Κορωνοϊός: Πιθανή η παράταση του lockdown

Πέτσας: «Θα συνεχιστεί η καραντίνα αν δε φτάσουμε τα επίπεδα Σεπτεμβρίου»

Λίγες ώρες μας χωρίζουν από την εφαρμογή του δεύτερου γενικού lockdown σε όλη τη χώρα. Από τις 06:00 αύριο το πρωί η χώρα γίνεται γκρι και μπαίνει σε μια γνώριμη πραγματικότητα, που όλοι όμως ελπίζαμε να μην επιστρέψουμε. Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης και των επιστημόνων είναι να μην πιεστεί το σύστημα υγείας, μήπως και μπορέσουμε να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα. Το σίγουρο είναι πως όταν γίνει η επιστροφή στην πραγματικότητα, δε θα γίνει οριζόντια, αλλά σταδιακά, όπως και τον περασμένο Μάιο. 

Το ερώτημα είναι αν όντως το δεύτερο lockdown θα διαρκέσει τρεις εβδομάδες, όπως ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός, ή θα υπάρξει παράταση. 

Lockdown: Τι ισχύει στις μετακινήσεις με ταξί και ΙΧ

Πόσο θα διαρκέσει το lockdown

Την απάντηση έδωσε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος μιλώντας στον ΑΝΤ1, ξεκαθάρισε πως το lockdown θα συνεχίσει να υφίσταται, αν ο αριθμός των κρουσμάτων δεν πέσει στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου, δηλαδή στα 300 - 400. 

«Η περίοδος που μπορούσαμε να συμβιώνουμε με τον ιό, ήταν η εποχή του Σεπτέμβρη, με ένα επίπεδο κρουσμάτων που δε θα έθετε σε κίνδυνο το ΕΣΥ. Προσδοκούμε ότι τα νέα μέτρα θα αποδώσουν, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μια κανονικότητα προς τις γιορτές. Γι' αυτό και το επίδομα θα δοθεί μέσα στον Δεκέμβριο, πριν από τα Χριστούγεννα», είπε ο κ. Πέτσας

Στο ίδιο πνεύμα και ο επιδημιολόγος, Π. Παναγιωτόπουλος, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, ο οποίος ξεκαθάρισε πως το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown είναι ανοιχτό. 

Όπως είπε στον ΑΝΤ1, αν η κυβέρνηση δεν έπαιρνε την απόφαση για τη δεύτερη καραντίνα, θα οδηγούμασταν σε ασύλληπτους αριθμούς κρουσμάτων και σε απίστευτη πίεση του εθνικού συστήματος υγείας. 

Lockdown: Ποια καταστήματα και υπηρεσίες θα παραμείνουν ανοιχτά

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ξεκαθάρισε πως προς το παρόν το lockdown θα έχει διάρκεια τριών εβδομάδων, όμως μετά το πέρας του χρονικού αυτού διαστήματος η κατάσταση θα επανασταθμιστεί και αν δεν έχει βελτιωθεί, τότε είναι αυτονόητη η παράτασή του. 

Aπό τι εξαρτάται η παράταση του lockdown

Το επόμενο δεκαήμερο είναι εξαιρετικά κρίσιμο, με τους επιστήμονες να περιμένουν ότι το διάστημα αυτό τα νέα κρούσματα, οι θάνατοι και οι εισαγωγές στις ΜΕΘ θα εκτοξευτούν στα ύψη. 

Φόβοι για «τσουνάμι» λουκέτων και ανεργίας από το νέο lockdown 

Όμως, αν από εκείνη τη στιγμή και μετά αρχίσουν να υποχωρούν τα κρούσματα στο επίπεδο των 300 – 400 ημερησίως, όπως ελπίζουν όλοι, τότε η έξοδος από το lockdown στα τέλη του μήνα είναι πιο πιθανή.

Αν δε συμβεί αυτό, η παράταση είναι μονόδρομος για να μην πιεστεί περαιτέρω το σύστημα υγείας. 

«Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί, όταν τα πράγματα εξελίσσονται τόσο γρήγορα», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος. 

Lockdown: Πώς θα πηγαίνετε τα παιδιά στο σχολείο - Ο κωδικός των SMS

Lockdown: Για ποιο λόγο έμειναν ανοιχτά δημοτικά και νηπιαγωγεία 

Αναφερόμενος στα δημοτικά και νηπιαγωγεία τα οποία θα παραμείνουν ανοιχτά και τη διχογνωμία που επικράτησε στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων, διευκρίνισε πως η διαφωνία των επιστημόνων ως προς το να συνεχίσει η λειτουργία των σχολείων αυτών δεν αφορούσε στην ασφάλεια των παιδιών. Κυρίως αφορούσε στις μετακινήσεις από και προς τα σχολεία που πιθανόν να εντείνουν τη διασπορά του ιού. 

Χαρδαλιάς για νέο lockdown: Όλα τα μέτρα και οι νέοι κωδικοί SMS

Η πλειοψηφία όμως ψήφισε ότι τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία θα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά για όσο το δυνατόν περισσότερο χρονικό διάστημα, καθώς η πρώτη φάση της καραντίνας έδειξε ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες συνέπειες, ειδικά στα μικρά παιδιά,  από το να μην πηγαίνουν  στο σχολείο. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top