Μαγιορκίνης: 2.200 κρούσματα στην Αττική, αν ήταν στη θέση της Θεσσαλονίκης

Αυστηρή σύσταση στους Θεσσαλονικείς για τήρηση των μέτρων

Για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού έκανε εκτενή αναφορά ο καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, δίνοντας ορισμένα στοιχεία για την κατάσταση των δύο μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας, την Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

Κορωνοϊός - Έλεγχοι: Πάνω από 6.000 οι παραβάσεις το διήμερο που μας πέρασε

Αρχικά έκανε αυστηρή σύσταση προς τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να τηρούν ευλαβικά τα μέτρα αυτοπεριορισμού και αυτοπροστασίας έναντι του κορωνοϊού, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία η συμπρωτεύουσα έχει «πενταπλάσιο επιδημικό φορτίο σε σχέση με την Αθήνα».

Κορωνοϊός: 2.198 κρούσματα- Στο «κόκκινο» Αττική, Θεσσαλονίκη, Δράμα, Πέλλα

«Με απλά λόγια, η Αττική αν βρισκόταν στην κατάσταση της Θεσσαλονίκης σήμερα, θα είχε πάνω από 2.200 διαγνώσεις την ημέρα», υπογράμμισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όσον αφορά τον αριθμό των διαγνώσεων και των κρουσμάτων, ο ίδιος τόνισε πως «υπάρχουν σημάδια ταχύτερης βελτίωσης σε σύγκριση με την Αττική, πιθανώς λόγω του γεγονότος ότι είναι μικρότερο αστικό κέντρο, αλλά και του γεγονότος ότι τα αυστηρά μέτρα ελήφθησαν σχετικά νωρίτερα στη Θεσσαλονίκη απ' ό,τι στην Αττική».

Κορωνοϊός: Κατέληξε 50χρονη εργαζόμενη νοσοκόμα στο ΑΧΕΠΑ

Τα ηλικιακά δεδομένα και το lockdown

Όσον αφορά στα ηλικιακά δεδομένα, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι η «μείωση της επίπτωσης της ηλικιακής ομάδας 19-39 συμπίπτει με το lockdown και το κλείσιμο διάφορων επιχειρήσεων. Η επίπτωση στα παιδιά κάτω των 18 παραμένουν σε χαμηλό επίπεδο. Εντός του δεύτερου 10ημέρου του Οκτωβρίου, ο ιός πολλαπλασιάστηκε στην ομάδα 19-39 και στη συνέχεια εξαπλώθηκε στην επόμενη ηλικιακή ομάδα, που είναι και ευπαθής».

SOS από γιατρούς του «Παπανικολάου»: Στο 100% η πληρότητα στις ΜΕΘ Covid

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, Δευτέρα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.198 νέα κρούσματα με την Αττική να καταγράφει 492 κρούσματα, τη Θεσσαλονίκη 491, τη Δράμα με 147 και την Πέλλα 122. Σοκ προκάλεσε ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών που έφτασε τους 400, μια αύξηση της τάξης του 185% από την αρχή του μήνα. Μεγάλος ήταν και ο αριθμός των ημερήσιωνν θανάτων που «άγγιξε» τους 58.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top