«Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020»: Η ομιλία της Μαριάννας Βαρδινογιάννη

«Οι ιδέες που γέννησαν τις Θερμοπύλες και τη Σαλαμίνα έγιναν αιώνιες αξίες»

Τη βαθειά της συγκίνηση για τα 2.500 χρόνια από τη μάχη των Θερμοπυλών και τη ναυμαχία της Σαλαμίνας εξέφρασε η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη στην ομιλία της κατά τον εορτασμό του επετειακού έτους «Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020» στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. 

«Mε βαθειά συγκίνηση βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, για να τιμήσουμε εκείνους που, πριν από 2.500 χρόνια, ήταν «εκεί», για τις μελλοντικές γενιές των Ελλήνων, και - όπως ο χρόνος έδειξε - για τις μελλοντικές γενιές όλων των ελεύθερων, και δημοκρατικών ανθρώπων.

Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020: Φωταγωγήθηκε η Βουλή για την επέτειο 2.500 ετών

Ήταν εκεί που οι αριθμοί, και οι πιθανότητες, δεν ήταν με το μέρος τους. Στις Θερμοπύλες και τη Σαλαμίνα. Το 480 π.Χ., από αυτούς τους δύο τόπους, ξεκίνησε ένα ταξίδι ιδεών και αξιών. Θεμελιώθηκε η βεβαιότητα, πως η υπεροχή, απορρέει από την αρετή. Η βεβαιότητα πως οι «ωραίοι» και υψηλοί αγώνες, δεν είναι ποτέ μάταιοι αγώνες.

Άντρη Αναστασιάδη, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Κυριάκος Μητσοτάκης, Μαρέβα Μητσοτάκη

Αυτό το συλλογικό ταξίδι, οδήγησε τους Έλληνες στη δημοκρατία. H δημοκρατία στον διάλογο και την ελευθερία της έκφρασης, κι αυτή στα έργα τέχνης, τη φιλοσοφία, τη χειραφέτηση τού ανθρώπινου νου.

Τελικά, διαμόρφωσε όλα τα επιτεύγματα του δυτικού πολιτισμού, που διέπονται σταθερά από δύο αρχές: την ελευθερία της σκέψης και την πίστη στις ανεξάντλητες δυνατότητες του ανθρώπου.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Κυριάκος Μητσοτάκης

Σήμερα το ταξίδι συνεχίζεται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. Αφού οι ιδέες που γέννησαν τις Θερμοπύλες και τη Σαλαμίνα, έγιναν αιώνιες ιδέες και αξίες, που χαρακτηρίζουν ολόκληρο τον κόσμο μας.

Είναι το πάθος, για την ελευθερία και για την υπεράσπιση των ιερών και των οσίων, που οδήγησαν τους Έλληνες στη Σαλαμίνα. Είναι το αίσθημα της αυτοθυσίας, που έγραψε την ιστορία των Θερμοπυλών. Είναι η υπέρβαση και η ένωση των δυνάμεων για έναν ιερό σκοπό, που έφερε όλους τους Έλληνες για πρώτη φορά μαζί. Μαζί και στη νίκη. Είναι η αρετή, η ανδρεία, και το θάρρος, που δίνουν στον άνθρωπο φτερά. Και δίπλα σε αυτά είναι η αλληλεγγύη: Το να βάζεις το «Εμείς» πάνω από το «Εγώ».

Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

Αυτές οι αξίες ξεπερνούν την Ελλάδα και τους Έλληνες. Ξεπερνούν το σήμερα και το χθες. Και ένας από τους βασικούς στόχους του Ιδρύματός μας, μέσα από το Επετειακό Έτος «Θερμοπύλες – Σαλαμίνα 2020», είναι η ανάδειξη αυτής της συνέχειας.

Δικαιώνουμε τη μνήμη των ηρώων όταν κάνουμε τις αξίες τους βίωμα, όταν εμπνεόμαστε έναν καλύτερο κόσμο, όταν υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία και την ελευθερία, όταν νιώθουμε πως από εκείνες τις μάχες, δεν μας χωρίζουν 25 αιώνες, αλλά μας ενώνουν κοινές επιλογές.

Μαρέβα Μητσοτάκη, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Κυριάκος Μητσοτάκης

Σε μια εποχή που η ανθρωπότητα λυγίζει κάτω από το βάρος μιας πρωτοφανούς κρίσης και ανασφάλειας, η σημερινή εκδήλωση επιθυμούμε να γίνει, όχι μόνον βήμα τιμής στο παρελθόν, αλλά και εφαλτήριο αγώνα για ένα κοινό, ελπιδοφόρο μέλλον.

Η Διακήρυξη «για την Δημοκρατία και έναν παγκόσμιο Αξιακό Πολιτισμό» που συντάχτηκε με πρωτοβουλία του Ιδρύματός μας, θα απευθύνει ένα δυνατό μήνυμα στη διεθνή κοινότητα.

