Κορωνοϊός: Κρίσιμες οι επόμενες δύο μέρες για το lockdown

Θα ανακοινωθούν νέα μέτρα για τη διασπορά του ιού

Ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star για το άνοιγμα της εστίασης

Κρίσιμα θεωρούνται τα επόμενα δύο 24ώρα για τις αποφάσεις σχετικά με την σταδιακή άρση του lockdown.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ξανά έναν μεγάλο αριθμό θανάτων και διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ, ωστόσο ο αριθμός των κρουσμάτων που ανακοινώθηκε δίνει μια μικρή ελπίδα για την πολυπόθητη «επιπέδωση» της καμπύλης και το ξεκίνημα της πτωτικής πορείας. 

Πώς θα ανοίξει πάλι η εστίαση: Τραπεζάκια έξω και τον χειμώνα 

Αν οι ελπίδες είναι βάσιμες θα επιβεβαιωθεί από τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν σήμερα και αύριο και τότε από την Παρασκευή θα προετοιμαστούν οι οριστικές αποφάσεις για την άρση του lockdown. 

Παράταση μίας εβδομάδας για το lockdown

Ωστόσο σίγουρη θεωρείται η παράτασή του για μία εβδομάδα. Χθες ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, αποκάλυψε πως τα περιοριστικά μέτρα δε θα αρθούν στις 30 Νοεμβρίου. Έκανε λόγο μάλιστα για ανακοινώσεις της κυβέρνησης σχετικά με την άρση των περιορισμών την επόμενη εβδομάδα. Η δήλωση αυτή θεωρήθηκε προπομπός των ανακοινώσεων του κ. Χαρδαλιά την Παρασκευή για παράταση του lockdown για τουλάχιστον μία εβδομάδα. 

Προς νέο «διάγγελμα» Μητσοτάκη: Τι θα πει για  lockdown και σχολεία  

«Οι σχεδιασμοί μας από εδώ και στο εξής δε θα αναφέρονται τόσο σε ημερομηνίες όσο σε συγκεκριμένα επιδημιολογικά δεδομένα που θα κρίνουν τα επόμενα βήματά μας», είπε ο κ. Μητσοτάκης, θέλοντας να βάλει φρένο στα σενάρια για «άνοιγμα» της οικονομικής δραστηριότητας, πριν δώσουν το πράσινο φως οι λοιμωξιολόγοι. 

Δεδομένη η παράταση του lockdown - Χριστούγεννα στο σπίτι χωρίς επισκέψεις

Ο πρωθυπουργός θέλησε ακόμα με αυτές τις δηλώσεις να προλάβει μια νέα φάση χαλαρότητας ως προς την τήρηση των μέτρων, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω διασπορά του ιού και πίεση του συστήματος υγείας. 

Ενδοοικογενειακή η διασπορά του κορωνοϊού 

Αυτό που τονίζεται σε αυτή τη φάση από τους επιστήμονες είναι ότι ο ιός βρίσκεται στα σπίτια, η διασπορά δηλαδή είναι περισσότερο ενδοοικογενειακή και όχι λόγω συγχρωτισμού, αφού υπάρχει lockdown. 

Κικίλιας: Ανεδαφικό να γίνει άρση lockdown στις 30/11 

Σε αυτό άλλωστε, σύμφωνα με τους ειδικούς, οφείλονται οι αργοί ρυθμοί μείωσης των κρουσμάτων, κυρίως στη Θεσσαλονίκη και γενικά τη Βόρεια Ελλάδα. 

Σταδιακά και πάλι η χαλάρωση των μέτρων 

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει διαμηνύσει στους συνεργάτες του πως τα επόμενα βήματα προς το άνοιγμα των δραστηριοτήτων θα πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή, για να μην επαναληφθούν φαινόμενα χαλαρότητας που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε οριακές καταστάσεις ως προς το σύστημα υγείας, όπως αυτές που βιώνει η Θεσσαλονίκη τις τελευταίες εβδομάδες. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top