Lockdown: Τα δύο επικρατέστερα σενάρια για το άνοιγμα της εστίασης

Ο συγκεκριμένος κλάδος προκαλεί μεγάλο προβληματισμό στους ειδικούς

Δείτε το ρεπορτάζ του Star σχετικά με την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα χθες, Τετάρτη 25 Νοεμβρίου

Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί στους λοιμωξιολόγους το άνοιγμα της εστίασης και με ποιον τρόπο θα γίνει αυτό ώστε να μην υπάρξει διασπορά του κορωνοϊού.

Κορωνοϊός: Η πρώτη αεροδιακομιδή ασθενών από τη Β.Ελλάδα στην Αθήνα

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, εξετάζεται να γίνει πρώτα το άνοιγμα των σχολείων. Οι ειδικοί συγκλίνουν στο ότι πρώτα θα πρέπει να ανοίξουν τα δημοτικά και μετά οι υπόλοιπες βαθμίδες, ωστόσο αυτό δεν έχει «κλειδώσει» ακόμη.

Μετά τα σχολεία, ακολουθεί το άνοιγμα της εστίασης για το οποίο υπάρχουν δύο σενάρια. 

  • Το πρώτο σενάριο λέει πως αναμένονται να ανοίξουν μόνο τα εστιατόρια για τις γιορτές με πάρα πολύ ασυτηρούς κανόνες, όπως αποστάσεις και τραπέζια σε εξωτερικούς χώρους.
  • Το δεύτερο σενάριο ακολουθεί το πρότυπο Γαλλίας, δηλαδή να ανοίξει καθολικά η εστίαση μετά τις γιορτές λίγο μετά τα μέσα Ιανουαρίου.

Μέχρι στιγμής τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο για το τι μέλλει γενέσθαι, με τους επιχειρηματίες της εστίασης να φοβούνται πως θα χάσουν ακόμα μια ιδιαίτερα κερδοφόρα περίοδο, αυτή των γιορτών.

Το άνοιγμα της εστίασης ενδέχεται να επηρεάσει και την απαγόρευση κυκλοφορίας. Για παράδειγμα, αν η εστίαση είναι ανοιχτή, θα ξεκινάει πιο αργά η απαγόρευση, ενώ αν δεν ανοίξει, μπορεί η απαγόρευση να είναι πιο νωρίς.

Παίρνει παράταση μιας εβδομάδας το lockdown: Τα σενάρια που εξετάζονται

Όσο για το λιανεμπόριο, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, επεσήμανε την Τετάρτη, ότι τα καταστήματα θα ανοίξουν από τα μικρότερα προς τα μεγαλύτερα. Παράλληλα πρόσθεσε ότι η εστίαση προβληματίζει αρκετά καθώς έχει διαπιστωθεί ότι ο κορωνοϊός μεταδίδεται ευκολότερα στα μαγαζιά εστίασης παρά στα σουπερμάρκετ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από έναν μήνα ο κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε ότι θα δοθεί επιδότηση για την αγορά εξωτερικής θερμάστρας, ώστε να «πάρουν ανάσα» οι καταστηματάρχες που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό.

Αρχικά υπήρχε το σενάριο η επιδότηση αυτή να δοθεί μέσω ΕΣΠΑ, ωστόσο δεν αποκλείεται να γίνει και με fast track διαδικασίες εάν ανοίξει η εστίαση για τις γιορτές.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top