Όσον αφορά την άπαξ επιστροφή στον νομό μόνιμης κατοικίας, θα συνεχίσει να ισχύει ό,τι ισχύει με σήμερα, δηλαδή θα επιτρέπεται μόνο με επίδειξη Ε1 και Ε9.

Σημειώνεται πως εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση συναθροίσεων και κυκλοφορίας τη νύχτα, από τις 21.00 έως τις 05.00.

Ερωτηθείς για θέατρα, κινηματογράφους και μουσεία, ο κ. Πέτσας είπε ότι δεν πρόκειται να ανοίξουν, αφήνοντας ανοικτό παράθυρο για τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και κάποιους άλλους τομείς του πολιτισμού. 

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η μετακίνηση με sms θα συνεχίσει να ισχύει, ακόμη και στην περίπτωση που θα επιτραπεί η λειτουργία τομέων του λιανεμπορίου. 

Τι παραμένει κλειστό έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021

  • Σχολεία
  • Εστίαση
  • Ψυχαγωγία
  • Δικαστήρια
  • Αθλητικές δραστηριότηρες
  • Χιονοδρομικά κέντρα

Τι απαγορεύεται έως τις 7 Ιανουαρίου 2021

  • Μετακινήσεις εκτός νομού
  • Κυκλοφορία μετά τις 21.00 και πριν τις 05.00
  • Συναθροίσεις

Για ποιους τομείς θα υπάρξουν αποφάσεις στο τέλος της εβδομάδας

  • Λιανεμπόριο
  • Εκκλησίες
  • Κομμωτήρια
  • Μουσεία
  • Αρχαιολογικοί χώροι

«Παραμένει σε πίεση το ΕΣΥ»

«Η μείωση των κρουσμάτων είναι πιο αργή απ’ όσο αναμενόταν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας, τονίζοντας βαίνουν μειούμενες οι κατειλημμένες ΜΕΘ, αλλά και οι απλές κλίνες για τον κορωνοϊό, ωστόσο «το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) παραμένει σε πίεση».

«Η αξία της ανθρώπινης ζωής δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά. Η επάνοδος στην κανονικότητα θα γίνει σταδιακά και με ασφάλεια. Ο δρόμος θα είναι πιο αργός, αλλά πιο ασφαλής», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Κίνδυνος για αυστηρότερο lockdown μετά τις γιορτές, εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα

Οι ειδικοί έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους πως εάν τα Χριστούγεννα λειτουργήσουν ορισμένοι κλάδοι, αλλά τα μέτρα δεν τηρηθούν σωστά, τότε πιθανόν να χρειαστεί πιο αυστηρό lockdown μετά τις γιορτές.

Γεωργιάδης: Σκληρά μέτρα αν δεν τηρηθούν οι κανόνες στην αγορά

Κάτι για το οποίο προειδοποίησε και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, με αφορμή το άνοιγμα των εποχικών καταστημάτων σήμερα, Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου. 

«Οι εικόνες που ήρθαν από την Αγγλία με το άνοιγμα των καταστημάτων είναι εφιαλτικές. Παίρνουμε μικρό ρίσκο με το άνοιγμα των 110 εποχικών καταστημάτων, υπό τον όρο ότι θα σεβαστούν τους κανόνες και δε θα δούμε εικόνες συνωστισμού. Αν δούμε τέτοιες εικόνες και υπάρξουν εστίες υπερμετάδοσης, θα λάβουμε πιο σκληρά μέτρα», είπε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top