Lockdown: Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 – 05:00 – Τι επιτρέπεται;

Τι ισχύει για delivery, take away και τηλεργασία

Από την Παρασκευή τίθεται σε εφαρμογή η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 το βράδυ έως τις 05:00 το πρωί, όπως ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Ο κορωνοϊός εξαπλώνεται ταχύτατα, ενώ το σύστημα υγείας, ειδικά στη Θεσσαλονίκη δέχεται τρομερές πιέσεις. 

Χαρδαλιάς: Απαγόρευση κυκλοφορίας 9 μ. μ έως 5 π.μ!

Οι τρεις λόγοι για τους οποίους οι πολίτες θα μπορούν να βγαίνουν έξω κατά τη διάρκεια που θα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας είναι:

  • εργασία (με βεβαίωση εργοδότη)
  • υγεία (SMS 1 στο 13033)
  • μικρή βόλτα των κατοικίδιων σε κοντινή απόσταση από την οικία (SMS 6 στο 13033)

Τι ισχύει για το take away και το delivery

Με ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας διευκρινίζει πως οι υπηρεσίες παράδοσης κατ 'οίκον (delivery) και η παραλαβή από εν λειτουργία καταστήματα (take away) κατά τις ώρες 21.00 - 05.00 θα λειτουργούν κανονικά. 

Τι ισχύει για την τηλεργασία

Αναφορικά με την τηλεργασία, ανακοινώθηκε ότι κάθε οργανισμός του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υποχρεούται από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου να διαθέτει ανά πάσα στιγμή έκθεση που να τεκμηριώνει τη λειτουργία με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και τους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας.

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Μετακίνηση από τις 05:00 έως τις 21:00

Πέτσας: Έρχονται κι άλλα μέτρα για τον κορωνοϊό αν χρειαστεί

Για τις ώρες από 05:00 έως 21:00 η έξοδος από το σπίτι επιτρέπεται να γίνεται για τους εξής λόγους:

  1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
  2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
  3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.
  5. Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Lockdown: Πώς γίνονται οι μετακινήσεις με SMS

Για τις παραπάνω μετακινήσεις οι πολίτες μπορούν να συμπληρώνουν το ειδικό έντυπο που θα βρουν στο www.gov.gr, με χειρόγραφη βεβαίωση ή με αποστολή SMS στο 13033.

Θεσσαλονίκη: Έρχεται απαγόρευση κυκλοφορίας - Κλείνουν τα δημοτικά

Το SMS πρέπει να έχει την εξής μορφή:

Μετακίνηση [κενό] X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας.

Μετά την αποστολή έρχεται έγκριση και ο πολίτης μπορεί να μετακινηθεί.

Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη από κινητά τηλέφωνα με κάρτα SIM των παρόχων κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούν στην Ελλάδα (Cosmote, Vodafone GR, Wind). 

Κορωνοϊός: «Βράζει» η Θεσσαλονίκη - Το 32% των τεστ βγαίνουν θετικά

Προκειμένου να κάνουν χρήση της υπηρεσίας 13033 οι πολίτες με συσκευή που έχει κάρτα SIM δικτύου του εξωτερικού, μπορούν να προμηθευτούν μια σύνδεση καρτοκινητού από τα σημεία πώλησης των παρόχων. 

Τα μηνύματα του 13033 αφορούν αποκλειστικά σε επιβεβαίωση κατ' εξαίρεση μετακίνησης. Το 13033 δεν στέλνει μηνύματα που παραπέμπουν σε εγκατάσταση λογισμικού ή σε ιστοσελίδα άλλη από το forma.gov.gr

Ατομική άθληση

Όσον αφορά στην ατομική άθληση, ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε πως δεν αφορά στην άθληση/προπόνηση στο πλαίσιο των αθλητικών σωματείων, αλλά αυστηρά και μόνο στην ατομική άθληση σε συνθέσεις έως 3 άτομα και με ισχυρή σύσταση αυτή να πραγματοποιείται κατά προτίμηση κοντά στην οικία των πολιτών.

Lockdown και άθληση: Οι διαφορές σε σχέση με την καραντίνα του Μαρτίου

Το κυνήγι και το ψάρεμα δεν επιτρέπονται.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top