Χαράλαμπος Λαλούσης, Αλκιβιάδης Στεφανής, Άντρη Αναστασιάδη, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Λίνα Μενδώνη

Ότι μόνον με κοινή δράση, που επίκεντρο θα έχει τη δημοκρατία, και τον άνθρωπο, μπορούμε όλοι μαζί, να εγγυηθούμε έναν καλύτερο κόσμο, για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Αλλά και στη νέα γενιά, που θα πάρει τη σκυτάλη, το μήνυμα της Επετείου διευρύνεται, και γίνεται δίδαγμα ελπίδας και αισιοδοξίας, καθώς η αρετή, και η δύναμη της θέλησης, δεν κερδίζουν μόνο τους πολέμους, αλλά και τις «Σαλαμίνες» της καθημερινής μας ζωής.

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Τάκης Θεοδωρικάκος

Θα ήθελα να ευχαριστήσω ολόθερμα την εξοχότατη Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία έθεσε υπό την αιγίδα της το Επετειακό Έτος, και μας τιμά σήμερα με την παρουσία της, και που με μεγάλη ευαισθησία βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό μας σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και ανθρωπισμού.

Oμιλία ΠτΔ στον εορτασμό του επετειακού έτους «Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020»

Ευχαριστώ θερμά τον Πρωθυπουργό, κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη, για την τιμή να μου αναθέσει την Προεδρία της Τιμητικής Κοσμητείας, δίνοντας στο Ίδρυμά μας, την ευκαιρία να προβάλει το νόημα της Επετείου σε διεθνές επίπεδο.

Η συντονίστρια της εκδήλωσης Μαρία Ναυπλιώτου

Ολόψυχα ευχαριστώ, την σύζυγο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κυρία Άντρη Αναστασιάδη, που μας τιμά με την παρουσία της σήμερα, για τη μεγάλη της συμπαράσταση, καθώς και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, και ολόκληρου του Κυπριακού λαού. Πάντα είναι κοντά μας, σε κοινούς αγώνες, για την προστασία των παιδιών.

Ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου την κυρία Μαρέβα Μητσοτάκη, που βρίσκεται πάντα στο πλευρό μας σε κάθε ανθρωπιστική πρωτοβουλία, και μάς τιμά σήμερα με την παρουσία της.

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

Ιδιαίτερες ευχαριστίες θα ήθελα να απευθύνω στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κύριο Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, την Υπουργό Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη για την εξαιρετική συνεργασία μας και τον Υπουργό Εσωτερικών κύριο Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, για τη μεγάλη του στήριξη και βοήθεια στην εθνική αυτή προσπάθεια.

Ο ΑΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του

Ευχαριστώ ολόθερμα τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO, κυρία Audrey Azoulay, για το συγκινητικό και τιμητικό προσωπικό της μήνυμα, με το οποίο απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες, καθώς λόγω της πανδημίας δεν μπορούσε να παραστεί.

Η τριήρης ΟΛΥΜΠΙΑΣ

Ευχαριστώ ιδιαίτερα, τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση, και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη, για την πολύτιμη βοήθειά τους, στη σημερινή εκδήλωση, καθώς και τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, κύριο Αλκιβιάδη Στεφανή.

Το Διοικητήριο της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων

Ένα μεγάλο ευχαριστώ θα ήθελα να απευθύνω στα επιφανή μέλη της Διεθνούς Τιμητικής Κοσμητείας.

Λυπάμαι πολύ που τα μέτρα κατά της πανδημίας, μας στέρησαν τη δυνατότητα να τους έχουμε σήμερα κοντά μας, όπως είχαμε προγραμματίσει.

Ανάμεσά τους ευχαριστώ τον Καθηγητή Κωνσταντίνο Μπουραζέλη για την παρουσία του και την πολύτιμη συμβολή του στην εκδήλωσή μας.

Στιγμιότυπο της εκδήλωσης

Το μήνυμα που στέλνουμε σήμερα, από την σύγχρονη Ελλάδα, σε ολόκληρο τον κόσμο, βρίσκεται στην καρδιά της Διακήρυξής μας: «…αδελφωμένοι, από τα ιερά χώματα της Αττικής και της Ελλάδας, ας δεσμευτούμε ότι η Ελευθερία, ο Πολιτισμός, οι Αξίες, τα Ιδανικά που καθιερώθηκαν με αγώνα, και φύτρωσαν από το αίμα των Ηρώων, διαχρονικά σ’ αυτή τη γη, θα συγκροτούν αείποτε, τον πυρήνα της Ύπαρξής μας και την Παρακαταθήκη μας, για τις γενιές που θ’ακολουθήσουν».

Στιγμιότυπο της εκδήλωσης
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top