Κορωνοϊός: 40.000 ενεργά κρούσματα στην Αττική

Τι δείχνουν τα λύματα της πόλης

Τα κρούσματα κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν 29/10/20

Περίπου 40.000 εκτιμάται ότι είναι τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού μόνο στην Αττική, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Αθηνών από την επεξεργασία των λυμάτων της πρωτεύουσας. 

Σαρηγιάννης: «Lockdown 15 ημερών για να έχουμε καλά Χριστούγεννα»

Σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας, Νίκο Θωμαΐδη, ο οποίος είναι επικεφαλής της σχετικής έρευνας, η εικόνα που έχει το εργαστήριό του από την επεξεργασία των λυμάτων της Αττικής, συνήθως βρίσκεται δύο με τρεις ημέρες μπροστά από τις επίσημες ανακοινώσεις για την εξέλιξη της πανδημίας. 

Όπως εξηγεί στην εφημερίδα «Τα Νέα», αυτό συμβαίνει γιατί στο αποχετευτικό σύστημα της Αθήνας φαίνονται καθημερινά και μπορούν να αναλυθούν όλες οι αυξομειώσεις στο ιικό φορτίο. 

Κορωνοϊός: Σε lockdown από σήμερα Θεσσαλονίκη, Λάρισα Ροδόπη

Καθημερινά το εργαστήριο καταγράφει την εικόνα που εξάγεται από το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας και τη μελετά για να καταλήξει σε συμπεράσματα για την εξέλιξη της πανδημίας. 

Σύμφωνα λοιπόν με την επεξεργασία των λυμάτων, τη Δευτέρα και την Τρίτη τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού στην Αττική έφταναν τα 28.000 – 40.000. Εκτιμάται ότι πολλά από αυτά αφορούν σε ασυμπτωματικούς φορείς ή πολίτες που θα εκδηλώσουν συμπτώματα τις επόμενες μέρες. 

Πονοκέφαλος για την κυβέρνηση οι Δήμοι της Αττικής με πολλά κρούσματα

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη, αυτή την εβδομάδα διαπιστώθηκε απότομη αύξηση του ιικού φορτίου της νέας νόσου σε σύγκριση με την εικόνα της περασμένης Τρίτης. Όπως εξηγεί, όταν κάποιος κολλήσει τον ιό δε θα φανούν τα συμπτώματα της νόσου αμέσως στους γύρω του, αλλά ο ίδιος θα εναποθέσει ιικό φορτίο μέσα σε τρεις με τέσσερις ώρες το πολύ στο αποχετευτικό σύστημα της πόλης. 

Τα ευρήματα στέλνονται αμέσως στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι τα εξετάζουν και τα αξιολογούν. 


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top