Σαρηγιάννης: «Lockdown 15 ημερών για να έχουμε καλά Χριστούγεννα»

Πιθανόν να επιβληθεί μέχρι τις 15 Νοεμβρίου

Όλο και πιο κοντά στο οριζόντιο lockdown οδεύει η χώρα, μετά την έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού τις τελευταίες μέρες. 

Σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολή τους ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ένα lockdown δύο εβδομάδων μπορεί να οδηγήσει σε έναν διψήφιο αριθμό κρουσμάτων έως τα Χριστούγεννα. 

Κορωνοϊός: Σε lockdown από σήμερα Θεσσαλονίκη, Λάρισα Ροδόπη

Όπως είπε, μιλώντας στην ΕΡΤ, αν δεν εφαρμόσουμε τα απλά και βασικά μέτρα που συστήνουν οι ειδικοί, τότε το δεύτερο lockdown για να συγκρατηθεί η πανδημία είναι μονόδρομος. 

Η Κυριακή είναι καθοριστική για τις μελλοντικές αποφάσεις, αφού, σύμφωνα με τον κύριο Σαρηγιάννη, οι ειδικοί θα εξετάσουν την πορεία της πανδημίας με τα νέα μέτρα που ελήφθησαν και ανάλογα με αυτήν θα εξετάσουν τα σενάρια ενός πιθανού lockdown.

Πονοκέφαλος για την κυβέρνηση οι Δήμοι της Αττικής με πολλά κρούσματα

«Η είσοδος των τουριστών δημιούργησε μια αύξηση της διασποράς του ιού στην κοινότητα, προφανώς αυτό δεν έφτανε μόνο του ώστε να δημιουργήσει το πρόβλημα που βλέπουμε. Χρειάστηκε συνδυασμός με την υπερβολική χαλαρότητα που εμείς δείξαμε στην τήρηση των μέτρων. Θα μπορούσαμε να κάνουμε κάποιες διαφορετικές ενέργειες, ώστε να μειώσουμε τις συνεχής ενέσεις μετάδοσης, οι οποίες έρχονται με κάθε τουριστικό κύμα», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν και τα τελευταία μέτρα δεν αποδώσουν, τότε μέχρι τις 15 Νοεμβρίου είναι πολύ πιθανό να αποφασιστεί το δεύτερο lockdown.

Κορωνοϊός Ελλάδα: 1.211 νέα κρούσματα- 335 στην Αττική, 275 στη Θεσσαλονίκη

«Προσπαθούμε να βρούμε τρόπους, οι οποίοι δε μας επηρεάζουν οικονομικά και ψυχολογικά. Ένα lockdown 15 ημερών φαίνεται να μπορεί να οδηγήσει σε διψήφιο αριθμό κρουσμάτων μέχρι τα Χριστούγεννα», τόνισε και πρόσθεσε: 

«Αν χρειαστεί να πάρουμε πιο ισχυρά μέτρα, μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουν φανεί τα αποτελέσματά τους». 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top