Αισιοδοξία στη Θεσσαλονίκη: Μειώθηκε 50% η συγκέντρωση του ιού στα λύματα

Βελτιωμένη η εικόνα και στην Αθήνα - Κάτω από 10.000 τα ενεργά κρούσματα

Η ενημέρωση για τα κρούσματα στη χώρα μας από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star στις 25 Νοεμβρίου.

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα της επιστημονικής κοινότητας για την πορεία της εξέλιξης του κορωνοϊού σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα με βάση τις μετρήσεις από τα λύματα των πόλεων. Από τη μια, στη Θεσσαλονίκη παρατηρείται μείωση σχεδόν 50% του γονιδιώματος του ιού και από την άλλη στην Αθήνα, σύμφωνα με τον Νίκο Θωμαΐδη, καθηγητή Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, καταγράφονται κάτω από 10.000 ενέργα κρούσματα.

Lockdown: Τα δύο επικρατέστερα σενάρια για το άνοιγμα της εστίασης

Βελτιωμένη η εικόνα της Θεσσαλονίκης

Σαφής βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας στη Θεσσαλονίκη προκύπτει από τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα του πολεοδομικού συγκροτήματος. Το ιικό φορτίο στα λύματα, από τα δείγματα που ελήφθησαν αυτήν την εβδομάδα, συγκρινόμενο με τη μέση τιμή της προηγούμενης εβδομάδας, καταγράφεται μειωμένο κατά περίπου 50% και είναι αντίστοιχο της τιμής του ιικού φορτίου, που είχε μετρηθεί στις 6 Νοεμβρίου. Το ποσοστό αυτό της συγκέντρωσης προέκυψε μετά από τον πολυπαραμετρικό περιβαλλοντικό εξορθολογισμό των μετρήσεων, που ανέπτυξε και εφαρμόζει η διεπιστημονική ομάδα ερευνητών του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.

Κορωνοϊός: Η πρώτη αεροδιακομιδή ασθενών από τη Β.Ελλάδα στην Αθήνα

«Τα μηνύματα είναι θετικά και μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα και ακρίβεια, ακριβώς γιατί η μεθοδολογία που ανέπτυξε η διεπιστημονική μας ομάδα στο ΑΠΘ, διαφέρει σημαντικότατα από μεθόδους που ακολουθούν άλλες ερευνητικές ομάδες στη χώρα και διεθνώς για τη μέτρηση του ιικού φορτίου στα λύματα. Άρα, όταν ακούμε για μείωση του ιικού φορτίου σε περιοχές, μόνον ο περιβαλλοντικός εξορθολογισμός που αποκλειστικά στο ΑΠΘ αναπτύξαμε και εφαρμόζουμε, εγγυάται την αξιοπιστία των μετρήσεων, και γι' αυτό άλλωστε Παρίσι, Άμστερνταμ και Βρυξέλλες μας εμπιστεύονται τον εξορθολογισμό και των δικών τους μετρήσεων», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

Εξαδάκτυλος: Γιατί δε βλέπουμε μείωση στα κρούσματα παρά το lockdown

Στο πλαίσιο αυτό ο καθηγητής επέστησε την προσοχή των πολιτών «στην απλοϊκή γενίκευση, που γίνεται πρόσφατα, σχετικά με τις μεταβολές του ιικού φορτίου στη Θεσσαλονίκη σε σχέση με άλλες πόλεις», καθώς, «μόνο στη Θεσσαλονίκη γίνεται εξορθολογισμός των μετρήσεων ιικού φορτίου με βάση περιβαλλοντικές παραμέτρους των λυμάτων» και «δυστυχώς χωρίς εξορθολογισμό τα αποτελέσματα που παρουσιάζονται δεν είναι ποσοτικά αξιόπιστα».

Παίρνει παράταση μιας εβδομάδας το lockdown: Τα σενάρια που εξετάζονται

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων. Στην έρευνα συμμετέχουν καθηγητές από 11 διαφορετικά εργαστήρια των Τμημάτων Ιατρικής, Χημείας, Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής, Βιολογίας, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ.

Αισιόδοξα τα νέα και για την Αττική

Καλύτερη φαίνεται ότι είναι η εικόνα και της Αττικής σχετικά με τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού.

Όπως ανέφερε ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ στο ραδιόφωνο του «ΘΕΜΑ 104,6», από τα δείγματα λυμάτων τις τελευταίες ημέρες, που καταγράφονται κάτω από 10.000 ενέργα κρούσματα κορωνοϊού.

«Σταθερά καθοδική η πορεία, είχαμε μια μικρή μείωση τις πρώτες ημέρες των μέτρων, τώρα όμως είναι πιο έντονη», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Θωμαϊδης.

Για την Αθήνα, σύμφωνα με τον ίδιο, η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται σε συγκεκριμένους παράγοντες, όπως τον συγχρωτισμό των πολιτών στα ΜΜΜ, οι χώροι εργασίας και οι συγκεντρώσεις στους εξωτερικούς χώρους. Όπως είπε, κάποια μέτρα θα μείνουν μαζί μας και μετά την άρση του lockdown, όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας, η κοινωνική αποστασιοποίηση και η χρήση μάσκας. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top