Πέτσας: Έρχονται κι άλλα μέτρα για τον κορωνοϊό αν χρειαστεί

Ανοιχτό το ενδεχόμενο απαγόρευσης της κυκλοφορίας μετά τις 9 μ.μ.    

Στέλιος Πέτσας

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων περιοριστικών μέτρων κατά της εξάπλωσης της νόσου του κορονοϊού στην χώρα μας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην ΕΡΤ 1. 

Ανοίγει ο δρόμος για παράταση της καραντίνας

«Πάντα υπάρχουν νέα μέτρα στο τραπέζι, εάν δεν εφαρμόζουμε τα υφιστάμενα. Η απαγόρευση μετακινήσεων μετά τις 9 το βράδυ είναι ένα από μέτρα τα οποία θα μπορούσε να ξανατεθεί στο τραπέζι, εάν υπάρξει καταστρατήγηση του πλαισίου, που έχουμε σήμερα σε εφαρμογή. Αν αυτό θα είναι γενικό μέτρο ή αν θα είναι τοπικό, αυτό θα το δούμε ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων » δήλωσε σχετικά ο κ. Πέτσας. 

Κορωνοϊός: Το έκτακτο σχέδιο της κυβέρνησης για τις ΜΕΘ  

Ειδικότερα για την Θεσσαλονίκη και την Βόρειο Ελλάδα, επανέλαβε την χθεσινή διαπίστωση του Υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ότι εκεί υπάρχει βαρύ επιδημιολογικό φορτίο και επιβεβαίωσε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει οποιοδήποτε παραπάνω μέτρο χρειαστεί, πάντα κατόπιν της εισήγησης των ειδικών και ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναγνώρισε την κινητικότητα ως τον βασικό εχθρό, που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, γιατί, αυτός, όπως είπε, εκτρέφει τον κορωνοϊό. Έφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, η οποία, όπως εντόπισε, προκαλεί ημερησίως την μετακίνηση 650.000 μαθητών και γονέων, αλλά και κάποιες άλλες οικονομικές δραστηριότητες, που παραμένουν ανοιχτές εν αντιθέσει με ό,τι συνέβαινε κατά το πρώτο lockdown.  Ο κ. Πέτσας διεπίστωσε πως για την ώρα έχει καταγραφεί μία μείωση της κινητικότητας κατά 35 - 40% , ωστόσο, σημείωσε πως πρέπει να μειωθεί ακόμη λίγο. «Ό,τι χρειαστεί να κάνουμε είτε σε εθνικό επίπεδο είτε σε περιφερειακό επίπεδο το επόμενο χρονικό διάστημα, θα το κάνουμε», προανήγγειλε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτίμησε πως τα κρούσματα θα πέσουν σε αριθμό σχετικά γρήγορα, όμως το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα συνεχίσει να πιέζεται με τον αριθμό των εισαγωγών σε Μ.Ε.Θ. και των διασωληνώσεων να αυξάνει, λόγω του φορτίου των προηγούμενων ημερών.  

Αναφερόμενος στις πολλές εταιρείες, που προχωρούν στην παρασκευή εμβολίου ( Pfizer, AstaZeneca, Monterna Johnson & Johnson κ.α) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καθησύχασε πως θα υπάρχει διαθέσιμο stock εμβολίων για τον πληθυσμό, χαρακτήρισε το εμβόλιο μία μεγάλη αχτίδα φωτός, ωστόσο επέστησε την προσοχή όλων στην τήρηση των μέτρων εν όψει ενός δύσκολου χειμώνα.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα, που ανέκυψε με τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλο Πολάκη, μετά την δημοσιοποίηση φωτογραφίας, που ο ίδιος ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως απάντες, πολλώ μάλλον δημόσια πρόσωπα, που έχουν την ιδιότητα του ιατρού είμαστε ίσοι έναντι του νόμου. «Αναπληρωτές Υπουργοί Υγείας-όπως ο κ. Πολάκης- δεν θα έπρεπε να προκαλούν κανένα. Πολλώ δε μάλλον να παρανομούν οι ίδιοι και να καλούν σε παρανομία και τους συμπολίτες μας. Αυτό είναι απαράδεκτο και καταδικαστέο», τόνισε ο κ. Πέτσας. Ερωτηθείς, δε, για την πιθανότητα επιβολής προστίμου κατά του κ. Πολάκη, διευκρίνισε πως αυτό άπτεται της Δικαιοσύνης και όχι της κυβέρνησης δηλώνοντας πως δεν επιθυμεί να υπεισέλθει σε αυτή τη συζήτηση.

Πέτσας: Κανένα άλλοθι για Πολάκη – Καλεί πολίτες σε παρανομία

Σχετικά με το πρόβλημα, που παρατηρήθηκε με την τηλεκπαίδευση, ο Στέλιος Πέτσας επανέλαβε πως ήταν τεχνικό και σε πανευρωπαϊκή κλίμακα και μεταφέροντας ενημέρωση από τα συναρμόδια Υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ανακοίνωσε πως θα δημιουργηθεί ένα τοπικό hub και στην Ελλάδα, ώστε, όπως είπε, να μην υπάρχει διασύνδεση με άλλες χώρες και να μην εμφανιστεί το ίδιο πρόβλημα.

Αναφορικά με τον τρόπο υπολογισμού του δώρου των Χριστουγέννων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως η κυβέρνηση θα εξετάσει την πιθανότητα καθορισμού του βάσει του μισθού, που θα έπαιρνε κάποιος εάν εργαζόταν το Νοέμβριο, ήτοι δεν υπήρχε lockdown.  «Αυτή τη στιγμή η τοποθέτηση που έχουμε είναι ότι το δώρο των Χριστουγέννων θα υπολογιστεί αναλογικά επί των 534 ευρώ, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Εργασίας της προηγούμενης εβδομάδας. Αλλά είναι κάτι το οποίο θα εξεταστεί πριν πάρουμε τις οριστικές μας αποφάσεις», είπε ο κ. Πέτσας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top