Κλειστά από σήμερα τα σχολεία: Πώς θα λειτουργήσουν δημοτικά – νηπιαγωγεία

Τι ισχύει για τις άδειες ειδικού σκοπού των γονιών

Όσα είπε η υφυπουργός Παιδείας Σ. Ζαχαράκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star για την τηλεκπαίδευση

Κλειστά είναι από σήμερα τα δημοτικά και νηπιαγωγεία όλης της χώρας και για τις επόμενες δύο εβδομάδες, ώστε να περιοριστούν ακόμα περισσότερο οι μετακινήσεις στο πλαίσιο του δεύτερου lockdown

Στο διάστημα αυτό οι μικροί μαθητές θα συνεχίσουν τα μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης από την Τετάρτη. 

Ζαχαράκη στο Star: Πώς και σε ποιους θα δοθεί εξοπλισμός για τηλεκπαίδευση

Η τηλεκπαίδευση θα λειτουργήσει με δύο τρόπους: την εκπαιδευτική τηλεόραση και την σύγχρονη τηλεκπαίδευση, η οποία είναι υποχρεωτική.

Εκπαιδευτική τηλεόραση

Από σήμερα το πρωί στις 9 π.μ. θα προβάλλονται από την ΕΡΤ2 τηλεοπτικά μαθήματα για τους μαθητές και τις μαθήτριες του δημοτικού.

Σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Η σύγχρονη τηλεκπαίδευση θα αρχίσει την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου, μετά τη σχολική αργία της 17ης Νοεμβρίου και είναι υποχρεωτική. Μάλιστα, κατά τα διαδικτυακά μαθήματα η ύλη θα προχωράει κανονικά.

Κεραμέως: Πώς θα γίνει η τηλεκπαίδευση - Και με σταθερό τηλέφωνο σύνδεση  

Σήμερα οι διευθύνσεις των σχολείων σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, θα καταρτίσουν πρόγραμμα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης και θα κάνουν τις απαραίτητες δοκιμές.

Κάθε διδακτική ώρα της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης θα έχει διάρκεια 30 λεπτά και θα πραγματοποιείται από τις 14:00 έως τις 17:00 για τα δημοτικά, και από τις 14:00 έως τις 16:20 για τα νηπιαγωγεία, ενώ έχουν προβλεφθεί και ολιγόλεπτα διαλείμματα.

Αναλυτικές οδηγίες έχουν σταλεί, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, σε όλα τα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία της επικράτειας. 

Κεραμέως για τα κλειστά σχολεία: Τηλεκπαίδευση το απόγευμα στα δημοτικά  

Ο διευθυντής και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου είναι επιφορτισμένοι με την ενημέρωση των μαθητών και των κηδεμόνων τους για τις λεπτομέρειες σύνδεσης στις ψηφιακές τάξεις.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, το μεσημεριανό ωράριο της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης επιλέχθηκε για τους εξής λόγους:

  • Για να διευκολυνθούν οι οικογένειες σε σχέση με τον απαιτούμενο αριθμό συσκευών για σύνδεση στο διαδίκτυο, ιδιαίτερα αν στην οικογένεια υπάρχουν γονείς που τηλεργάζονται και μεγαλύτερα παιδιά Γυμνασίου / Λυκείου που κάνουν το πρωί τηλεκπαίδευση.
  • Για να διευκολυνθούν οι οικογένειες των οποίων οι γονείς μπορεί να τηλε-εργάζονται το πρωί και ταυτόχρονα να χρειάζεται να βοηθήσουν τα μικρά τους παιδιά να συνδεθούν στις ψηφιακές τάξεις.
  • Για να περιοριστεί η ταυτόχρονη χρήση των δικτύων της χώρας από εργαζόμενους, μαθητές, φοιτητές κ.ο.κ.

Τι θα γίνει με τους μαθητές που δεν έχουν συσκευές ή σύνδεση στο διαδίκτυο

Από τον Μάρτιο ο τεχνολογικός εξοπλισμός των σχολείων έχει ενισχυθεί μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων και δωρεών. Αυτός ο εξοπλισμός μπορεί να διατεθεί με απόφαση του διευθυντή σε μαθητές που το έχουν περισσότερο ανάγκη, βάσει κριτηρίων, όπως το χαμηλό εισόδημα, η ανεργία γονέων, η ιδιότητα μέλους μονογονεϊκής οικογένειας, πολύτεκνης ή τρίτεκνης. 

Κυβέρνηση: Κλείνουν τα σχολεία για δύο εβδομάδες σε όλη την Ελλάδα 

Το υπουργείο Παιδείας έχει εξασφαλίσει δωρεάν χρήση δεδομένων (data) για όποιον συνδέεται στις πλατφόρμες με τις οποίες συνεργάζεται το Υπουργείο για την τηλεκπαίδευση.

Αν κάποιος δεν έχει δυνατότητα σύνδεσης μέσω διαδικτύου, ακόμη και αν δεν έχει υπολογιστή, τάμπλετ, έξυπνο κινητό τηλέφωνο, μπορεί να συνδεθεί στην ψηφιακή τάξη και μέσω τηλεφώνου, με αστική χρέωση.

Τι γίνεται αν κάποιο παιδί έχει ξεχάσει προσωπικά αντικείμενα στο σχολείο

Κατ’ εξαίρεση, σήμερα, Δευτέρα 16 Νοεμβρίου θα μπορούν γονείς και κηδεμόνες να παραλάβουν βιβλία και προσωπικά αντικείμενα των μαθητών που έχουν τυχόν παραμείνει στις σχολικές μονάδες, κατόπιν συνεννόησης με τις διευθύνσεις των σχολείων και με τρόπο ώστε να τηρούνται πλήρως τα μέτρα πρόληψης και αποφυγής συνωστισμού. 

Lockdown: Κρίσιμη η επόμενη εβδομάδα - Πιθανή η παράταση της καραντίνας

Όπως ενημέρωσε σχετικά το υπουργείο Παιδείας, για τη συγκεκριμένη μετακίνηση, όσοι παραλάβουν τα αντικείμενα από το σχολείο θα πρέπει να στείλουν μήνυμα με τον αριθμό 4 στο 13033.

Τι ισχύει για τους εργαζόμενους γονείς μαθητή Δημοτικού ή Νηπιαγωγείου

Όπως και στο προηγούμενο κύμα της πανδημίας, προβλέπονται άδειες ειδικού σκοπού ενός εκ των δύο γονέων, και του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Η άδεια αυτή προβλέπει άδεια τριών ημερών και μία ημέρα ετήσιας κανονικής άδειας, σχήμα που επαναλαμβάνεται κυκλικά.

Παγώνη: Πότε θα έχουμε μείωση των κρουσμάτων

Σε περίπτωση που ο εργαζόμενος γονέας έχει εξαντλήσει την άδειά του για το 2020, τότε κατά την τέταρτη μέρα της άδειας ειδικού σκοπού, μπορεί να γίνει χρήση οποιασδήποτε άλλης νόμιμης άδειας δικαιούται, με ή άνευ αποδοχών.

Η ρύθμιση αυτή εφαρμόζεται μέχρι σήμερα και στις περιπτώσεις αναστολής λειτουργίας τμημάτων ή σχολικών μονάδων εξ αιτίας του κορωνοϊού.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top