Δεδομένη η παράταση του lockdown - Χριστούγεννα στο σπίτι χωρίς επισκέψεις

Εξετάζεται να στέλνουμε SMS μόνο κάποιες ώρες της ημέρας

Μειωμένος ήταν χθες, Δευτέρα, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα, δίνοντας την ελπίδα ότι θα αρχίσει η σταδιακή άρση του lockdown όσο πλησιάζουμε στις γιορτές. 

Οι τρεις περιοχές με τα περισσότερα κρουσμάτα - Γεωγραφική κατανομή

Την ίδια στιγμή και όπως όλα δείχνουν, το lockdown θα πάρει παράταση και μετά τις 30 Νοεμβρίου, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο είναι ακόμα υψηλό. Όπως είπε στον ΑΝΤ1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, «είχαμε μια συμπεριφορά της πρώτης εβδομάδας του lockdown πιο χαλαρή, η οποία μας φέρνει πίσω στον σχεδιασμό. Δεν είναι λογικό να ανοίξουμε την 1η Δεκεμβρίου».

Το σταδιακό άνοιγμα θα γίνει πρώτα με δραστηριότητες χαμηλής επιδημιολογικής επιβάρυνσης, όπως τα σχολεία και το λιανεμπόριο.

Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία

Όπως έχει δηλώσει η κυβέρνηση, η αρχή θα γίνει με το άνοιγμα των σχολείων, η οποία προβλέπεται για τις 7 Δεκεμβρίου. Παρόλα αυτά, δεν έχει αποφασιστεί ακόμα αν θα ανοίξουν όλες οι βαθμίδες μαζί. Το επικρατέστερο σενάριο είναι να ανοίξουν πρώτα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά και σε δεύτερη φάση Γυμνάσια και Λύκεια. 

7 Δεκεμβρίου ανοίγουν πάλι τα σχολεία - Τι μετέδωσε το Star

«Υπάρχει μεγαλύτερη ανησυχία για παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, όπως του Λυκείου, που έχουν πιο πολλές κοινωνικές επαφές» είπε ο κ. Πέτσας, επαναλαμβάνοντας ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος υπερμετάδοσης εντός του σχολικού περιβάλλοντος. Συνήθως το κρούσμα έρχεται απ’ έξω».

Υπενθυμίζεται ότι χθες η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, τόνισε ότι «η απόφαση για το άνοιγμα των μονάδων είναι στα χέρια της επιστημονικής επιτροπής».

Τι θα γίνει με τη μετακίνηση από νομό σε νομό τις γιορτές

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «δύσκολο» το σενάριο να επιτραπεί η μετακίνηση μεταξύ των νομών κατά τη γιορτινή περίοδο. 

Η μετακίνηση θα επιβάρυνε άλλες περιοχές με χαμηλότερο επιδημικό φορτίο και θα έβαζε σε κίνδυνο ομάδες αυξημένου κινδύνου, όπως τους ηλικιωμένους. 

Αποκάλυψη Star: Καμία μετακίνηση από νομό σε νομό τα Χριστούγεννα

Από τη μεριά της η κυβέρνηση αναμένεται να κάνει έκκληση στους πολίτες να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα σε πολύ στενό οικογενειακό κύκλο και χωρίς επισκέψεις.

Πότε θα ανοίξει η εστίαση

Το άνοιγμα της εστίασης αναμένεται να γίνει λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για άνοιγμα των εστιατορίων στις 21 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο έχει καταστεί σαφές ότι δε θα υπάρξει η δυνατότητα της νυχτερινής διασκέδασης. «Σίγουρα δε θα υπάρχει δυνατότητα νυχτερινής διασκέδασης (μπαρ και κλαμπ). Θα τηρούμε φυσικά αποστάσεις και περιορισμούς ατόμων όταν μιλάμε για τα εστιατόρια» τόνισε ο κ. Πέτσας.

Τι θα ακολουθήσει μετά τη λήξη του lockdown

Ένα είναι σίγουρο, ότι μετά την άρση του lockdown, τα πράγματα δε θα είναι ίδια με πριν. Σε πρώτη φάση εξετάζεται η διατήρηση του μέτρου της αποστολής SMS.

«Εξετάζονται περιορισμοί όπως τα SMS, που αποτελούν “φρένο” στη διάθεση για κινητικότητα ή απαγορεύσεις κυκλοφορίας μετά από συγκεκριμένη ώρα. Ολα αυτά είναι στο τραπέζι» σχολίασε ο Στέλιος Πέτσας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top