Κορωνοϊός: Κατειλημμένο το 75% των ΜΕΘ στην Αττική-Πόσο απέχει το lockdown

Μ. Παγώνη στο star.gr: Με αυτό τον ρυθμό τα νοσοκομεία δε θα ανταπεξέλθουν

Ολόκληρη η συνέντευξη της Ματίνας Παγώνη πρ. της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ)

Πίεση στο ΕΣΥ προκαλούν η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού και του αριθμού όσων νοσηλεύονται ή είναι διασωληνωμένοι τις τελευταίες ημέρες στη χώρας μας.

«Τα νοσοκομεία είναι οριακά. Αν συνεχιστεί ο ρυθμός αυτός της αύξησης τα νοσοκομεία δε θα μπορούν να ανταπεξέλθουν», προειδοποίησε μιλώντας στο star.gr η Ματίνα Παγώνη πρ. της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ).

«Μάσκα παντού και με σωστή χρήση», ήταν το μήνυμα της κ. Παγώνη πρ. της ΕΙΝΑΠ και αντιπρ. της ΟΕΝΓΕ (φωτ. αρχείου eurokinissi)

«Οι πληρότητες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αυτή τη στιγμή στην Αττική είναι στο 70- 75% και στην υπόλοιπη Ελλάδα γύρω στο 45%» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι καθημερινά, καθώς αυξάνονται τα κρούσματα, τα δεδομένα αλλάζουν.

Θεσσαλονίκη: Θετικό το 10% των rapid test που έχουν γίνει έως τώρα

Τους επόμενους μήνες αναμένεται να εμφανιστούν και άλλες ιώσεις, όπως και η γρίπη, κάνοντας δυσκολότερο το έργο των νοσοκομείων. Οι γιατροί χτυπούν καμπανάκι κινδύνου και ζητούν άμεσα ενίσχυσή του Εθνικού Συστήματος Υγείας με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Κορωνοϊός: Αυτοί οι ασθενείς αναπτύσσουν αντισώματα για τουλάχιστον 5 μήνες

«Ξέφυγε ο δείκτης R0»

Ενδεικτικό της επιδείνωσης που παρουσιάζει η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας είναι η αύξηση του δείκτη R0 που καταγράφει τον ρυθμό μετάδοσης του κορωνοϊού.

«Ο δείκτης R0, που ελπίζαμε όλοι να είναι κοντά στο 1, έχει ξεφύγει. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι πλέον τα πράγματα δυσκόλεψαν πάρα πολύ και ότι οι ασυμπτωματικοί, τους οποίους δε γνωρίζουμε, είναι πολλοί και μεταδίδουν τον ιό καθημερινά», σημείωσε η κ. Παγώνη. 

Όπως πρόσθεσε, ο αριθμός των covid τεστ που διενεργούνται, rapid και μοριακού ελέγχου, έχει φτάσει πλέον τα 25.000 καθημερινά, καταγράφοντας έτσι εκτός από τα κρούσματα και τους ασυμπτωματικούς που είναι δύσκολο να εντοπιστούν διαφορετικά.

Κορωνοϊός: Κλειστά πάνω από 350 σχολεία και τμήματα - Δείτε τον χάρτη

Πόσο πιθανό είναι ένα lockdown στην Αττική

Αν και στην Αττική καταγράφεται καθημερινά ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων, σύμφωνα με την κ. Παγώνη για την ώρα υπάρχουν κάποια περιθώρια για την επιβολή πρόσθετων μέτρων, πριν την εφαρμογή ενός lockdown

«Πρώτα θα δούμε αν φέρουν αποτελέσματα τα δύο τελευταία μέτρα που έχουμε πάρει, δηλαδή η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και η αλλαγή των ωραρίων και μετά θα παρθούν αυστηρότερα μέτρα. Αυτό θα το δούμε περίπου γύρω στις 8 με 10 Νοεμβρίου, 15 ημέρες από τη στιγμή που επιβλήθηκαν», σημείωσε η κ. Παγώνη.

Θετικοί στον κορωνοϊό γιατροί και ασθενείς στον «Άγιο Σάββα»

Σε κάθε περίπτωση, όπως ξεκαθάρισε η επιβολή ενός lockdown αποτελεί μία σύνθετη απόφαση, αποτέλεσμα της αξιολόγησης πολλών παραγόντων, όπως ο αριθμός των κρουσμάτων, των νοσηλευόμενων και των διασωληνωμένων.  

Σύμφωνα με την ίδια, η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μπορεί να αλλάξει, εάν όλος ο κόσμος συμμορφωθεί με τα μέτρα, φορέσει τις μάσκες του παντού και τηρήσει τις αποστάσεις.

Τότε θα μπορούμε να ευθυγραμμίσουμε την καμπύλη και από εκεί και πέρα να υπάρξει μείωση των κρουσμάτων.

Πού οφείλεται η σημερινή επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας;

Σύμφωνα με την πρ. της ΕΙΝΑΠ πολλοί είναι οι παράγοντες που φέρουν ευθύνη για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στη χώρας μας. 

«Χαλαρώσαμε, είναι τα ΜΜΜ όπου παρατηρείται συνωστισμός, είναι τα πάρτι, οι πλατείες τα βράδια χωρίς μάσκα και οι αποστάσεις που δεν τηρήθηκαν. Δεν μπορούμε όμως να στοχοποιούμε ομάδες. Είναι πολλοί οι παράγοντες, που όλοι μαζί συνετέλεσαν σε αυτό», είπε.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top