Τσιόδρας: «Υπάρχει μετάλλαξη σε στέλεχος του ιού»

«Τριπλάσια τα ενεργά κρούσματα από αυτά που έχουν ανακοινωθεί»

Τσιόδρας

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα πιεστεί με μαθηματική ακρίβεια. Αυτό δήλωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης στο 31ο Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο.

Κορωνοϊός: Τα νέα περιοριστικά μέτρα για να αποφύγουμε το lockdown

Όπως εξήγησε, ο λόγος που η ασθένεια εξελίχθηκε σε πανδημία είναι ότι δεν υπάρχει ανοσία στον γενικό πληθυσμό, ενώ εξήγησε πως υπάρχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα γιατί παρατηρείται μια μετάλλαξη του ιού. 

«Το στέλεχος του ιού έχει αλλάξει λίγο και έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και όσο υπάρχει κινητικότητα, τόσο θα αυξάνονται τα κρούσματα», τονισε.

Κορωνοϊός Θεσσαλονίκη: 252 νέα κρούσματα μέσα σε λίγες ώρες

Ανέφερε ακόμα ότι το ποσοστό ασθενών που νοσηλεύεται ανέρχεται σε 9,2%, ότι στο 21,3% είναι το ποσοστό νοσηλευόμενων ηλικίας 45-54 ετών και ότι υπάρχει αύξηση στους νέους ηλικίας 18-24 ετών.

Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων στη χώρα υπολογίζεται τριπλάσιος από τα 8.437 ενεργά κρούσματα, ενώ τόνισε ότι περίπου 1.000 είναι οι ασθενείς που νοσηλεύονται.  

Βατόπουλος: «Πιθανόν πάνω από 2.000 κρούσματα το Σαββατοκύριακο»

«Τις τελευταίες επτά ημέρες στις ηλικίες άνω των 55 ετών είχαμε περίπου 1.000 κρούσματα», δήλωσε ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε πως αυτό είναι κάτι που «σημαίνει πως με μαθηματική ακρίβεια θα πιεστεί το Σύστημα Υγείας».

Κορωνοϊός: 40.000 ενεργά κρούσματα στην Αττική

Όσον αφορά στην πληρότητα των ΜΕΘ, ο επικεφαλής της επιτροπής λοιμωξιολόγων τόνισε ότι στη Δυτική Μακεδονία είναι στο 100%, στην Κεντρική Μακεδονία 46%, στην Ήπειρο 40%, στην Αττική 61%, στη Θεσσαλονίκη 60% και στη Θεσσαλία 40%.

Τέλος αναφέρθηκε και στο εμβόλιο και επικαλούμενος τον Άντονι Φάουτσι είπε πως μπορεί να είναι έτοιμο και τον Ιανουάριο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top